• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mine u BiH ponovo uzimaju danak

Kod Teslića i Gračanice od eksplozije mine poginuli 30-godišnjak i 10-godišnjak. Sumnja se da je tri posto teritorije BiH prekriveno minama.

 Mine u BiH ponovo uzimaju danak Izvor: MONDO

Mine i 18 godina nakon rata uzimaju ljudske živote u BiH. U samo nekoliko dana ove godine od posljedica mina smrtno su stradale dvije osobe, dok su dvije povrijeđene, prenosi agencija Anadolija.

Nesreće se najčešće događaju na međuentitetskoj liniji, a sakupljanje drva, starog željeza i šumskih plodova po šumama u blizini međuentitetske linije je osnovni razlog pogibije nekoliko hiljada osoba od rata naovamo.

Jedan mladić je u utorak poginuo, a druga osoba je teško povrijeđena u eksploziji mine koja se dogodila u šumi u okolini Teslića, u centralnim dijelovima BiH.

U deminerskom timu Uprave civilne zaštite RS-a su potvrdili da je beživotno tijelo 30-godišnjeg mladića izvučeno s mjesta na kojem je eksplodirala mina. Pretpostavlja se da su dvije osobe aktivirale minu prilikom skupljanja drva na području koje se nalazi u blizini međuentitetske linije Federacije BiH i Republike Srpske.

U posljednja četiri dana ovo je druga žrtva eksplozije mine, jer je i u Karanovcu na Ozrenu u istom periodu stradao je 10-godišnji dječak, a njegov otac je teško povrijeđen.

Dječak je poginuo u subotu u okolici Gračanice, u sjevernoj Bosni, kada je u označenom minskom polju sakupljao staro željezo.

Najugroženija i najzagađenija minama u BiH su područja koja se nalaze na nekadašnjoj liniji fronta, odnosno današnjoj međuentitetskoj liniji. Smatra se da je oko 220.000 mina u BiH posijano na više od 13.000 lokacija.

U BiH je trenutno više od tri posto teritorije prekriveno minama.

Oko stotinu hiljada građana Bosne i Hercegovine doslovno živi s minama, a za 1.367 kvadratnih kilometara površine sumnja se da je pod minama.

Od 1996. od mina je stradalo nekoliko hiljada osoba, od čega 237 djece. Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja stradalo je 114 deminera, od čega 46 smrtno.

Savjet ministara BiH je 2008. godine usvojilo Strategiju protuminskog djelovanja za razdoblje 2009.-2019. s vizijom da BiH bude bez mina do 2019. godine, za što godišnje treba osigurati oko 80 miliona konvertibilnih maraka.

(MONDO/agencije, Foto: Anadolija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE