• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatski parlamentarni izbori u BiH (Foto)

Autori mondo.ba Autori Agencije

Jutros od sedam sati otvorena su birališta za hrvatsku dijasporu koja ima pravo glasa na parlamentarnim izborima. U BiH je registrovano 24.000 glasača koji će danas i sutra moći da glasaju u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

Izborna mjesta u BiH biće otvorena danas i sutra od 7.00 do 19.00 časova u Sarajevu u Ekonomskoj školi, u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjaluci, u Osnovnoj školi "Petar Bakula" u Mostaru, te u Generalnom konzulatu Hrvatske u Tuzli.

Glasanje u Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu, gdje je objedinjeno osam biračkih mjesta, protiče u najboljem redu, a odziv je, prema riječima članova biračkih odbora, za sada dobar.

"Što se tiče odziva u Sarajevu on je za sada oko sedam-osam posto. Glasači dolaze i autobusima. Od jutros je stigao jedan iz Viteza, u toku današnjeg dana očekujemo autobuse iz Kreševa i Kiseljaka što će učiniti da odziv glasača bude veći. Svi oni koji se nisu registrovani, a žele glasati to mogu učiniti tako što se na licu mjesta mogu dobiti potvrde za glasovanje, a potom će otići na biračko mjesto kojem pripadaju. Građani sa prebivalištem u Hrvatskoj imaju pravo glasa samo ako su se na vrijeme registrovali", rekla je Kristina Čolo, predsjednica biračkog odbora 4.



Biračka mjesta u Sarajevu obišao je i Ivan Delvechio, hrvatski ambasador u BiH. Nije želio davati izjave za medije, jer je prema dogovoru sa Državnim izbornom komisijom to dozvoljeno samo predsjednicima biračkih odbora. On se tokom boravka na biračkom mjestu u Sarajevu upoznao sa tokom glasanja i pozdravio sa članovima biračkih odbora i glasačima.

Osim bh. građana sa hrvatskim državljanstvom koji mogu glasati za kandidate u 11. izbornoj jedinici, pravo glasa na biralištima u BiH imaju i oni sa prebivalištem u Hrvatskoj. Oni mogu birati kandidate sa jedne od deset izbornih jedinica.


U 11. izbornoj jedinici svoje kandidate prijavilo je 11 političkih opcija. Hrvatska dijaspora u narednom sazivu sabora imaće tri poslanika. Pravo glasa imaju i pripadnici nacionalnih manjina, koji mogu birati kandidate u 12. izbornoj jedinici. Svi pripadnici nacionalnih manjina mogu glasati za po jednog kandidata, dok Srbi imaju pravo da zaokruže tri. U Hrvatskom saboru naredne četiri godine sjediće osam predstavnika manjina.

Hrvatski analitičari predviđaju da će ovo biti najneizvjesniji izbori u toj državi, a da će glavnu izbornu bitku voditi koalicija okupljena oko vladajućeg SDP-a i "Domoljubne koalicije" okupljene oko najveće opozicione partije HDZ-a.

Biračka mjesta u BiH danas će biti otvorena do 19 sati, a oni koji svoje pravo nisu ostvarili danas imaće priliku to učiniti sutra, takođe, od 7 do 19 sati.

Čović glasao u Mostaru

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da će ova politička stranka učiniti sve da sva tri mjesta iz dijaspore na izborima za Sabor Hrvatske pripadnu HDZ-u.

On je jutros glasao u Osnovnoj školi "Petar Bakula" u Mostaru.

"Tri zastupnika iz dijaspore u Saboru Hrvatske ne motivišu glasače da izlaze. Bez obzira na to učinićemo sve da i ta tri mjesta pripadnu HDZ-u. Ubijeđen sam da će to biti dovoljno da dođe do uspostavljanja nove parlamentarne većine u Hrvatskoj", rekao je Čović, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, očekivanja od nove vlade u Hrvatskoj su velika, posebno u segmentu prijateljskih odnosa između BiH i Hrvatske.

"Od Hrvatske, kao ključnog partnera BiH na evropskom i evroatlantskom putu, očekujemo da nam olakšaju da razumijemo kako treba prići procesu pridruživanja evropskim institucijama. Hrvatska može jako mnogo pomoć BiH kada je riječ o pristupanju EU", rekao je Čović.

  Ukoliko na vlast dođe HDZ i Tomislav Karamarko, Čović kaže da u tom slučaju postoji bezbroj ideja i načina za saradnju i zajedničke projekte.

On je napomenuo da je u BiH potrebno osposobiti veći broj glasačkih mjesta kako bi se biračima olakšao izlazak na izbore.

"Neki građani će i po 150 kilometara morati da pređu da bi došli u Mostar da glasaju. To nije način i to treba riješiti kakva god bila vlast u Hrvatskoj", rekao je Čović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE