• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Šta nam je donijela 2015. godina

Autor Dušan Volaš

Umjesto dobrih vijesti, danas vam donosimo retrospektivu dešavanja u godini koja je iza nas. Prisjetite se šta smo svi zajedno "pregurali".

 Dešavanja u 2015. godini Izvor: Anadolija/AP/Mondo kolaž

Prethodna godina ostaće upamćenja po političkim previranjima, tragedijama i socijalnim problemima, ali i rijetkim pozitnivnim dešavanjima poput stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

“Tektonske pojave” na politčkoj sceni nisu jenjavale, kao i sve teži i siromašniji život naših sugrađana.
Bez sumnje sjećaćemo se nemilih scena poput terorističkih napada u Zvorniku i Sarajevu, kao i na desetine burnih protesta obespravljenih radnika i građana kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH.

Iako smo obilježili dvadesetu godišnjicu mira, ekomski razvoj i privredni rast jako sporo napreduje pa se stvara utisak je bolje bilo gdje nego “kod kuće”.

U nastavku pročitajte šta je obilježilo svaki mjesec u prethodnoj godini:

JANUAR

Pored tradicionalne "čestitke" u vidu povećanja cijena prvi mjesec u godini ostaće upamćen po protestnom okupljanju novinara u Banjaluci povodom narušavanja medijskih sloboda, među kojima je i pretres redakcije portala "Klix" zbog objavljivanja audio-snimka na kojem premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović govori o navodnoj kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS. Afera poznata i po imenu "dva papka" obilježiće kasnije skoro cijelu godinu previranjem vlasti i opozicije u RS.

Lars-Gunar Vigemark imenovan je za specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Januar će ostati upamćen i po tome što je Predsjedništvo BiH usvojilo izjavu kojom se ova zemlja obavezuje na reforme.
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv predsjednika FBiH Živka Budimira i pet osoba zbog zloupotrebe položaja, primanja mita i protivzakonitog posredovanja u zapošljavanju.

Veliku internet prašinu podigao je tekst bivšeg generalnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića, koji je putem svog zvaničnog bloga zatražio da Milorad Dodik napusti mjesto predsjednika SNSD-a. Nakon Vasićeve objave odmah se oglasio i visoki funkcioner SNSD-a Igor Radojičić koji je naveo da je ovo "najbolja, sistematična analiza stanja u SNSD ikad napisana".

Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, podnio je ostavku jer nije želio da da saglasnost da se oružje iz BiH proda Ukrajini.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo Tužilaštvu BiH dostavio dodatnih 1.000 stranica dokumentacije o počinjenim ratnim zločinima i finansijskim malverzacijama sa humanitarnom pomoći koja je stizala u BiH.

Napustio nas je Kemal Monteno, jedan od najvećih kantautora na ovim prostorima. Na posljednjem ispraćaju u Sarajevu došli su mnogobrojni poštovaoci njegovog stvaralaštva.

FEBRUAR

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je novi Zakon o javnom redu i miru u kojem se oblast javnog prostora proširuje i na internet, što je podijelilo poslanike u entitetskom parlametu. Sudija Suda BiH Azra Miletić uhapšena je zbog sumnje da je primala mito u nekoliko predmeta u kojima je sudila.

Drugi mjesec obilježila je i tragedija kod Tuzle kada su na površinskom kopu Dubrave poginule četiri osobe poslije zemljotresa koji je pogodilo područje Tuzlanskog kantona.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je podržala predloženi tekst prijedloga izjave o principima pristupa BiH EU. Denis Zvizdić iz SDA imenovan je za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Radnici "Kosmosa" i ove godine protestima su nastavili borbu u ostvarivanju svojih prava tražeći isplatu neisplaćenih plata kao i smjenu uprave ovog banjalučkog preduzeća. Troje vršilaca dužnosti izvršnih direktora u ovom preduzeću smijenjeno je krajem mjeseca.

MART

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za svoju prvu zvaničnu posjetu izabrala je Bosnu i Hercegovinu, a u Sarajevu su je ugostili članovi Predsjedništva BiH. Bosni i Hercegovini otvorena su vrata EU, nakon što su ministri spoljnih poslova EU odobrili stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Mediji su objavili da je “nestao” ugovor o privatizaciji Robne kuće “Boska” i da je zbog toga pokrenuta istraga.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH raspisala je međunarodnu potjernicu za Milom Radišićem. Banjalučki biznismen se nije javio na izdržavanje trogodišnje kazne zatvora zbog malverzacija akcijama banjalučke "Medicinske elektronike“, a po informacijama njegovih advokata, nalazi se u Beogradu.

Skoro pola godine nakon opštih izbora Bosna i Hercegovina je dobila novi saziv Savjeta ministara, a Federacija BiH novu Vladu.

Ranko Škrbić, ambasador BiH u Srbiji, podnio je ostavku na tu funkciju.

APRIL

April će ostati obilježen po napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku. Napad je izvršio Vehabija Nerdin Ibrić iz Sapne izvršio teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku. Na vratima je ubio policajca Dragana Đurića, a nakon toga ranio dvojicu njegovih kolega. Ibrić je ubijen u razmjeni vatre sa policijom.

Narodna skupština RS usvojila je deklaraciju povodom apelacije Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH. Poslanici su ocijenili neprihvatljivim ukidanje 9. januara - Dana Republike Srpske i poručili da Srpska nikada neće odustati od njegovog obilježavanja.

Granična policija BiH je, u okviru operativne akcije "Mreža", pretresala 11 objekata i uhapsila isto toliko osoba, među kojima je 7 carinskih službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Odlukom evropskih ministara odblokiran je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

Predstavnici opština Novi Grad, Kostajnica, Bosanska Krupa, Bužim, Cazin i Velika Kladuša poslali su pismo institucijama BiH od kojih se traži hitno pokretanje aktivnosti s ciljem zaustavljanja izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada u opštini Dvor u Hrvatskoj.

MAJ

Nakon napada u Zvorniku policija je u akciji "Ruben" uhapsila više desetina osoba osumnjičenih da nabavljaju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i drugu vojnu opremu kako bi izvršili terorističke napade.

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, uhapšen je u Banjaluci pošto je ispred Skupštine grada istakao i mahao zastavom Armije BiH. Pored Tokića, policija je uhapsila i Adnana Bajrića iz Cazina.

BiH su posjetili Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, kao i Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

MUP Republike Srpske pokrenuo je istragu u banjalučkom preduzeću "Kosmos". Predmet policijskog interesovanja su ugovori sklapani u inostranstvu i transferi novca posljednjih nekoliko godina.

Mediji su objavili podatak da u BiH živi 512 milionera - osoba koje na svojim računima u komercijalnim bankama imaju milion konvertibilnih maraka i više. Rekorder je jedan poznati muzičar, koji na svom kontu ima 32 miliona KM (16,3 miliona evra).

Kraj mjeseca obilježilo je hapšenje nekoliko osumnjičenih za nezakonitosti u preduzeću “Bosnalijek”.

JUN

Šesti mjesec obilježila je posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini. "Ne gradite zidove, već samo mostove", poručio je, između ostalog, papa Franjo kog su na stadionu Asim Ferhatović Hase u Sarajevu dočekale desetine hiljada vjernika.

BiH je ponijela novi neslavni rekord jer je postala jedina zemlja u Evropi koja nije prešla sa analognog na digitalno emitovanje TV signala.

U ovom mjesecu podigla se prašina nakon što je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio da Igor Radojičić napušta klub poslanika te stranke u Skupštini RS. Iako je prethodno izjavio da doživljava stalne diskvalifikacije, spletke i podvale, postignut je unutarstranački dogovr i Radojičić je ostao u poslaničkom klubu. Velika prašina podigla se i u vezi s poskupljenjem struje u RS.

Šesti mjesec ostaće upamćen i po tome što je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i njenih država članica i Bosne i Hercegovine. Prema tom ugovoru potvrđeni su međusobni carinski ustupci za robe.

U Švajcarskoj je uhapšen Naser Orić, ratni komandant u Srebrenici.

JUL

Sedmi mjesec u godini iza nas bez sumnje će ostati u sjenci dešavanja na obilježavanju dvadesete godišnjice zločina u Srebernici i napadu na Aleksandra Vučića, premijera Srbije.

Takođe, bitan događaj koji će obilježiti ovaj mjesec jeste i ulaganje veta od strane Rusije na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Federacija BiH dobila je novi Zakon o radu. Ispred Parlamenta FBiH, hiljade radnika je protestovalo protiv zakona i pokušalo da se probije u zgradu Parlamenta u čemu ih je spriječila policija.

BiH i entiteti usvojili su tekst Reformske agende za period od 2015. do 2018. godine.

Narodna skupština Republike Srpske izglasala je odluku o raspisivanju referenduma o pravosuđu u BiH i nametnutim odlukama visokih predstavnika. Najavljeni rok za njegovo održavanje bila je prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke.

Bosnu i Hercegovinu je posjetila njemačka kancelarka Angela Merkel.

AVGUST

BiH i Crna Gora potpisale sporazum o granicama čime ja stavljena tačka na pitanje Sutorine. Sporazum koji je potpisan u Beču jeste prvi sporazum o razgraničenju potpisan između država nekadašnjih republika bivše SFRJ.

Na zapadnobalkanskom samitu u Beču dogovoreno je da EU izdvoji 600 miliona evra za regionalne infrastrukturne projekte. Zemlje zapadnog Balkana na samitu se obavezale da neće jedna drugu blokirati na evropskom putu, kao i da će uložiti veće napore za napredak u unutrašnjim reformama.

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića i njegovog tjelohranitelja iz tog perioda, takođe pripadnika Armije RBiH Sabahudina Muhića zvanog Mrčo zbog ratnog zločina nad Srbima.

Hrvatska je blokirala izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u zemlje EU.

SEPTEMBAR

U susret obilježavanju dvadesete godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Banjaluci je održana velika konferencija na kojoj su svoje stavove razmijenili domaći zvaničnici, gosti iz regiona i predstavnici međunarodne zajednice. Neki od zaključaka konferencije su da dijalog nema alternativu, kao i da različitosti u BiH treba da budu bogatstvo, a ne prepreka saradnji i razumijevanju.


Poslanik u parlamentu BiH Mladen Ivanković Lijanović, njegov brat Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede FBiH, ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj i još osam osoba uhapšeni su zbog organizovanog kriminala, kojim je budžet BiH oštećen za najmanje 11,6 miliona KM.

  Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Republiku Srpsku. Nakon boravka u Banjaluci hrvatska predsjednica je otputovala u Jajce na obilježavanje 20 godina akcije "Maestral".


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povukao je iz skupštinske procedure prijedlog zakona o pravima prvih predstavnika RS čije je bio predlagač. Nacrtom zakona između ostalog je predloženo da prvi poslanici i funcioneri RS dobijaju mjesečnu naknadu u visini od jedne i po prosječne plate. Zbog predloženog zakona ispred Skupštine RS protestovalo je nekoliko desetina nezadovoljnih boraca.

OKTOBAR

Tokom ovog mjeseca podignuta je velika prašina nakon što se na internetu pojavio audio-snimak na kome se čuje kako kontroverzni banjalučki biznismen Mile Radišić navodno govori o umješanosti vrha vlasti RS u korupcionaške afere.

Deseti mjesec pamtićemo i po produbljivanju političkog jaza između vlasti i opozicije u RS nakon što je Savez za promjene zatražio prijevremene izbore i ostavku Vlade RS.

Četiri rudara su poginula, a dvojica povrijeđena u jami Rudnika mrkog uglja Kakanj.

Sud BiH izrekao je prve presude domaćim državljanima zbog organizovanja i namjere da se pridruže terorističkoj organizaciji Islamska država na prostoru Sirije i Iraka.

SBB je zamijenio DF u federalnoj vladi.

NOVEMBAR

Ustavni sud BiH presudio je da Republika Srpska ne može Dan Republike da slavi 9. januara. Najviši zvaničnici RS i njeni predstavnici u institucijama BiH odbacili su ovu odluku.

BiH je potreslo još jedno brutalno ubistvo koje je kvalifikovano kao teroristički akt. Enes Omeragić ubio je 18. novembra ispred kasarne u Rajlovcu vojnike Armina Salkića i Nedeljka Radića i ranio vojnika Dževada Ljukovca, a potom se raznio bombom.

U ovom mjesecu obilježena je dvadesetogodišnjica od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio četvorogodišnje ratne sukobe u BiH.

Mile Radišić predao se pravosudnim organima, a predsjednik RS Milorad Dodik tužio je sam sebe.

DECEMBAR

Kraj godine obilježi su burni protesti radnika i sidikata zbog usvajanja novog Zakona o radu u RS. Radnici predvođeni predsjednicom Sindikata Rankom Mišić protestovali su ispred zgrade Narodne skupštine RS, ali je zakon na kraju ipak usvojen.

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Dejtonskom mirovnom sporazumu za Bosnu i Hercegovinu prema kojoj, uprkos svojim ograničenjima, taj sporazum ostaje temelj teritorijalnog integriteta, suvereniteta, međunarodnog identiteta i političke nezavisnosti BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11 osoba i pet preduzeća, među kojima su i vlasnici firme "Lijanovići".

Zbog hapšenja na području Novog Grada vlasti Republike Srpske prekinule su saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštiru (SIPA). Nakon toga uslijedilo je potpisivanje protokola o saradnji između policijskih agencija.

Policija je na području Sarajeva uhapsila 11 osoba zbog sumnje da su za Novu godinu planirali da ubiju više od 100 ljudi.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE