• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Zakon o Ustavnom sudu važniji od upitnika

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je za Srpsku važnije da bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH od evropskog puta BiH i upitnika Evropske komisije.

 Dodik: Zakon o Ustavnom sudu važniji od upitnika Izvor: MONDO/Siniša Stanić
Izvor: MONDO/Siniša Stanić

“Bez obzira na sve šta nam ovdje poturaju i šta rade, upitnik Evropske komisije je slijed onoga što je potrebno za članstvo u EU. Za nas je neprihvatljiva EU koja će podržavati ovakav sistem i način odlučivanja u BiH, a prije svega u Ustavnom sudu BiH i postojeću dekadenciju u institucijama BiH”, rekao je novinarima Dodik.

On je ponovio da su Sud i Tužilaštvo BiH pod direktnom upravom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koja je u posljednjih godinu dana posredstvom pritisaka, praćenja i uticaja na sudove i tužilaštva učinila dodatno dekadentnim sistem koji nema ustavni osnov.

“Prema tome, veoma jasno da se zna da OBA, posredstvom svog čelnog čovjeka koji direktno odgovara lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, želi da sprovede i modelira politički sistem u cjelini. Ova agencija želi da delegitimiše Republiku Srpsku, koja jeste protiv Suda i Tužilaštva BiH, koje bi trebalo ukinuti i onda se dogovoriti kako bi trebalo da izgledaju”, istakao je Dodik.

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han danas je u Sarajevu uručio Upitnik Evropske komisije predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću, ističući da sadrži više od 3.200 pitanja.

DODIK: SKUPŠTINA KLJUČNO MJESTO KONSTITUISANJA SRPSKE

Dodik je ocijenio da je Narodna skupština Republike Srpske od formiranja pokazala sposobnost za donošenje veoma delikatnih odluka i bila ključno mjesto konstituisanja Srpske.

“Činjenica jeste da je u Republici Srpskoj, u veoma burnim vremenima prije 25 godina, bilo dovoljno političkog i javnog odgovora, te kretanja ka skupštinskom načinu odlučivanja, a ne putem nekih revolucionarnih tijela”, rekao je novinarima Dodik, nakon što je prisustvovao naučnom skupu u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske o temi “25 godina Narodne skupštine Republike Srpske”.

On je istakao da će Narodna skupština Republike Srpske i u budućnosti imati gotovo odlučujuću ulogu u svemu.

“Narodna skupština Republike Srpske jeste mjesto okupljanja različitih političkih snaga koje učestvuju u kreiranju političkog sistema. Zato je važno da ne zaboravimo i da se često vraćamo različitim mogućnostima rada skupštine, te da razbijamo stereotipe da je srpski narod bez organizacije ušao u period stvaranja Republike Srpske”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da su svi konstitutivni akti Republike Srpske usvojeni prije oružanih sukoba u BiH i da okidač za sukobe nije bilo formiranje skupštine, nego referendum i međunarodno priznanje BiH, što su željeli Bošnjaci pod vođstvom Alije Izetbegovića.

Naučnom skupu su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kuzmanović i predstavnici naučne zajednice iz Srpske.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE