• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH ispunila uslove za EU?

Prema riječima bivšeg diplomate BiH je formalno ispunila gotovo sve postprijemne obaveze i spremna je za kandidaturu za EU

 BiH ispunila uslove za EU? Izvor: MONDO

Doskorašnji ambasador BiH pri Savjetu Evrope u Strazburu Borislav Marić tvrdi da je BiH, od potpisivanja članstva u Savjetu Evrope 2002. godine do danas, formalno ispunila gotovo sve postprijemne obaveze i da je formalno spremna za kandidaturu za EU.

"BiH je ispunila gotovo sve obaveze prema Savjetu Evrope u odnosu na tri glavna principa: ljudska prava, demokratiju i vladavinu zakona, bez čega je nemoguće ostvariti status kandidata za EU, zato naglašavam da je BiH formalno spremna za sticanje kandidatskog statusa" - rekao je Marić u intervjuu Srni.

On je naglasio da BiH, u odnosu na druge zemlje okruženja, čak i među onima koje su nedavno stekle status članica EU, ima za oko 20 odsto više potpisanih, ali i ratifikovanih konvencija i drugih međunarodnih dokumenata, navodeći primjere uvođenja evropskih standarda u nizu oblasti, kao što su prava nacionalnih manjina, poljoprivreda, ribarstvo, trgovina i drugo.

Bivši ambasador u Strazburu smatra da su vlasti, ali i opozicija, na svim nivoima u BiH, kao i u Republici Srpskoj (RS) i Federaciji BiH, prvenstveno zaslužnie za velike pomake u proteklom razdoblju, koje su BiH doveli "na korak do dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU".

"Bez rada vlasti i opozicije ne bi ni u kom slučaju moglo da se dođe do ispunjavanja svih zakonskih procedura koje su dovele BiH na korak do dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU" - naglasio je Marić.

On je istakao da je tokom ambasadorskog mandata u Savjetu Evrope bio često svjedok neobjašnjivih pojava i turbulencija koje su zaustavljale i usporavale taj prosec na evropskom putu BiH, apostrofirajući posljednji slučaj ataka na premijera i više zvaničnika i poslovnih ljudi iz RS u momentu kada su i Prudski sporazum i Banjalučki dogovor davali dobre signale na evropskom putu BiH.

Marić smatra da se u BiH bespotrebno politizuju mnoge stvari, ali da to treba shvatiti kao poruku i opomenu da treba "spustiti loptu" i o svemu temeljito razgovarati i kompromisom se dogovoriti na domaćem planu.

"Jedino tako ćemo doći do pravih rješenja, prvenstveno do rješenja korisnih za sve, a samim tim i do ispunjavanja obaveza iz evropskih integracija, a sa konačnim ciljem ulaska u članstvo EU" - naglasio je Marić.

Govoreći o prestojećem popisu stanovništva u BiH, Marić je podsjetio da je još u oktobru prošle godine monitoring tim Savjeta Evrope, tačnije njemački ambasador kao predsjedavajući izvještajne grupe Komiteta za demografiju, prihvatio argumente Vlade RS da se u popisnu proceduru neizostavno uvedu izjašnjavanja o jezičkoj i nacionalnoj pripadnosti.

"Tada je argumentovano izneseno da je izjašnjavanje o jezičkoj i nacionalnoj pripadnosti upravo potrebno za implementaciju tako važne konvencije kao što je Konvencija o manjinskim i regionalnim jezicima, na kojoj Savjet Evrope toliko insistira, kao i zbog toga da bi se ona u stvarnom, a ne u formalnom, smislu mogla i primijeniti i poštovati u praksi"- pojasnio je Marić.

On je dodao da je, kao ambasodor, zaključke i stavove ovih tijela i Komiteta ministara Savjeta Evrope bio obavezan dostaviti na državni nivou BiH, kao i entitetima u BiH.

Doskorašnji ambasador BiH u Savjetu Evrope tvrdi da BiH u Evropi ima velikog prijatelja i da Evropa "zdušno želi da BiH bude u pravom smislu riječi član te velike evropske porodice", a to znači - dobijanje kandidatskog statusa, stavljanje BiH na bijelu šengensku listu, davanje slobode ljudima iz BiH da budu "u svemu ravnopravni građani Evrope".

Marić je dodao da zbog toga Evropa pozdravlja svaki napredak BiH na evropskom putu, podsjećajući da je zbog toga podržala i pozdravila Prudski sporazum, jer je u njemu prepoznala put ka razrješavanju nekih još prisutnih nesporazuma na ovim prostorima i postizanje dogovora i kompromisa o pitanjima o kojim još nije postignut dogovor domaćih političara i vlasti.

On je poručio da Evropa stoji na stanovištu da bez kompromisa i dijaloga i tolerantne atmosfere pri donošenju reformi BiH ne može uspjeti na evropskom putu i putu napretka.

Marić je podsjetio da su najvažniji zadaci, koji stoje pred BiH, sadržani u završetku saradnje sa Haškim tribunalom, kao i puna implementacija usvojih zakona vezanih za oblasti obrazovanja, osnovnog, srednjeg i visokog, te predškolskog vaspitanja, zatim zakona o javnom RTV sistemu i drugih.

"Evropa će podržati rad domaćih političara u svim pitanjima koja su još neriješena u BiH i daće podršku da ona sama riješi trenutne probleme koji još postoje na ovim područjima, a, osim podrške, ona će takve aktivnosti domaćih političkih snaga, i u vlasti i u opoziciji, pozdraviti. Zato smatram da 2009. godina predstavlja šansu za BiH na njenom evropskom putu" - zaključio je Marić u intevjuu Srni.

Borislav Marić je do 31. decembra 2008. godine bio na dužnosti ambasadora BiH u Savjetu Evrope u Strazburu, a prije toga je bio ambasador BiH i Kini. U ranijem periodu bio je načelnik opštine Prijedor.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE