• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetski dan slobode medija

U svijetu se danas obilježava Svjetski dan slobode medija koji je ustanovljen prije 20 godina.

 Svjetski dan slobode medija Izvor: MONDO

Ovaj dan uspostavljen je sa ciljem da se podigne svijest o značaju slobode štampe i da bi se podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Udruženje novinara Republike Srpske tim povodom saopštilo je da samo slobodni i nezavisni novinari i mediji mogu odgovornije i profesionalnije raditi ovaj društveno važan i težak posao, bez uticaja i pritiska političkih, ekonomskih ili drugih centara moći


Institucije vlasti Republike Srpske i BiH, te predstavnici međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH moraju, smatra Udruženje, dosljedno raditi na daljem unapređenju slobode medija koji predstavljaju jedan od glavnih stubova demokratskih društava.

"Udruženje novinara smatra nedopustivim zloupotrebe slobode medije od manjeg broja pojedinaca i medija koji medijskim reketom, ucjenama i neprofesionalnim izvještavanjem ruše ugled novinarske profesije. Takvi mediji ne mogu biti dio novinarske zajednice Republike Srpske", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Udruženja Dragan Jerinić.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović u čestitki povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, poželio je svim novinarima i udruženjima novinara u Srpskoj da svoje poslove obavljaju bez pritisaka i straha zbog iznošenja istine u javnost.

Gavranović ističe da je rad novinara od neprocjenjive važnosti za razvoj demokratije i savremenog društva, a posebno za društvo koje se nalazi u tranziciji.

"Zato se nadam da ćete i dalje biti jedan od nosilaca razvoja i da nećete popustiti pod pritiscima onih koji nisu u stanju da prihvate napredak kojem svi težimo", navodi Gavranović u čestitki.

U čestitki novinarima i svim zaposlenim u medijima Republike Srpske predsjednik Sindikata medija i grafičara Republike Srpske Sekul Popović istakao je da je temeljni uslov za slobodu medija potpuna ekonomska nezavisnost medija, od formalnih i neformalnih centara ekonomske i političke moći, te stabilni izvori finansiranja.

"Toga danas u Srpskoj, izuzimajući dijelom javne servise i uprkos `vladinim finansijskim injekcijama` kojima pomaže rad medija, gotovo i da nema", navodi se u čestitki.

U Srpskoj danas, prema nepotpunim podacima, djeluje oko 100 štampanih i elektronskih medija, od čega su oko dvije trećine u privatnom vlasništvu, što bi, prema evropskim standardima, bilo dovoljno za državu od šest miliona stanovnika.

Iz Sindikata navode da poslodavci u jednom broju privatnih medija, bez ikakve odgovornosti ne poštuju zakone i kolektivne ugovore, što znači da svakodnevno krše radnička i sindikalna prava koja spadaju u kategoriju osnovnih ljudskih prava.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je u čestitki povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, da želi da mediji u Srpskoj i ubuduće nesmetano obavljaju svoj posao, a njihovo izvještavanje bude u interesu javnosti i istine.

Dodik je naglasio da će profesionalno novinarstvo i mediji uvijek imati punu društvenu podršku i pomoć u savladavanju izazova sa kojima se suočavaju, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je u čestitki povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, da Vlada razumije važnost nezavisnosti medija i slobode novinarske riječi u razvoju demokratije i prosperiteta savremenog društva, zbog čega je uvijek podržavala i nastaviće da podržava profesionalno novinarstvo.

Cvijanovićeva je istakla da će Vlada Srpske nastaviti da sprovodi politiku javnosti rada, s ciljem obezbjeđivanja javnosti potrebnih informacija, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Istraživanje javnog mnjenja o medijskim slobodama u BiH povodom Svjetskog dana slobode medija pokazalo je da su mediji institucija kojoj se najviše vjeruje, a slijede vjerske zajednice i nevladin sektor.

Generalni sekretar Udruženja BH novinari Borka Rudić rekla da 80 odsto ispitanika više vjeruje medijima, kao instituciji, nego političarima, institucijama vlasti, nevladinim organizacijma i vjerskim zajednicama.

"Većina ispitanika, odnosno 81,6 odsto ispitanih građana BiH, smatra da je sloboda medija u Federaciji BiH i Republici Srpskoj na vrlo niskom nivou“, naglasila je Rudićeva, predstavljajući istraživanje koje su proveli Udruženje BH novinari i Fondacija "Fridrih Ebert" od 5. do 20. aprila anketom putem telefona na uzorku od 503 građanina.

Omladinska novinska asocijacija u BiH i Savjet za štampu u BiH, povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, organizuju javnu kampanju "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu" na ulicama 25 gradova u BiH.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat medija "Nezavisnost" ocijenili su da mediji u Srbiji nisu slobodni i pozvali sve novinare da se suprotstave daljoj eroziji profesije i zaustave pad njenog ugleda.

U zajedničkom proglasu ove novinarske organizacije ističu da ni 2013. godine Srbija nema razloga da sa ponosom obilježava Svjetski dan slobode medija, jer punih 19, 14 i 12 godina čeka odgovor na pitanje ko je nekažnjeno ubio Dadu Vujasinović, Slavka Ćuruviju i Milana Pantića i ko godinama nekažnjeno napada novinare i ometa ih u radu.

Ni ove godine, kako se navodi, Srbija nema razloga da sa ponosom obilježava Svjetski dan slobode medija, zato što mediji u Srbiji nisu slobodni, njima svakodnevno manipulišu politički i ekonomski mešetari.

"Gušeći medije koji poštuju Kodeks i profesionalne standarde i stvarajući svoje kvazimedije, političke i ekonomske nazovi elite čitavu medijsku scenu Srbije učinile su jednobraznom i podložnom svakom uticaju“, stoji u proglasu.

Navodi se da ove godine desetine privatnih medija čeka na giljotinu, javni servis se sa pola puta vraća na budžetske jasle, u sigurno krilo države koja već decenijama, suprotno zakonima koje je sama donijela, na račun svih građana izdržava "svoje" medije.

"Umesto da stvara ambijent za razvoj profesionalnih medija, održivo poslovanje i fer tržišnu utakmicu, budžetskim injekcijama povlašćenim preduzećima država i dalje održava stanje u kome će opstati samo oni koji su direktno priključeni na njene izvore i izvore ljudi uz vlast“, stoji u proglasu.

Koristeći ekonomsku krizu kao izgovor sve vlasti u Srbiji, stoji u tekstu, već decenijama medije koriste kao sredstvo za dolaženje i održavanje na vlasti.

U tome, kako se navodi, imaju svesrdnu pomoć onih koji upravljaju takvim medijima, ali i novinara koji, uplašeni za egzistenciju, pristaju na sve zahtjeve.

"Vreme je da se točak okrene i svi medijski poslenici shvate da njihova uloga nije ispunjavanje želja moćnicima, već odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti“, ističe se u proglasu NUNS-a i medijskog sindikata "Nezavisnost".

NUNS i Granski sindikat medija "Nezavisnost" su se pridružili pozivu novinarskih udruženja da danas u „pet do dvanaest“ mediji u Srbiji stanu, isključe ton i zamrače ekrane i "minutom gromoglasne tišine“ pokažu da su spremni da se bore za profesiju.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE