• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužbe protiv tri visoka predstavnika?

Zbog kršenja odredbi međunarodnog prava RS treba da podnese tužbe protiv tri bivša visoka predstavnika u BiH, smatra Vitomir Popović.

 Tužbe protiv tri visoka predstavnika? Izvor: MONDO

Pravni ekspert i dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović smatra da je protiv međunarodnih predstavnika u BiH, uključujući i najviše zvaničnike OHR, moguće pokrenuti tužbe u zemljama iz kojih su upućeni u mirovnu misiju.

On smatra da je na prostoru BiH bilo nekoliko međunarodnih predstavnika, koji su na najgore moguće načine kršili odredbe međunarodnog prava.

"To su, prije svega, visoki predstavnik Karlos Vestendorp, koji je smijenio predsjednika RS i time uzrokovao štetu na gotovo svim poljima, zatim Volfgang Petrič, zbog samoinicijativne izmjene Ustava i nametanja rješenja. I, naravno, Pedi Ešdaun, koji se u BiH više ponašao kao gangster, nego kao međunarodni zvaničnik. Protiv takvih službenika, trebalo bi da se pokrenu postupci", rekao je Popović za "Fokus" u izdanju od ponedjeljka.

On ističe da su u svim navedenim slučajevima međunarodni predstavnici izašli izvan ovlašćenja, pokrivenih imunitetom.

Popović smatra da predstavnici međunarodne zajednice ne mogu da provode zakon, tako što će ubiti nekoga i poslije toga se skrivati iza imuniteta.

"Po međunarodnom pravu i Bečkoj konvenciji o diplomatskim imunitetima, međunarodni zvaničnici uživaju imunitet UN, koji se odnosi samo na obavljanje određenih ovlašćenja, koja im u skladu s međunarodnim pravom i pripadaju", pojašnjava Popović i dodaje da, po izlasku iz tih ovlašćenja, snose odgovornost.

On ističe da se nisu samo visoki predstavnici ogriješili o međunarodno i domaće pravo i da, kako je naveo, ništa manje nisu grešni ni predstavnici SFOR i drugih međunarodnih organizacija, koji su otišli predaleko u svojoj zaštitničkoj misiji.

"Najbolji primjer za to jeste brutalno premlaćivanje sveštenika Jeremije Starovlaha i njegovog sina Aleksandra u Palama, pa ubistvo Rade Abazović u Rogatici i niz drugih slučajeva", rekao je Popović.

Senator RS Miroslav Mikeš kaže da predstavnici međunarodne zajednice ne rade u svoje lično ime i da podnose račune određenim organima, a svaki od njih račun polaže i vladi zemlje iz koje dolazi.

Mikeš smatra da oni provode politiku svojih zemalja i međunarodne zajednice, te da bi podnošenje tužbe protiv tih pojedinaca značilo podnošenje tužbe i protiv njihovih vlada.

"Svako ima pravo da podnese tužbu ili krivičnu prijavu, ako smatra da za to ima osnova, ali smatram da to nije politički mudro. Predstavnici međunarodne zajednice, konkretno u BiH, imaju diplomatski imunitet. Od takvih prijava i tužbi smatram da nema nikakvih rezultata", rekao je Mikeš za "Fokus".

On je naglasio da RS treba argumentima, te maksimalnim političkim konsenzusom da ojačava svoju ulogu u okviru BiH, kako bi strane sudije i tužioci otišli iz BiH, te da OHR preraste u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Mikeš ističe da onaj ko smatra da zaista postoji osnov da se protiv pojedinih međunarodnih predstavnika podnese prijava, ima pravo da to učini, ali da isto tako mora znati da će o tome konačan stav dati međunarodni sudovi i organi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE