• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica Hercegovačkog ustanka

U Krekovima kod Nevesinja u nedjelju je obilježena 134. godišnjica Hercegovačkog ustanka, poznatijeg kao Nevesinjska puška.

 Godišnjica Hercegovačkog ustanka Izvor: MONDO

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović rekao je da je Vlada RS uvrstila Hercegovački ustanak u datume od republičkog značaja čime je omogućila budućim generacijama da obilježavaju ovaj značajan događaj iz srpske istorije.

Obilježavanju Hercegovačkog ustanka, osim ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS, prisustvovali su predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, delegacija Narodne skupštine RS, načelnici istočno- hercegovačkih opština i predstavnici javnog i kulturnog života Nevesinja i susjednih opština.

Kod spomenika u Krekovima služen je parastos svim poginulim srpskim borcima od Kosova do danas, a potom su vijence na spomen obilježje položili ministar Ristovića, predstavnici Narodne skupštine RS, Boračke organizacije RS, udruženja porodica zarobljenih boraca i nestalih civila, Vijeća naroda RS i delegacija opštine Nevesinje.

Ministar Ristović je uručio nepovratna novčana sredstva za stambeno zbrinjavanje 13 porodica poginulih boraca, odnosno ratnih vojnih invalida sa područja Nevesinja.

"Ovim porodicama dodijeljena je nepovratna novčana pomoć u iznosu od po 5.000 do 8.000 KM, što će u mnogome pomoći da potomci poginulih boraca i porodice ratnih vojnih invalida napokon riješe stambeno pitanje", istakao je Ristović.

Nevesinjska puška je ustanak koji je podignut 1875. godine protiv otomanske vlasti na teritoriji opštine Nevesinje i ubrzo se proširio na cijelu BiH.

Ustanike su, oružjem i dobrovoljcima, podržale srpske kneževine Crna Gora i Srbija, što je dovelo do početka srpsko-turskog rata i nastanka takozvane velike istočne krize.

Nevesinjska puška je zahvaljujući hrabrosti ustanka doprinijela propasti i slomu moćne Otomanske imperije, ali su, voljom svjetskih sila, očekivanja ustanka iznevjerena, a na ove prostore, odlukom Berlinskog kongresa, došli su novi okupatori, odnosno Austro-ugarska.

Posljedica ustanka i ratova koji su vođeni protiv Otomanske imperije bio je Berlinski kongres 1878. godine na kome su Crna Gora i Srbija dobile nezavisnost i teritorijalna proširenja, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH koja je de jure bila u sastavu Otomanske imperije.

U ustanku su se posebno istakli ustanici Luka Vukalović, Mićo Ljubibratić, Maksim Baćović, Lazar Sočica, Pera Tunguz, Pecija Petrović, Golub Babić i Bogdan Zimonjić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE