• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasno kupovanje lijekova putem interneta!

Tržište falsifikovanih lijekova naglo raste i postaje globalni problem, najviše izražen u zemljama u razvoju, prenosi “Dnevni avaz”.

 Opasno kupovanje lijekova putem interneta! Izvor: MONDO

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, deset odsto svih lijekova dostupnih na tržištu je falsifikovano.

Procjenjuje se da se oko 75 milijardi američkih dolara u svijetu gubi falsifikovanjem, a statistika, takođe, pokazuje da 60 odsto falsifikovanih lijekova bude prodato putem interneta.

Ovo je za „Avaz” potvrdila Nataša Grubiša, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, naglasivši da građani BiH lijekove kupuju putem interneta ili ih naručuju iz afričkih zemalja zbog niže cijene i da su takvi proizvodi vrlo opasni.

"Ne zna se postoji li u njima uopšte aktivna supstanca, ne znamo način njihovog djelovanja, to jest djeluju li uopšte ili ne, i veoma su opasni. Sugerišemo stanovnicima da ne kupuju lijekove putem interneta, nego isključivo u registrovanim zdravstvenim institucijama, a to su maloprodajni objekti kao što su apoteke, i po preporuci ljekara i farmaceuta" kazala je Grubiša.

Ona dalje navodi da pri Agenciji postoji inspektorat i da kontrolišu svaku uvezenu seriju lijekova.

"Tokom svog rada nismo naišli na falsifikovane lijekove. Tu, naravno, ne možemo govoriti o internetu, gdje se takvi lijekovi najčešće i prodaju. Oni se, takođe, naručuju poštom, a to je u nadležnosti carinskih organa. U legalnim tokovima nismo otkrili falsifikate. Na tržištu BiH uglavnom su lijekovi kojima proizvođači garantuju kvalitet i sigurnost", navodi Grubiša.

Falsifikovati se mogu i originalni i generički lijekovi, kaže Grubiša, dodajući da oni mogu biti ispravnog ili pogrešnog sastava, bez aktivne supstance, subdozirani ili lažno označeni.

"Uloga Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao samo jedne od karika u sistemu suzbijanja pojave falsifikovanja lijekova, ogleda se i reflektuje prvenstveno kroz sprovođenje regulatornih mehanizama osiguravanja kvalitetnih, efikasnih i sigurnih lijekova na tržištu BiH kojima se štiti javno zdravlje stanovništva", pojasnila je Grubiša.

Podaci pokazuju da najviše falsifikovanih lijekova ima u zemljama u razvoju, a to su lijekovi protiv malarije i HIV-a, dok se u bogatim državama krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života, tzv. lajfstajl lijekovi, naprimjer hormoni, lijekovi za mršavljenje te proizvodi namijenjeni liječenju erektilne disfunkcije (impotencije).

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE