• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nelegalno stečena imovina "na ledu"

"MUP RS profesionalno i bezkompromisno protiv "ilegalnih moćnika", spreman i odlučan da nelegalnu imovinu oduzme, odgovorne kazni."

 Nelegalno stečena  imovina "na ledu" Izvor: MONDO

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Stanislav Čađo izjavio je da će policija Srpske preduzeti sve mjere da se oduzme imovina licima koju su tu imovinu stekla na nezakonit način.

"MUP je u organizacionom, funkcionalnom i svakom drugom smislu potpuno spreman da provede sve što će mu biti posao nakon usvajanja zakona koji tretira nelegalno stečenu imovinu", rekao je Čađo na seminaru u Banjaluci posvećenom istoimenom problemu.

"Ne može se tolerisati činjenica da lica, nakon izvršenja krivičnih djela, stiču određenu imovinu i da ona nakon procesuiranja i izricanja kazne pojedincima ostane netaknuta. To šalje jako lošu poruku koja može biti shvaćena na različite načine, između ostalog i taj da se zločin isplati", istakao je Čađo.

Naveo je da se ne može dozvoliti da neko kaže da će izvršenjem krivičnog djela zaraditi milion KM, odležati dvije godine i da će biti na dobitku.

"Ta poruka ne može biti ono što je prihvatljivo i želimo da šaljemo drugu, a to je da takvi nikada ne mogu biti sigurni za svoju imovinu", poručio je Čađo.

Čađo je napomenuo da oni koji su nelegalno stekli imovinu, pokušavaju da je stave u legalne tokove, što je porazno.

Ministar Čađo je napomenuo da ovaj zakon ne treba shvatiti kao hajku "bez glave i repa", jer ne bi, kaže, imao smisao ukoliko bi imao takav karakter.

Najvažnije je, kaže prvi policajac Srpske, poštovanje vladavine prava, jer niko ne smije praviti predstavu od onog što policija želi, a to je da onemogući raspolaganje imovinom stečenom kriminalnim djelima.

Čađo je naveo da nije realno da zakon tretira imovinu od 1992. godine, već da će to činiti od 1. januara 1997., od kada postoje odgovarajuće kontrolne finasijske insitucije, poput Poreske uprave, koje su ušle u određeni kapacitet rada, a koji podrazumijeva da se na validan način, sa kvalitetnim dokazima, može upustiti u procesuiranje imovine.

On je naveo da je kod ovakvog zakona bitno da bude funkcionalan i primjenjiv, inače je promašena tema, što se ne smije desiti, te da sada nema podataka koliko ima nelegalno stečene imovine, jer je to predmet dokazivanja, dodavši da sigurno ona nije mala.

Čađo tvrdi da će se protiv protiv "finansijskih centara moći" boriti "snagom znanja i pameću", istakavši da MUP ima kapacitet, spremnost i odlučnost i druge podrške da na veoma odgovoran i krajnje kvalitetan način uđe u realizaciju ovakvog projekta.

I direktor policije Uroš Pena dijeli ovo mišljenje i kaže da oduzimanje nelegalno stečene imovine nije lak posao, ali da je RS zakonom uredila to pitanje.

"Niko ne može zadržiti nelegalno stečenu imovinu, ali bi i tužilaštva po tom pitanju trebalo da imaju više hrabrosti", rekao je Pena.

Kaže da je u svim vidovima društvenog života u RS i FBiH korupcija poprimila velike razmjere, a pojedinci se enormno bogate utajom poreza i zloupotrebama ovlašćenja u privredi.

On je poručio da će MUP RS da vodi borbu protiv korupcije profesionalno i beskompromisno.

Ministar unutrašnjih poslova RS navodi da iskustva mnogih zemlja iz Evrope i SAD govore da je donošenje ovakvog zakona jedno od veoma važnih i odlučujućih sredstava u obračunu sa organizovanim kriminalom, ali da time priča nije završena.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE