• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: BiH nije spremna za EU

Odlazeći međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smatra da BiH nije spremna za EU, jer ne funkcioniše dobro i puna je neriješenih problema.

 Lajčak: BiH nije spremna za EU Izvor: MONDO

U ovom trenutku reforme potrebne za članstvo u EU su ili blokirane ili skoro nikako implementirane i prijava kandidature u ovakvoj situaciji može samo da naškodi težnjama BiH da jednog dana postane punopravna članica EU", pojasnio je Lajčak u intervjuu Novinskoj agenciji Republike Srpske - Srni.

Prema njegovom mišljenju, BiH ne može insistirati na kandidaturi, a da prethodno ne dokaže da njene institucije svoje obaveze shvataju na ozbiljan i pravi način.

"U narednih šest mjeseci može se mnogo toga uraditi, ali samo ako bude došlo do hitne deblokade evropskog procesa i promjene političkog djelovanja u BiH. Tada bi kandidatura bila moguća. Dakle, sasvim je jasno ko je na potezu" - istakao je Lajčak.

Njega začuđuje činjenica da su domaći političari izvještaj Evropske komisije o napretku u BiH, koji je u značajnoj mjeri negativan, skoro u potpunosti ignorisali, što je loše, jer bi svaki takav izvještaj Evropske komisije trebao da posluži kao polazna tačka za plan aktivnosti za naredni period.

"Nažalost, imam ustisak da oni nisu u potpunosti shvatili značaj Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji su potpisali sa EU, a takav utisak preovladava i u EU. To se sasvim jasno vidi iz činjenice da obaveze koje su preuzete tim sporazumom nisu ni blizu da budu ispunjene. Izgleda da političari u BiH misle da je sasvim prihvatljivo da neke obaveze preuzmu, a da ih ne ispune i da će im EU progledati kroz prste zbog ovog ili onog razloga. To se neće desiti", poručio je Lajčak.

Govoreći o promjeni Ustava BiH, odlazeći visoki predstavnik istakao je da ne dolazi u obzir da EU nametne ustavna rješenja BiH zbog prostog razloga što se to kosi sa osnovnim principima na kojima ona počiva.

"Nije EU ta koja želi da se pridruži BiH, već BiH želi da se pridruži EU i toga svi moraju biti svjesni i zato su očekivanja nekih da će rješenja biti nametnuta ništa drugo do puko zavaravanje. Zavaravaju se i oni koji vjeruju da će EU odustati od svojih principa zarad BiH i da će se BiH naći u tom društvu samo zbog svog geografskog položaja. Neće. BiH će ući u EU samo i ako ispuni sve obaveze koje je preuzela" - kategoričan je Lajčak.

Ako je riječ o promjenama Ustava u svjetlu evropskih integracija, proces priključenja se može započeti sa postojećim Ustavom, ali se ne može završiti - smatra on.

"Administracija BiH je preglomazna i ne ispunjava niti zahtjeve građana niti zahtjeve evropskih integracija. Ustav BiH neophodno je mijenjati i u skladu sa izvještajem venecijanske komisije Savjeta Evrope koja je ustanovila da Ustav BiH nije u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima, te Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi" - naveo je Lajčak.

On vjeruje da je moguć i dogovor i kompromis o novoj teritorijalnoj preraspodjeli unutar BiH.

"Da ne vjerujem u to, sasvim sigurno bih se bavio nekim drugim poslom. Niko nije rekao da će proces ustavnih reformi u BiH proteći glatko i bez nesporazuma. Sasvim sigurno, biće još dilema kojima će se i javnost BiH baviti, što je u neku ruku normalno, jer proces ustavnih promjena je uvijek dugotrajan i komplikovan. Ono što je važno jeste da sveukupan rezultat bude prihvatljiv za sve građane BiH" - smatra Lajčak.

Prema njegovom mišljenju, pomak u dobrom pravcu napravljen je prvo u Prudu, a potom u Banjaluci, i to treba pozdraviti, jer je riječ o domaćem rješenju, a to je ono na čemu međunarodna zajednica insistira.

Lajčak je potvrdio da u vezi sa bonskim ovlaštenjima postoje različita mišljenja, "no, dok god Savjet za implementaciju mira u BiH smatra da je OHR još potreban BiH, OHR ostaje i samim tim postoje i bonska ovlaštenja".

"Svi koji žele da bonska ovlaštenja budu ukinuta, treba da svojim činjenjem pokažu da ona više nisu potrebna. Ne ispunjavati svoje obaveze, a istovremeno kritikovati međunarodnu zajednicu nije put za ukidanje bonskih ovlaštenja i tranziciju OHR-a u EUSR" - rekao je Lajčak.

Visoki predstavnik je naveo da opcija razdvajanja funkcija OHR-a i EUSR-a nije bila razmatrana nakon što je on najavio odlazak na drugu dužnost.

"Moj odlazak iz BiH nije prouzrokovan mojom željom da napustim posao visokog predstavnika u BiH, već veoma otvorenim i ponovljenim pozivom premijera moje zemlje Roberta Fica da baš ja preuzmem sektor vanjskih poslova u slovačkoj Vladi. Poziv koji je formulisan na takav način jednostavno ne možete odbiti" - ponovio je Lajčak i naglasio da mu je najteža odluka za vrijeme obavljanja funkcije visokog predstavnika u BiH bila upravo da napusti BiH i ode na novu dužnost.

Lajčak je naglasio da mu je za vrijeme mandata međunarodnog predstavnika u BiH teško padala činjenica da su lideri u BiH često gubili vrijeme na jeftina politička prepucavanja umjesto da se koncentrišu na prave probleme i pitanja od važnosti za napredak cijele države i svih njenih građana.

"Ponekad je prosto nevjerovatno šta je sve korišteno kao argument i izgovor za neuspjeh. I posljednjih dana svjedoci smo činjenice da se stvara negativna atmosfera oko nečega što bi zapravo trebalo da bude pozdravljeno od svih. Ako ste već preuzeli na sebe obavezu da vodite državu, onda morate biti spremni i da donosite teške odluke. To je jednostavno tako" - poručio je Lajčak.

On smatra da suprotstavljeni stavovi Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH i razlaz koalicionih partenra Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Partije demokratskog progresa mogu da dodatno iskomplikuju ionako tešku političku situaciju u BiH.

"Ako gledate s druge strane, i stavovi SDA, SNSD-a i Hrvatske demokratske zajednice potpuno su suprotni u vezi sa nekim pitanjima, pa su ipak lideri ovih stranaka našli za shodno da sjednu za isti sto i pokušaju pronaći rješenje koje će odgovarati svima. To je put kojim treba ići, put dijaloga i kompromisa" - naglasio je Lajčak. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE