• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mejer: Inckov zahtjev neetičan!

Stiven Mejer smatra da je zahtjev visokog predstavnika u BiH upućen RS nedemokratski.

 Mejer: Inckov zahtjev neetičan! Izvor: MONDO

Profesor vašingtonskog Univerziteta za nacionalnu odbranu Stiven Mejer smatra da je zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka za povlačenje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o prenosu nadležnosti dosljedan načinu na koji su postupali njegovi prethodnici - proizvoljan, neetičan i nedemokratski.

Mejer je u intervjuu Srni istakao da bi eventualna upotreba bonskih ovlaštenja bila "neumjesna".

"Inckov zahtjev jedino može veoma mnogo da naškodi odnosima među etničkim zajednicama u BiH. To je nespretan, despotski pokušaj da ispolji moć i uticaj i da primora kreiranje države BiH", istakao je Mejer.

Svi visoki predstavnici, naveo je on, pokušali su da primoraju narod i lidere u BiH na politike, programe i institucije koje mnogi od njih ne žele.

"Nažalost, Incko se ne razlikuje mnogo od prethodnih visokih predstavnika", naglasio je Mejer i dodao da će posljedice biti guranje etničkih zajednica u još veću odvojenost i možda povećanje izgleda za nasilje, što nije potrebno. Mejer smatra da su bonska ovlaštenja ostatak prošlosti i da je neumjesno da visoki predstavnik pokuša da se oslanja na ovlaštenja koje je trebalo eliminisati mnogo godina ranije.

"Bonska ovlaštenja su pokušaj provođenja lažne stvarnosti - ona su pokušaj održavanja zapadne imperijalne kontrole nad BiH, a jasno je da imperijalna kontrola neuspješna. To je lažna stvarnost, to je ostatak interesa male grupe zapadnih političara, ali ne i građana u BiH'', istakao je Mejer.

Profesor vašingtonskog Univerziteta ističe da je jasno da neće biti specijalnog američkog izaslanika za Balkan. Mejer smatra da će oni koji žele veći američki uticaj i uključenost u BiH veoma snažno pokušati da kontrolišu tok događaja, ali da će mnogo zavisiti od toga kako će se lideri i građani BiH oduprijeti pritisku.

On je podsjetio da postoji grupa određenih pojedinaca u administraciji američkog predsjednika Baraka Obame koji su zainteresovani da se ojača američki uticaj i učešće u BiH, ali da, takođe, postoji mnogo ljudi u administraciji koji to ne žele.

Mejer je naveo da uticaj u BiH žele uglavnom zvaničnici iz administracije bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona koji su se vratili na vlast u novoj Obaminoj administraciji, i koji ''osjećaju da nisu bili sposobni da završe posao `izgradnje` BiH za vrijeme Klintona, pa žele da nastave tamo gdje su stali''.

On smatra da SAD imaju veoma malo bitnih interesa na Balkanu, ali da je to irelevantno za one koji žele da reafirmišu američki uticaj i učešće.

"Oni to rade prvenstveno, jer su vođeni ličnim interesom i psihološkim potrebom da osjećaju da su ostvarili nešto, da su važni. Nejasno je koliko će biti uspješni'', naglasio je Mejer.

On je rekao da je relativni ekonomski i politički uspjeh RS u poređenju sa FBiH nevažan za ove pojedince i da ih, "ako ništa drugo, vrijeđa uspjeh RS zato što čini da FBiH izgleda gore''.

Njihov razlog da vrše pritisak, smatra Mejer, jeste pokušaj da završe ono što nisu bili sposobni da urade osam godina ranije - da stvore održivu državu BiH. ''Za njih nije važno što je to nemoguć cilj niti ih brine šta narod i lideri u regionu zaista žele'', istakao je Mejer.

On je naglasio da je Ustav BiH neodređen u vezi sa odnosima među vladama entiteta i Savjeta ministara BiH.

Navodeći primjer člana 3. paragraf 1` - koji samo nabraja pitanja koja su pod nadležnošću BiH - Mejer ističe da Ustav ne navodi ni jedan detalj kako bi ova komplikovana pitanja bila podijeljena između BiH i entiteta, te podsjeća da je veoma važno razumjeti da entiteti imaju značajna ovlaštenja prema Ustavu.

''Ustav je ostavljen neodređen jednostavno zbog toga što nije bilo dogovora među stranama u vrijeme kada je pisan. U suštini, moglo bi se raspravljati o tome da je legitimitet Ustava sporan u RS, jer niko iz tog entiteta nije bio potpisnik Dejtonskog sporazuma'', naglasio je Mejer.

On je istakao da je veoma važno prisjetiti se da je bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević potpisao Dejtonski sporazum u ime Srba u BiH, koji su potom bili primorani na Ustav mimo njihove kolektivne želje.

''U suštini, Ustav nije mnogo od pomoći u ovim stvarima, on samo `muti vodu`", naglasio Mejer, komentarišući Inckov zahtjev za povlačenje skupštinskih zaključaka u kojima se navodi da prenos ovlaštenja nije ustavan ukoliko ne postoji saglasnost entiteta.

Govoreći o nedavnoj posjeti američkog potpredsjednika, Mejer je rekao da je interesantno da su i lideri na Balkanu i američki predstavnici u regionu koristili iz izjava američkog potpredsjednika ono što im je trebalo.

''To znači da su oni selektivno uzimali Bajdenove govore i komentare da bi podržali njihov sopstveni program'', naglasio je Mejer.

On smatra da je američki potpredsjednik, pošto nije ekspert za Balkan, bio iznenađen onim što je zatekao u BiH i da je to bio u velikoj mjeri ''obrazovni'' put za njega.

"'Izgleda da je napustio BiH s uvjerenjem da mora još mnogo toga da se uradi'', izjavio je u intervjuu Srni profesor vašingtonskog Univerziteta za nacionalnu odbranu Stiven Mejer, koji je napomenuo da su ovo njegovi stavovi, koji ne predstavljaju stavove američke vlade.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE