• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drakulić - sjećanje na ustaški zločin

Prije tačno 67 godina stradalo je više od 2.300 Srba iz Drakulića, Šargovca, Motika i rudnika Rakovac kod Banjaluke.

 Drakulić - sjećanje na ustaški zločin Izvor: MONDO

U spomen crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću će biti sveta liturgija, kao znak sjećanja na ubijene Srbe, nakon čega će kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biti služen parastos nevinim srpskim žrtvama ustaškog pokolja.

Pavelićeve ustaše su 7. februara 1942. godine u ovim banjalučkim selima ubile više od 2 300 Srba, uključujući i 551 dijete.

Pokolj je organizovao ustaški komandant za takozanu "Hrvatsku Krajinu" Viktor Gutić, a predvodio ga je župnik banjalučkog samostana Petrićevac fra Miroslav Majstorović Filipović, koji je nakon tog zločina postao komandant Jasenovačkih logora i prozvan "fra dijavolo".

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne države Hrvatske, navodi se da je zločin u ovim banjalučkim selima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Zločin su počinile ustaše Ante Pavelića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga" uz pomoć banjalučkih ustaša.

Krvavi ustaški "pir" u ovim selima počeo je u četiri časa ujutru i trajao je do podneva istog dana.

Pobijeni su svi Srbi koji su se zatekli u selu, osim Lenke Kuruzović, koja je sa svojih petoro djece uspjela da umakne ustaškom nožu.

Mještani Drakulića, Šargovca, Motika i rudnika Rakovac pobijeni su bez ijednog metka, sjekirama, noževima, krampovima i "srbomlatkom".

Da su ustaške vlasti pripremale podmukli pokolj Srba, govori i činjenica da su nekoliko dana ranije izvršile popis seljana, uz obrazloženje da će svi koji se zateknu kod kuće u nedjelju, tog 7. februara 1942. godine, dobiti pomoć u hrani.

Takođe, nekoliko dana ranije, ustaše su naredile da se, zbog navodnog bjesnila, pobiju svi psi u tim banjalučkim selima, sa stvarnom namjerom da za vrijeme zločina lavež pasa ne bi otkrio da se nešto čudno dešava.

Nakon Drugog svjetskog rata o ovom stravičnom ustaškom zločinu dugo se ćutalo. Tek 1964. godine izvršeno je popisivanje stradalih, navodno 1 400 lica, kojima su 1965. godine tadašnje vlasti podigle spomen-kosturnicu.

Naknadnim istraživanjima došlo se do broja od 2 300 žrtava, popisanih imenom i prezimenom, premda se zna da je i ta brojka mnogo veća, pošto su u pokolju 7. februara pobijene i potpuno zatrte čitave porodice, pa o njima nije više imao ko da svjedoči.

Tek 1991. godine održan je prvi parastos ovim žrtvama, a služio ga je vladika Jefrem.

Od tada svake prve nedjelje u februaru služi se parastos, a unazad osam godina i zaupokojena liturgija u novosagrađenom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću.

Iako su potomci žrtava i stanovnici ovih sela, kao i čitavog banjalučkog regiona, očekivali da će se tadašnji poglavar rimokatoličke crkve papa Jovan Pavle Drugi tokom svoje posjete Banjaluci i samostanu Petrićevac u junu 2003. godine ograditi od ovih zločina, papa ovaj događaj nije ni pomenuo.

(MONDO/agencije, na slici Ante Pavelić sa Adolfom Hitlerom)


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE