• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavak akcije "Kurir": Milioni "isisani" iz BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH jutros su u nastavku akcije "Kurir" izvršili pretrese u više gradova u BiH, a meta aktivnosti uglavnom su pravna lica i preduzeća u vlasništvu državljana Kine i osobe povezane sa njima.

Pretresi su izvršeni po nalogu Tužilaštva BiH koje je saopštilo da su tokom istrage u okviru akcije "Kurir" prikupljeni dokazi da je određen broj preduzeća, vlasništvo kineskih državljana, prikazivao umanjen promet i nezakonito smanjivao knjigovodstvenu vrijednost uvezene robe, koja je prodavana u BiH.

Nakon toga je stečeni novac u višemilionskim iznosima, uz pomoć drugih osoba, izvan legalnih bankarskih, platnih i finansijskih tokova, privatnim vozilima i na druge načine iznošen iz BiH u Hrvatsku, gdje je uplaćivan na račune kineskih državljana.

Ovim nezakonitim aktivnostima nanesena je šteta budžetu BiH u vidu neplaćenih poreza i propisanih dažbina, a vršeno je krivično djelo pranja novca, jer je novac nelegalnim tokovima iznošen iz BiH, čime je nanesena šteta finansijskom sistemu BiH.

Iz UIO BiH ranije je saopšteno da se aktivnosti provode u Tuzli, Brčkom, Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, gdje službenici UIO i Sipe izuzimaju dokumentaciju i opremu.

"Akcija 'Kurir' usmjerena je na sprečavanje nezakonitog poslovanja i iznošenja novca van BiH od pravnih lica u vlasništvu kineskih državljana. Po okončanju svih istražnih radnji moće se govoriti o konačnim iznosima za koje se sumnja da je oštećen budžet BiH", navodi se u saopštenju.

Akcija "Kurir" započeta je krajem 2015. godine, a detaljnom istragom utvrđeno je da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezanim preduzećima i pravnim licima, duži vremenski period, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH najmanje 15 miliona evra.


Službenici UIO i Sipe navedenu akciju provode po nalogu Suda i Tužilaštva BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE