• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Referendum je garancija opstanka RS

Autor SRNA

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da je referendum kao kategorija koja od današnjeg izjašnjavanja u Škotskoj živi i u EU, garancija opstanka RS u dejtonskoj BiH.

"I dok se u Španiji spremaju da referendumsko pitanje iz Škotske prevedu sa engleskog na katalonski, ja Škotima i ostatku Britanije želim miran i dostojanstven 18. septembar, koji će sasvim sigurno postati još jedan istorijski datum. A, svima poručujem - neka se spremi Republika Srpska", naveo je Dodik u autorskom tekstu za beogradski magazin "Nedeljnik".

U tekstu napisanom u Moskvi, Dodik je naglasio da nakon današnjeg referenduma u Škotskoj, bez obzira na ishod, EU nema više prava da osporava bilo kome upotrebu institucije referenduma radi zaštite sopstvenih prava, uključujući pravo na bolji život.

"Nije važan ni rezultat 18. septembra. Jedino važno je da se institucija referenduma koji podrazumeva dezintegraciju jedne od najmoćnijih zemalja svijeta lagodno ušetala pod briselske svodove", naveo je Dodik.

Dodik je istakao da bi svako drugo ponašanje predstavljalo još jedan doprinos afirmaciji politike konfrontacije koja je duboko u suprotnosti sa evropskom idejom, koja je u osnovi imala potrebu za trajnim mirom i kontinuiranim napretkom.

On je naveo da ga neki i ovih dana ponovo optužuju za nacionalizam, i u Beogradu, a i u Sarajevu. "A ja, kao i narod kome pripadam u Republici Srpskoj, referendum doživljavam dvostruko i kao ideal samostalnosti kome težimo, ali i kao posljednju liniju odbrane dejtonske, entitetske BiH", naglasio je Dodik.

On je dodao da je "to sve - samo nacionalizam nije".

"To je borba za očuvanje prava koje smo stekli, to je borba za naše pravo da odlučujemo o sebi, to je borba za razvojne projekte koji treba da proizvedu nova radna mjesta, to je borba za društvo sa manje korupcije i više odgovornosti, to je borba za sigurnost svih građana Republike Srpske", naveo je Dodik.

Postavljajući pitanje šta nude ti koji ga napadaju, Dodik odgovara da nude funkcionalnu državu u kojoj će politički dominirati jedan, najbrojniji narod, odnosno nude model koji nije uspio u Jugoslaviji.

"Ako na to pristanemo, nećemo opstati kao narod na području BiH. Ako na to pristanemo, gubimo jezik, gubimo pravo da odlučujemo ko su nam prijatelji, gubimo svoj način života, gubimo budućnost na ovim prostorima. Mi u Republici Srpskoj nećemo ništa više nego što nam garantuje Ustav. Mi ne želimo ni više ni manje Bosne od te mjere, mi želimo više, ali ne pristajemo na manje Republike Srpske", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, referendum u Škotskoj predstavlja i svojevrsnu potvrdu "prava Rusa u Ukrajini da odluče kako i gdje će živjeti, ali i potvrdu ispravnosti opredjeljenja političkog vođstva Republike Srpske, pa i njegovog, da "instituciju referenduma treba permanentno graditi i jačati sve do konačnog stvaranja pretpostavki za njegovo sprovođenje".

"U Škotskoj je to trajalo decenijama. Mi u Republici Srpskoj smo u proteklih osam godina, od situacije u kojoj je na pomen prvog slova riječi referendum, slova `r`, reagovao OHR, nasilnički ukidajući ljudima osnovno pravo, pravo da budu birani, uspeli da stvorimo novu realnost koja podrazumijeva i postojanje zakonskog okvira za sprovođenje referenduma", rekao je Dodik.

Uz podsjećanje da je stotinu godina poslije pucnja Gavrila Principa u Sarajevu svijet na novoj prekretnici, Dodik je istakao da je Republika Srpska u novijoj istoriji bila zatočenik nesposobnosti nekih reprezenata nacionalnih politika da se dogovore.

"Gurnuti smo u nesrećan sukob, i upravo smo mi ti koji imaju najviše prava da, i kada to drugi ne vide, upozoravamo na bauk sukoba, koji se uvijek pojavljuje kao posljedica nametanja volja većih, moćnijih i agresivnijih", istakao je Dodik.

I zato, u ovim burnim vremenima, kaže Dodik, mora se tragati za odgovorima koji osiguravaju mir, ali i pravo na zaštitu svih prava, od ljudskih, preko manjinskih do nacionalnih, a jedan od odgovora koji je prošao kušnju vremena jeste i pravo na referendum, koji u svojoj osnovi ima pravo na samoopredjeljenje, a u svojoj završnici pravo na otcjepljenje.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da referendum o nezavisnosti Škotske, koji se gradio desetinama godina putem niza zakonskih i drugih aktivnosti, prestaje da bude samo lijep san Škota i noćna mora britanskih političara, već postaje nova realnost EU.

"Kada bih želio da budem ciničan, podsjetio bih sve nas na ulogu Ujedinjenog Kraljevstva na Balkanu, posebno kada su u pitanju događaji vezani za raspad Jugoslavije. Ali, neću da budem ciničan, ni maliciozan", istakao je Dodik.

On je naveo da ga je iskustvo naučilo da na kraju opstanu samo one državne tvorevine u kojima narodi koji ih čine žele da žive u njima.

"Prema pravilu, oni to žele samo ako su zadovoljni životom u tim državnim zajednicama. A, njihovo zadovoljstvo je determinisano nivoom stečenih prava, njihovom održivošću, kao i šansama i mogućnostima da žive bolje, koje im pružaju upravo te državne zajednice", rekao je Dodik.

Navodeći da se još u američkoj Deklaraciji nezavisnosti navodi pravo naroda da se samoorganizuje i ustanovi novu vladu i da se slično pravo afirmiše u Povelji UN, Dodik ističe da se dugo tragalo za mogućnošću oživljavanja ova dva vrijedna dokumenta.

"Danas je jasno. Model je referendum. Referendum, jer obezbjeđuje mir i demokratiju i neotuđiva prava naroda priznata svim relevantnim međunarodnim dokumentima", istakao je predsjednik Republike Srpske.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE