• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prcić zlostavljao Srbe u vlastitom zatvoru

U optužnici koju je protiv Faruka Prcića iz Tuzle potvrdio Sud BiH Tuzle, navodi se da je Prcić imao svoj privatni zatvor.

 Prcić zlostavljao Srbe u vlastitom zatvoru Izvor: MONDO

Prcić je optužen da je od juna do oktobra 1992. godine u Tuzli, kao komandant inžinjerijske jedinice Drugog korpusa Armije BiH, učestvovao u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, te naređivao ili neposredno učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema njima.

U optužnici se navodi da je Prcić, koji je dobitnik ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", od civila srpske nacionalnosti, nakon što bi bili uhapšeni i odvedeni u prostorije Rudarskog instituta, tražio da napišu imena Srba koji su članovi Srpske demokratske stranke ili "četnici".

Pošto nije bio zadovoljan onim što bi oni napisali, Prcić i njemu potčinjeni su ih fizički zlostavljati tukući ih rukama, nogama, vojničkim opasačima i drškom pištolja po glavi i drugim dijelovima tijela, stavljali im u usta cijev pištolja koji bi prethodno repetirali, prijetili im nožem, a od posljedica zlostavljanja srpski civili su zadobili ozbiljne fizičke povrede.

U optužnici se navodi da će se Prcić braniti sa slobode.

Jedan od brojnih koji su se našli na udaru Prcića i njemu potčinjenih je Cvijetko Jovičić iz Kladnja, kojem nije pomoglo ni to što je prije rata lično poznavao Prcića i smatrao ga svojim prijateljem.

Jovičić je posvjedočio da je uhapšen 11. juna 1992. godine kada je u njegov stan došlo šest vojnih policajaca koji su izvršili pretres, tražeći oružje.

"Nisu ništa pronašli, jer oružje nisam ni imao. Uprkos tome, sproveli su me u Institut za rudarska istraživanja u Tuzli gdje se nalazio zatvor kojim je komandovao Prcić. Odveli su me u podrumsku prostoriju koja je bila dimenzija oko četiri-pet metara i stalno je bila napunjena vodom dubine oko 1,2 metra. Na zidu, na visini od oko 1,7 metara nalazila se rupa, a jedan od stražara zaprijetio mi je da će, kad me ubije, ubaciti u tu rupu", navodi Jovičić.

On je dodao da je u tom zatvoru proveo deset dana i da je svakodnevno bio izložen torturama stražara u maskirnim uniformama koji su često bili pijani.

"Izvodili su me napolje i tukli raznim predmetima, palicom, drškom od pištolja, gurali mi cijev pištolja u usta i okretali je, pri čemu mi je nišan pištolja napravio povrede po usnoj duplji i grkljanu", naveo je Jovičić.

Prema njegovim riječima, jedan Hrvat, koji je prije rata radio kao vozač u rudniku "Društveni standard", jednom ga je sa ostalim stražarima izvukao iz vode, naoštrio nož i naredio mu da stisne pesnicu, a onda zasijecao jedan po jedan prst od čega i danas ima vidljive ožiljke.

"Udarali su me čizmama po licu, usne su mi isjekli od udaraca, a oči su mi bile zatvorene od oteklina. Onda su doveli doktora koji mi je, pored rana na prstima, zašio i usne. Pokušavali su da mi slome ruku, pa su zglob i lakat ostali deformisani. Na desnoj butini ostali su mi ožiljci od prepuklog mišića od udara metalnom ćuskijom. Naime, u ćeliji gde su me bacili, bile su ugrađene metalne alke i jednom su dva stražara ušli i zavezali me za te alke i tukli me ćuskijom po leđima i nogama. Tad sam dobio i udarac u glavu, zbog čega i danas osjećam bolove u glavi i doživljavam povremeni gubitak ravnoteže", naveo je Jovičić.

On navodi da je Prcić dolazio tri puta da ga vidi i da ga nije tukao nego ga je psovao.

"Kad sam ga pitao zašto sam zatvoren, odgovorio je: `Zato što si četnik`. Stražari su mi poslije toga davali papir da napišem imena `četnika` koje poznajem, a kako ništa nisam pisao, još žešće su me tukli", rekao je Jovičić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE