• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Donaciju BiH "pojeli skakavci"

Predstavnički dom Parlamenta BiH formirao je novu istražnu komisiju za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava u BiH.

 Donaciju BiH "pojeli skakavci" Izvor: MONDO

Prethodni saziv Parlamenta BiH takođe je formirao komisiju koja je imala isti zadatak, ali njen izvještaj nikad nije objelodanjen, niti je dostavljen Tužilaštvu BiH, podsjeća "EuroBlic".

Član novoformirane komisije Mirko Okolić smatra da je ovo "posljednja prilika da se utvrdi koliko je donatorskog novca ušlo u BiH i kako je potrošen".

Međutim, ako i ova komisija, kako kaže, bude spriječena da uradi ono zbog čega je i formirana, "niko više nebi trebalo da postavlja pitanje o trošenju donatorskih sredstava u BiH tokom rata".

"Prethodna komisija je došla do nekih podataka i čini mi se da je ona najmanje kriva što to nije dalo rezultata. Vjerujem da su pojedini političari koji su bili spomenuti u tom izvještaju, intervenisali posredstvom svojih stranaka kako izvještaj ne bi došao do istražnih organa, a time ni do Parlamenta ", kaže za list Okolić.

Ipak, smatra da bi novoformirana komisija mogla da dođe do "interesantnih" podataka koji bi mogli da pomognu istražnim organima i Tužilaštvu BiH u sprovođenju istrage, ali i procesuiranju odgovornih.

"Ako parlamentarna komisija 'servira' Tužilaštvu BiH određenu prijavu, sa dosta relevantnih podataka i ako o tome još upozna javnost, onda se ni Tužilaštvo sigurno neće smjeti oglušiti", naglašava Okolić.

Adem Huskić, koji je ponovo imenovan u parlamentarnu komisiju za istraživanje trošenja donatorskih sredstava, kaže da je prethodna komisija došla do nekih podataka, ali da su oni bili "veoma nepouzdani".

Huskić takođe smatra da nije moguće doći do potpunih podataka o trošenju donatorskog novca i humanitarnoj pomoći koja je stigla u BiH.

"Bilo je tu raznih vladinih i nevladinih donatora i pojedinaca i bio bi veliki uspjeh ako bismo uspjeli da saznamo bar šta je primljeno u ime oficijelnih, zvaničnih institucija. Međutim, nisam preveliki optimista da ćemo doći do konačnog rješenja. Možemo pokrenuti proces, ali Parlament i komisija nemaju kapacitet da završe priču do kraja", kaže Huskić.

Predsjedavajući bivše parlamentarne komisije Tihomir Gligorić kaže za isti list da je utvrđivanje iznosa i trošenja donatorskog novca najveće unutrašnje pitanje BiH koje treba da doživi sudski epilog.

On tvrdi da je prethodni saziv državnog parlamenta naložio da se izvještaj komisije dostavi Tužilaštvu BiH, Kancelariji za reviziju i SIPA, kako bi istražni organi provjerili navode na koje je ukazala parlamentarna komisija.

"Nažalost, taj izvještaj nikada nije dostavljen, a odgovornost za to treba tražiti u tadašnjem kolegijumu Predstavničkog doma i nadležnim službama. Problem je i što naša komisija nije imala ni podršku Savjeta ministara na čijem čelu je bio Adnan Terzić, kojem je Parlament BiH naredio da obezbijedi 290.000 KM za rad komisije. Međutim, to nikada nije urađeno i praktično zbog 290.000 KM građani BiH su ostali uskraćeni za istinu o potrošenim milijardama maraka ", rekao je Gligorić.

Na kraju se, kaže Gligorić, cijela priča o pronevjeri donatorskog novca u BiH svela na sudski proces protiv Roma iz Zenice kojeg je sunarodnik tužio za pronevjeru šporeta. Gligorić je poželio uspjeh u radu novoformiranoj parlamentarnoj komisiji, "jer zna koliko je to složeno pitanje u kojem politika ima presudnu ulogu". On, ipak, smatra da ta komisija neće "dobaciti toliko daleko koliko prethodna istražna komisija", koja je uspjela da u Parlamentu izdejstvuje zaključke koji bi u svakoj normalnoj državi bili sasvim dovoljni da se sprovede istražni postupak.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE