• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Mostaru konferencija povodom 20 godina Dejtona

Autor SRNA

U Mostaru je počela konferencija "Konsenzus o preuređenju političkog sistema 20 godina poslije Dejtona - realnost ili zavaravanje?", na kojoj učestvuju predsjednik RS Milorad Dodik, članovi Predsjedništva BiH i drugi zvaničnici.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović, koji je istakao da je sada dobar trenutak da se razmotri proteklih 20 godina u BiH kako bi mogla da se planira budućnost.

"Vjerovatno ćemo danas iskazati različite stavove, ali svima mora biti jasno da BiH mora biti cjelovita, a svi narodi i građani u njoj ravnopravni", rekao je Čović, izrazivši nadu da se BiH može reorganizovati da bude efikasna i da njen evropski put nema alternativu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodika izjavio je danas u Mostaru da dejtonske nadležnosti koje imaju entiteti, kao i veto, moraju biti sačuvani.

Dodik je, nakon konferencije "Konsenzus o preuređenju političkog sistema 20 godina poslije Dejtona - realnost ili zavaravanje?", rekao da u Republici Srpskoj postoji konsenzus o tome da Ustav bude izmijenjen u dijelu u vezi sa odlukom "Sejdić-Finci" i da će Srpska prihvatiti svaki dogovor Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH (FBiH).

On je na konferenciji za novinare rekao da bi najbolji model bio dvije izborne jedinice u FBiH, ali da to isključivo stvar dogovora Hrvata i Bošnjaka.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, podsjetio je da je pitanje "Sejdić-Finci", osim mehanizma koordinacije i reformske agende, jedan od uslova za kandidatski status BiH u EU.

On je naveo da je najveći kršilac Dejtonskog mirovnog sporazuma bio visoki predstavnik koji je vršio izmjene Ustava i Izbornog zakona, na šta nije imao pravo.

"To je majorizovalo Hrvate i nama pokazalo u kom smjeru stvari idu", kaže Dodik.

Dodik je rekao da u BiH postoji konsenzus o tome da niko nikom ne bira predstavnike, ali da nije siguran da se u skorije vrijeme to može realizovati.

On je naglasio da u Republici Srpskoj na dnevnom redu nije secesija, ali da Srpska neće beskonačno čekati da se stvari u BiH pokrenu i promijene.

"Nisam za to da se ukinu Sud i Tužilaštvo BiH, ali jesam za to da im se ograniči djelovanje i da se poštuju nadležnosti", rekao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska nije protiv evropskog puta, ali je napomenuo da stvari nisu kao prije 10 godina.

Dodik kaže da EU u BiH samo nameće rješenja koja njoj odgovaraju, a ne uvažava zahtjeve i potrebe u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će Republika Srpska, kada je riječ o FBiH, prihvatiti svako rješenje Hrvata i Bošnjaka u vezi sa promjenama Ustava.

On je naglasio da u Republici Srpskoj postoji aposlutni konsenzus o promjeni Dejtona, odnosno Izbornog zakona BiH.

"Mi smo spremni dati više, ali nemojte tražiti da mi imamo manje", poručio je Ivanić, koji je i predsjednik PDP-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da BiH mora ići naprijed i da se u naredne tri godine moraju izvršiti promjene uređenja BiH, prije svega Izborni zakon, a kasnije i racionalizacija uređenja BiH.

"Već smo pokrenuli razgovore o izmjeni Izbornog zakona kako jedan narod ne bi drugom birao predstavnike. Ključ dogovora je između Bošnjaka i Hrvata, a tu postoji napredak i iskorak", naveo je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić rekao je da Bošnjaci moraju ponuditi najveći kompromis ukoliko žele sačuvati BiH.

"Nova energija daje optimizam da možemo postići dogovor da niko nikom ne bira predstavnike", istakao je Radončić.

On je naveo da se Bošnjaci boje separatizma, a Srbi hegemonizacije, ali da mora biti mudrosti da se postigne dogovor i odnosi rehabilituju.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Božo LJubić naveo je da se nikad nije bilo bliže tome da se riješi hrvatsko pitanje u BiH.

LJubić je naglasio da BiH nije moguća centralizovana, niti unitarna.

Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović tokom konferencije rekao je da nije sporan dogovor o principu da jedan narod ne bira drugom predstavnike, već da se samo mora naći mehanizam za to.

"Nema tu straha, nema trećeg entiteta, niti podjele", naglasio je Izetbegović, koji je i predsjednik SDA.

On je naveo da FBiH treba biti jedna izborna jedinica, te naveo da je jedno od rješenja da se jedan član Predsjedništva bira većinom glasova iz tog entiteta, a drugi većinom sa većinskih hrvatskih područja.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić rekao je da je jedan od glavnih problema nedostatak međusobnog povjerenja.

Bosić, koji je i predsjednik SDS-a, rekao je da ne vidi mogućnost da Republika Srpska promijeni stav, te da će srpske stranke podržati svaki dogovor Hrvata i Bošnjaka koji nije na štetu Republike Srpske.

Konferenciju u Mostaru organizovao je Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara, uz visoko pokroviteljstvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Suplja prica

MONDO REPORTAŽE