• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nova bezbjedonosna strategija

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da će Srpska, poslije događaja u Zvorniku, razviti novu stategiju bezbjednosne strukture Srpske

 Dodik: Nova bezbjedonosna strategija Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

On je naveo da u političkoj eliti bošnjačkog naroda u BiH ne postoji dovoljno volje da se suprotstave raznim oblicima ideologije koja proizvodi ekstremni terorizam.

"To možemo da vidimo na različitim ocjenama i pokušajima da se i ovaj događaj u Zvorniku na neki drugi način prikaže", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Poslije sastanka sa rukovodstvom Srbije, kojem su prisustvovali i premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri policije Srbije Nebojša Stefanović i Srpske Dragan Lukač, predsjednik Srpske je rekao da je borba protiv terorizma jedan od prioriteta koji je Srpska postavila sama sebi, a da to treba da bude prioritet i u BiH.

Dodik je naveo da je odnos Srbije i Srpske definisan formalno Dejtonskim sporazumom, ali da ne treba tajiti da ti odnosi moraju da budu bliski i jači, ali i da poštuju međunarodni okvir koji je zadat.

On je istakao da Srpska i Srbija moraju zajedno da vode računa o ukupnoj bezbjednosti cijelog regiona, pošto je očiledno da je region značajno ustalasan mnogim događajima koji uznemiravaju ili ugrožavaju bezbjednost kao što su događaji u Makedoniji i posljednji u Zvorniku.

"Mi želimo da to zaustavimo i očuvamo mir i stabilnost i da damo šansu političkim procesima koji će dati konačne odgovore, a ne da se politika rješava na način kako smo to mogli da vidimo nekad", rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik je izazio zahvalnost Srbiji za svaku vrstu pomoći i dodao da Srpska gleda u nju i želi da vidi jaku Srbiju.

On je naglasio da je sasvim jasno da narod Srpske doživljava Srbiju kao svoje utočište i sigurno mjesto za svaku vrstu pomoći koja se može dobiti da bi se održao mir i stabilnost na prostoru BiH i regiona.

"Ovdje sam uvijek čuo od svih - i predsjednika i premijera i drugih da oni poštuju Dejtonski sporazum, da poštuju činjenicu da postoji BiH, koja ima svoj teritorijali integritet, ali isto tako nikada nisu izostavili da kažu da Republika Srpska kao snažan segment BiH ima podršku Srbije u onome što su njene nadležnosti", rekao je on.

Predsjednik Dodik je naveo da su neke od tih nadležnosti Srpske nasiljem međunarodne zajednice bitno umanjenje čime je stvorena mogućnost za neefikasnost samog sistema bezbjednosti.

Dodik je istakao da će Republika Srpska poslije ovih događaja u Zvorniku razviti svoju novu stategiju bezbjednosne strukture i ono što pripada Srpskoj po Ustavu nesumnjivo će i bez oklijevanja snažno razvijati na maksimalno mogućem nivou.

On je dodao da će Srpska sarađivati i sa federalni organima bezbjednosti i sa Hrvatskom i Srbijom i svima onima koji su uključeni u borbu protiv terorizma, jer borba protiv terorizma ne može da bude izolovana i nema te sile koja se može tome sama suprotstaviti, jer da ima to bi davno bilo završeno.

"Koordinacija i saradnja sa svim pozitivno orijentisanim strukturama u borbi protiv terorizma je dobrodošla. U Srbiji prepoznajemo spremnost i privrženost toj borbi. I u Republici Srpskoj isto to želimo, kao i saradnju sa svima drugima u regionu", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su on i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač čuli od zvaničnika Srbije zalaganje i poruke koje idu za tim da se ojača mir i stabilnost i u BiH i u Srpskoj.

"Mi znamo da terorista koji je pucao pripada jednom narodu, ali to ne znači da sav taj narod baštini uprave te vrijednosti. Upravo sa bošnjačkim narodom u BiH mi moramo da sarađujemo kako bi se na najbolji način suprotstavili širenju te ideologije ekstremnog radikalizma vjerskog karaktera i da bismo mogli da utičemo na smanjenje opasnosti od svega toga", naveo je Dodik.

On je rekao da su u BiH već u kontinuitetu prisutni neki teroristički događaji kao što je napad u Bugoju, napad na američku Ambasadu u Sarajevu i ovaj posljednji u Zvorniku.

"Niko ne može da garantuje da se to neće dešavati i u budućnosti.
Očigledno da je obavještajna zajednica koja je formirana i otrgnuta iz ovlaštenja Srpske, koju imamo po Dejtonu, nije adekvanto reagovala i ne raspolažemo sa dovoljnim i sigurnim podacima njihovog rada, što govori o tome da mi nemamo neku posebu korist od toga", zaključio je Dodik.

Dačić: Akt u Zvorniku neće usporiti evropski put BiH

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da teroristički akt u Zvorniku neće usporiti evropski put BiH, jer se takve stvari dešavaju i u zemljama koje su članice EU.

Dačić je rekao da Srbija podržava dalji razvoj i evropski put BiH, te da je nužan preduslov stabilnosti regiona da i Srbija i BiH, osim Hrvatske, postanu članice Unije.

On je napomenuo da su Srbija, BiH i Hrvatska i druge zemlje u regionu članice takozvane međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma.

"Stabilnost evropskog puta važna je kao perspektiva koja doprinosi smirivanju različitih problema i tenzija iz prošlosti", istakao je Dačić i dodao da se Srbija raduje napretku koji je BiH ostvarila na tom putu.

On je naglasio da je bezbjednosni sistem u Srbiji spreman na saradnju da bi bili spriječeni teroristički akti.

Dačić je ocijenio da cijeli svijet kasni u borbi protiv terorizma jer je "Islamska država" nastala prije osam, devet godina, a da se svijet tek danas bori protiv ove organizacije.

"Važno je da sarađuju ne samo političke, nego prije svega obavještajno-bezbjednosne strukture u razmjeni informacija", rekao je Dačić novinarima u Drvaru, gdje će u svojstvu predsjedavajućeg OEBS-a otvoriti kancelariju ove organizacije.

Dačić je istakao da je nekada moguće spriječiti teroritičke akte, a nekada ne.

On je konstatovao da postoji značajan broj ljudi sa ovih prostora u svijetu koji učestvuju u raznim terorističkim organizacijama i oružanim formacijama i da je problem kada se vrate na ove prostore.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE