• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mektić: Korupcija ušla u sve sfere života

Autor SRNA

Problem korupcije i loši odnosi u pravosudnim institucijama, kao i pravosuđa sa policijskim agencijama, najveći su bezbjednosni izazovi u BiH, ocijenio je danas ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

 Mektić: Korupcija ušla u sve sfere života Izvor: Samir Cacan/MONDO
Izvor: Samir Cacan/MONDO

Mektić je istakao da je korupcija ušla u sve sfere života i da nanosi najviše štete društvu, zbog čega se moraju preduzeti šire sistemske mjere i promijeniti odnos prema ovoj pojavi.

On je ukazao na loše profesionalne i međuljudske odnose između Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), Tužilaštva i Suda BiH.

"U situaciji kada rade jedni protiv drugih i uz određene slabosti, mi nemamo potreban stepen kvaliteta borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Neću da amnestiram policijske i bezbjednosne agencije. Sigurno možemo i moramo raditi više da dođemo do operativnih i obavještajnih podataka, te da brže reagujemo na bezbjednosne izazove", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu nakon godišnje pregledne konferencije "Aktuelno stanje u sektoru odbrane i bezbjednosti", koju je organizovala Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH.

On je najavio da će Ministarstvo bezbjednosti BiH u narednom periodu procjenjivati rizik ugroženosti BiH organizovanim kriminalom, korupcijom i terorizmom, te da će te procjene dostavljati svim bezbjednosnim agencijama u BiH.

"U procesu evrointegracija BiH tražiće se konkretni rezultati u ispunjavanju određenih uslova i u smislu otvaranja poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i unutrašnje poslove", rekao je Mektić.

Ministar bezbjednosti naveo je da se zvanični Brisel interesuje da li postoje osuđujuće presude i konfiskacija imovine, čime bi se uvjerili u mogućnost i instrumente BiH za borbu protiv korupcije.

"Nisam siguran da u ovom načinu organizovanja, posebno Tužilaštva BiH, možemo odgovoriti zadatku. Nismo spremni dočekali reformu pravosuđa u kojem Tužilaštvo isključivo vodi istragu. Smatram da treba napraviti kombinovani sistem u kojem će se policijama dati više ovlaštenja, a Tužilaštvo će vršiti monitoring sprovođenja istraga", kaže Mektić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Sifet Podžić istakao je da je u ovoj godini zabilježeno poboljšanje bezbjednosti i bolja koordinacija u radu Ministarstva bezbjednosti i policijskih agencija na nivou BiH.

"Ne možemo uvijek reći da je za sve što nije u redu u BiH krivo Tužilaštvo BiH. Jedan od zadataka komisije u narednom periodu biće da podrži prijedloge Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) u vezi sa reorganizacijom ove institucije, odnosno da se povećava broj policajaca na terenu", rekao je Podžić.

On je dodao da je tokom godišnje pregledne konferencije "Aktuelno stanje u sektoru odbrane i bezbjednosti" zaključeno da pripadnici Oružanih snaga BiH imaju veoma kratak rok službe i nizak koeficijent plata, te da će biti predloženo da se to izmijeni.

Podžić je istakao da je krajnje vrijeme da budu usvojeni neki zakoni koje će agencije predložiti, dodajući da prvenstveno misli na zakon o policijskim službenicima, koji je već duže u pripremi.

Zamjenik direktora Sipe Đuro Knežević rekao je da postoje problemi u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH koji se rješavaju zajedničkim razgovorima.

"Rukovodstvo Sipe preduzelo je niz aktivnosti, prije svega kadrovskih, da naši izvještaji rezultiraju osuđujućom presudom. Tu bude i propusta i nije krivo samo Tužilaštvo BiH. Ima propusta i policijskih tijela u BiH", naveo je Knežević.

On je dodao da rukovodstva policijskih agencija prihvataju te probleme kao slabost i preduzimaju korake kako bi ih bilo što manje.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE