• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodna skupština RS: Borcima obezbijediti domove

Autori mondo.ba Autori Agencije

Usvajanjem dnevnog reda večeras je počela posebna sjednica Narodne skupštine RS sa 13 tačaka dnevnog reda u vezi sa budžetom, ekonomskom politikom i novim kratkoročnim i dugoročnim zaduženjima.

 Narodna skupština RS: Borcima obezbijediti domove Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Za potpredsjednike ove institucije izabrani su Sonja Karadžić-Jovičević, kandidatkinja SDS-a, Željka Stojičić iz SNSD-a, iz reda hrvatskog naroda, te Nenad Stevandić na prijedlog Slobodnog demokratskog srpskog kluba.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, započela je izlaganje o Ekonomskoj politici, a nakon te tačke slijedi rasprava o budžetu za 2016. godinu u visini od 3,127 milijardi maraka.

Opozicija je napustila zasjedanje iz protesta zbog takozvane afere "Papak", odnosno jer smatraju da je vladajuća većina formirana kupovinom poslanika. Poslanici opozicionih stranaka vratili su se u skupštinsku salu nakon što je premijerka završila svoje izlaganje. Predstavnici opozicije ranije su najavili da neće biti prisutni u skupštinskoj sali tokom izlaganja Cvijanovićeve.

Cvijanovićeva je rekla da se u RS u narednoj godini očekuje ekonomski rast od 2,4 odsto, dok je u većini ostalih zemalja Evrope rast nešto veći od 1,5 odsto.

Dodala je da je u prošloj godini zabilježen manji ekonomski rast uprkos katastrofalnim štetama od poplave i suše.

Dodaje da će u 2016. biti donesena nova politika poticaja stranih ulaganja te da su planirane brojne reforme s ciljem očuvanja funkcija i nadležnosti RS, kao i jačanje ekonomije.

U okviru politika boračko-invalidske zaštite u planu donošenje nove uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

"Cilj te uredbe je stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije koji se, iz bilo kojeg opravdanog razloga, nisu prijavili u okviru projekta za stambeno zbrinjavanje", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je u idućoj godini najavila i sprečavanje i otkrivanje "lažnih penzija", te da će, između ostalog, biti izrađene i šeme za dobrovoljno penzionisanje, a ujedno i pristupiti osnivanju prvog dobrovoljnog penzionog fonda.

Cvijanovićeva je najavila i dugoročan rad na poboljšanju ciljanih socijalnih davanja, politikama i mjerama koje će socijalnu sigurnost učiniti efikasnijom, efektivnijom i pravičnijom, postavljajući je na stabilne finansijske osnove.

Prema njenim riječima, politike u oblasti porodice, omladine i sporta imaju za cilj da istaknu važnost uloge mladih u svim aspektima društevog života u Srpskoj, a politike u oblasti kulture da istaknu osobenost kulturnog života Srpske, u skladu sa trenutnim mogućnostima Republike.

Cvijanovićeva je naglasila da će biti podržana realizacija Omladinske politike za period od 2016. do 2020. godine, kao i da će podršku dobiti Omladinski savjet Srpske, te omladinske organizacije i projekti.

Cvijanovićeva je najavila i veći broj projekata u vezi sa oblašću politike raseljenih lica, povratnika i izbjeglica.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić istakao je danas u Banjaluci da se prioritetni zahtjevi poslovne zajednice u Srpskoj odnose na rasterećenje privrede umanjenjem fiskalnih i parafiskalnih opterećenja.

"Potrebne su izmjene Zakona o porezima i doprinosima, s ciljem njihovog vraćanja na nivo prije ekonomske krize, zatim izmjene Zakona na dohodak, s ciljem povišenja neoporezivog dijela na nivo najniže plate", rekao je Đurić u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naglasio da je potrebna i izmjena Zakona o dječijoj zaštiti, s ciljem sistemskog rješavanja porodiljskog bolovanja i njegovog refundiranja.

"Potrebno je usvojiti i novi zakon o radu, s ciljem prilagođavanja radno-pravne regulative tržišnim uslovima privređivanja, odnosno da bi bili povećani mobilnost radne snage, stepen odgovornosti i stepen usklađenosti prava i obaveza poslodavaca i radnika", pojasnio je Đurić.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je poboljšati likvidnost privrede i vanbudžetskih fondova usvajanjem zakona o rokovima izvršenja novčanih obaveza.

"Mjere podrške i podsticaja privredi neophodno je sistemski urediti usvajanjem zakona o podsticajima. Potrebna je i reforma javne uprave, usklađivanje plata sa platama u privredi, kao i restukturisanje javnih preduzeća", kaže Đurić.

On smatra da je potebno unaprijediti rad inspekcijskih organa i suzbijati "sivu ekonomiju" i zaštititi domaću proizvodnju.

Predsjednik Konfederacije sindikata Srpske Obrad Belenzada predložio je da i Narodna skupština razmatra situaciju u realnom sektoru.

On je ocijenio da bi se time doprinijelo boljem razvoju realnog sektora, te da je problem što se budžetom ne prati strategija razvoja privrede.

Narodna skupština Republike Srpske u Banjaluci razmatra Prijedlog Ekonomske politike za narednu godinu.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

jqdu

KOJI CEMERNI RAST.OVO JE OTIMANJE I ONOG STO MI RODITELJ POKLANJA(POLA DULUMA)ZEMLJE A DRZAVA HOCE DA IM PLATIM MAJCIN POKLON.KUKU MENI.UKINULI MI FIRMU.UKINULI MI PRIMANJA OD 2006-E GODINE.UKIDA POKLON E JOS MI UKINITEJOS OVAJGOLI ZIVOT.HVALA SVIMA KOJI ZELE STO PRE DA ME SAHRANE ZA ZIVOTA.

MONDO REPORTAŽE