• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pravo na otcjepljenje nije negiranje BiH"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da traženje prava na otcjepljenje nije negiranje BiH.

 "Pravo na otcjepljenje nije negiranje BiH" Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, u pitanjuje demokratsko dostignuće suverenih federalnih i složenih država i dodao da BiH nije okvir koji RS odbacuje.

''Mi ne negiramo BiH, ali budući da se RS stalno negira tražili smo prihvatanje RS. Ako želite da učestvujemo u razgovoru, onda nas morate i prihvatiti. To nije ultimatum, iako to neki tako shvataju. RS je realnost. Mi smo predložili da BiH bude asimetrična federacija u kojoj će federalnim jedinicima biti dato pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja", rekao je Dodik za zagrebački "Jutarnji list".

On je rekao da se može postići dogovor da se to pravo ne može koristiti za pet ili deset godina, ali ako se deset godina ne možete ništa napraviti, onda se postavlja pitanje šta je logičnno.

"Da se možda nećemo ponovo tući? Ja neću. Zašto ne bismo napravili kao što je učinila Čehoslovačka, pa da se uskoro svi nađemo u EU'', naglasio je Dodik.

On je rekao da se BiH ne bi raspala ukoliko bi je napustili predstavnici međunarodne zajednice i da BiH nije okvir koji RS odbacuje.

''Naša borba nije protiv BiH. To niko ne može reći. Mi nemamo nikakve ciljane planove te vrste bez obzira na to što nam neki pripisuju", rekao je Dodik.

On je negirao da je umjesto razgovora o ustavnoj reformi ponudio otcjepljenje, ističući da je jedno otcjepljenje, a drugo imati pravo na otcjepljenje.

"Ako je demokratsko pravo da budemo unutra, onda je demokratsko pravo i da ne budemo unutra. To nije suprotno povelji UN. BiH je, nažalost, veliko `'moranje za sve`. Ne bježimo od jedne doze `moranja`, ali ne želimo biti ikebane...Preglasavanje, barem što se nas tiče, nećemo tolerisati. Moraćemo se dogovoriti, ako možemo, ako ne šta da radimo? Jednog dana moraćemo to da prihvatimo", naglasio je Dodik.

Premijer RS je ponovio da su uslovi za nastavak razgovora o ustavu - ne dirati granice RS, poštivanje entitetskog glasanja i omogućavanje samoopredjeljenja do otcjepljenja, koje ne moće unilaterarno biti proglašeno, odnosno to pravo definisati na način da se unutar BiH postigne dogovor o disoluciji.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, najavio je da će razgovori o ustavnim promjenama sa liderima HDZ BiH i SDA Draganom Čovićem i Sulejmanom Tihićem biti nastavljeni i podsjetio da je već riješeno nekoliko teških pitanja koja su "visila" kao problem nad evropskom perspektivom BiH.

Kad je u pitanju teritorijalno uređenje, Dodik je rekao da što se RS tiče to pitanje nije na dnevnom redu.

Premijer RS je dodao da postoji dejtonska struktura BiH i entitet zvani RS, što je potpuno prihvatljivo, kao i da mu je razumljivo da drugi nisu zadovoljni i da i Hrvati i Bošnjaci iz svojih razloga otvaraju to pitanje.

Govoreći o paralelizmu u institucijama BiH, Dodik je rekao da je on evidentan i konstatovao da su u Ministarstvu bezbjednosti BiH Srbi i Hrvati samo simbolično zastupljeni.

"Sarajevo kao glavni grad defintivno gubi Srbe i Hrvate. Širi se vic da u Sarajevu ima više Kineza, nego Srba i Hrvata zajedno. Sve to govori u prilog mojim tvrdnjama da je bolje da se ne mrcvarimo godinama na iluzornim stvarima, već da vidimo šta je to što može izdržati. Ne želimo da bilo ko misli da mi povlačimo mjere samo zato što se neko drznuo voditi neku istragu protiv mene'', rekao je Dodik.

On je podsjetio da je i prije govorio da stranci moraju otići iz Tužilaštva i Suda BiH i upozoravao da bošnjačka tajna služba AID i dalje djeluje u obavještajnoj službi, diplomatsko-konzularnoj mreži i drugim tobože zajedničkim institucijama.

''Zaobilaze se Srbi i Hrvati, imenuju se na funkcije samo kao dekor. Mi jednostavno ne želimo biti ikebane, niti smo protiv borbe protiv kriminala. Nova zgrada vlade nije samo sjedište ove administracije, nego i simbol onoga što se zove RS. Mi to volimo. Razumijem da ljudi iz Sarajeva to ne mogu podnijeti, ali da neko zloupotrebljava državne institucije iz svoje mržnje, to ne možemo da prihvatimo'', naglasio je Dodik.

On je dodao da ''ako imaju dokaze neka završe s tim na sudu, a ne da na osnovu toga mjesecima vode medijsku kampanju uz pomoć nekog bolesnog novinara''.

Dodik je istakao da odluke o povlačenju Srba iz institucija BiH nema, ali da se o tom opredjeljenju može pričati.

Na pitanje da li je tačno da se RS naoružava Dodik je, odbacivši takve tvrdnje, naglasio da rat nije opcija u njegovom političkom radu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE