• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština podržala mjere Vlade RS

Parlament RS usvojio Informaciju Vlade RS o mjerama za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu RS

 Skupština podržala mjere Vlade RS Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Informaciju Vlade RS o mjerama za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu Srpske, koje će u oblasti javne potrošnje biti restriktivne, a u oblasti privrede podsticajne.

Restriktivne mjere u oblasti javne potrošnje fokusirane su na smanjenje svih troškova u 2009. godini, odnosno plata rukovodilaca, troškova kancelarijskog materijala, nabavke i održavanja vozila, racionalizaciju zapošljavanja u administraciji uz poboljšanje efikasnosti rada i neprioritetnih ulaganja.

U privredi akcenat je dat mjerama za poboljšanje likvidnosti, razvoja i dodatnog zapošljavanja, povećanja domaće tražnje kroz javne investicije, realizaciju investicija iz Razvojnog programa RS putem Investiciono-razvojne banke, investicija u elektroenergetski sektor, saobraćaj i ostalu infrastrukturu, povećanja inovativnih kapaciteta i konkurentnih sposobnosti preduzeća.

U Informaciji Vlade RS istknuto je da ukupno planirana ulaganja i podsticaji zasnovani na realnoj osnovi zajedno sa ostalim investicijama u elektroenergetskom, naftnom i drugim sektorima u 2009. godini iznose oko 1,6 milijardi KM.

Planirana ulaganja odnose se na investicije u realni sektor iz Razvojnog programa RS kroz kreditne linije Investiciono-razvojne banke u iznosu od 211 miliona KM uz povoljne kamate i rokove vraćanja, plasman u hartije od vrijednosti 85,6 miliona KM, javne investicije u iznosu od 667,3 miliona KM od čega iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS na bespovratnoj osnovi u iznosu od 213 miliona KM.

Investicije u elektroenergetski sektor RS u iznosu od 222,8 miliona KM, u čemu je učešće vlastitih sredstava "Elektroprivrede RS" 154,5 miliona KM, sredstva izdvojena po osnovu Zakona o naknadi za korištenje prirodnih resursa 20 miliona KM, podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji iz budžeta RS u iznosu od 80 miliona KM, te sufinansiranje podsticaja izvoza od 10 miliona KM.

Skupština je prihvatila je zaključke Kluba poslanika SNSD-a, kojim se Vlada zadužuje da napravi popis privrednih subjekata u Srpskoj čije je poslovanje direktno pogođeno svjetskom ekonomskom krizom.

Poslanik PDP-a Zoran Đerić rekao je tokom rasprave da bi Vlada RS mjerama trebalo da oslobodi strane i domaće investitore na rok od pet godina od plaćanja poreza na dobit ako investiraju na području izrazito nerazvijenih i nerazvijenih opština RS.

Đerić se založio za donošenje konkretnih mjera Vlade koje bi se odnosile na zaštitu malog biznisa, te donošenje pravnog propisa kojim će plaćanja PDV-a biti oslobođeni svi projekti koji se finansiraju iz IPA pretpristupnih fondova EU.

Poslanik SNSD-a Ilija Vujičić smatra da bi Vlada RS trebalo da preispita ulogu upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima, stečajnih upravnika u preduzećima koja se nalaze u stečajnom postupku, te da se pojednostavi procedura za dobijanje dozvola i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za investitore koji žele da ulože kapital u RS.

Poslanik SRS RS Novo Grujić smatra da mjere Vlade RS moraju imati jasno definisane nosioce i rokove njihovog izvršenja u privredi, jer je ekonomska kriza već prisutna u RS i građani je najbolje osjećaju.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica smatra da je Vlada RS u prethodnom periodu već provela niz mjera na ublažavanju posljedica svjetske ekonomske krize jer je u pravo vrijeme prodat "Telekom Srpske" i privatizovana naftna industrija RS, tako da Srpska trenutno raspolaže značajnim sredstvima za ublažavanje krize.

On je dodao da su mjere Vlade produžena ruka Ekonomske politike za 2009. godinu koje je usvojila Narodna skupština RS.

Poslanik PDP-a Aleksandar Golijanin smatra da se rudnik mrkog uglja Miljevina isključivo može koristiti kao komercijalni rudnik, ali da se na tom mjestu ne može graditi termoenergetski objekat, zbog čega !Vlada RS mora konsultovati struku kako se ne bi napravila ista greška kao u slučaju RiTE `Gacko`".

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac, replicirajući Golijaninu, rekao je da Vlada RS neće ući u pregovore sa Mađarskom Elektroprivredom o izgradnji termoenergetskog objekta u Miljevini prije nego što od njih dobije čvrste garancije da su spremni da uđu u taj projekat.

Poslanik SDA Ramiz Salkić smatra da bi Vlada RS trebalo više da izdvaja za podsticaj poljoprivrednim preduzećima čija je proizvodnja isključivo usmjerena na izvoz.

Poslanik SDP-a BiH Mehmed Kopić smatra da je neophodno što više urediti i zasijati zemljišta u narednoj sjetvenoj sezoni, zbog čega treba podstaći svakog poljoprivrednog proizvođača da što više proizvede.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Borislav Bojić tvrdi da je ekonomsku krizu u RS "izazvala Vlada RS na čelu sa premijerom Miloradom Dodikom, a ne globalna ekonomska kretanja u svijetu".

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović, replicijarjući Bojiću, rekao je da u Narodnoj skupštini RS nema ekonomskog patriotizma, "jer postoje želje da u Srpskoj bude gore, iako svi u njoj žive".

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Željko Mirjanić pozvao je sve građane RS, bez obzira na njihova politička opredeljenja, da podrže mjere Vlade RS.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić prekinuo je današnju sjednicu i njen nastavak zakazao za 25. februar kada bi poslanici trebalo da utvrde stav parlamenta o ustavnom položaju Brčko distrikta u Ustavu BiH, s ciljem okončanja režima supervizije i arbitraže.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE