• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija na novinare svalila teret kritike vlasti

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Javna rasprava na temu “Implikacije novog Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske” održana je u utorak u Banjaluci.

 Opozicija na novinare svalila teret kritike vlasti Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

U okviru tri panel diskusije raspravljalo se o različitim aspektima civilnog društva i potencijalnom uticaju zakona na njih.

O uticaju Zakona o javnom redu i miru na ljudska prava građana i građanki RS govorili su Goran Miletić iz organizacije Civil Rights Defenders, Ivana Korajlić iz organizacije Tranparency International kao i Milkica Milojević iz udruženja BH novinara.

O implikacijama Zakona na rad civilnog sektora u RS Dragana Dardić kaže da Helsinški parlament građana Banjaluka ni nakon dva dana tumačenja nije uspio shvatiti šta je zakonodavac htio da uradi sa ovim zakonom, jer isti ima mnogo nejasnoća.

“Ovaj zakon je jedan u nizu onih koji dovodi do pitanja da li su zakoni jednaki za sve. Suočićemo se sa surovom realnošću koja kaže da će ovaj zakon važiti za jedne, a za druge ne. I postavlja se pitanje da li ovaj zakon može zaštititi Gordanu Katanu i ostale novinare koje napadaju političari“, istakla je Dardić.

Goran Zorić iz prijedorskog “Kvarta” smatra da civilni sektor nije dorastao borbi s ljudima iz centara političke moći.

O spornom zakonu govorili su i novinari Žarko Marković, Siniša Vukelić i Aleksandar Trifunović u okviru treće panel diskusije pod nazivom “Zakon o javnom redu i miru i mediji”.

“Sloboda govora nije sloboda bez odgovornosti”, kazao je Trifunović i istakao da novinari u politici nemaju prijatelje, ni u vlasti, ni u opoziciji.

Žarko Marković smatra da je opozicija u RS na novinare svalila teret da budu glavna kritika vlasti.

“Novinari su odlučili da misle svojom glavom i to je dobro. Međutim, porazno je to da se samo mali dio medijske zajednice oglasio povodom ovoga, a svi ostali su se ponašali kao da se ovo dešava u Bangladešu. To je pokazalo da smo razjedinjeni“, smatra Marković

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić rekao je da će Klub i Udruženje novinara BiH pokrenuti inicijativu za ispitivanje ustavnosti ovog zakona.

"Političari znaju zašto su donijeli ovaj zakon. Bez obzira na sve kritike medijske zajednice, nevladinog sektora i međunarodnih zajednica, vlast je ovaj zakon usvojila. Zašto? Zato što vlast kontroliše sve rizične grupe koje na ulicu mogu izvesti mnogo ljudi. Jedina rizična grupa koja je ostala su mladi, obrazovani i nezaposleni ljudi. Njih je trebalo staviti pod kontrolu i to je ovaj zakon sada uradio“, tvrdi Vukelić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE