• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Dogovor ili razlaz

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se BiH mora vratiti u ustavne okvire, u kojima nema Suda i Tužilaštva BiH, ili će BiH otići dođavola.

"Konstituisanje Suda i Tužilaštva nije predviđeno Ustavom BiH, to je bila politička, avanturistička, nezakonita odluka visokog predstavnika", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Sud i Tužilaštvo BiH smišljeni su da bi se eliminisali svi Srbi koji bilo šta znače u političkom i privrednom smislu.

"Zalažem se za ukidanje Suda i Tužilaštva kao vanustavnih kategorija i kao loše kreacije međunarodnog faktora u pogledu želje da putem sile i spekulacija formiraju politički sistem u BiH", rekao je Dodik za N1 televiziju i poručio da će Republika Srpska učiniti sve da se ovaj jaram skine.

On je pozvao na dogovor o ovom problemu.

"Ili ćemo sjesti da se dogovorimo ili na miran način razići", istakao je Dodik i dodao da Republika Srpska ima iskustva sa referendumima i da će nastaviti sa tim aktivnostima za svako pitanje za koje misli da je relevantno i da rješava pitanje političkog jedinstva u Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je svima jasno da je Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/, koja je pod direktnom kontrolom SDA i njenog lidera Bakira Izetbegovića, potpuno preuzela kontrolu nad Sudom i Tužilaštvom BiH, koji kreiraju politički motivisane i montirane procese.

"Danas je /direktor OBA Osman Mehmedagić/ Osmica glavni sudilac i tužilac u BiH, dnevno sa Bakirom Izetbegovićem razgovara koga procesuirati", izjavio je Dodik, podsjećajući da je svojevremeno i otpravnik poslova Ambasade SAD Nikolas Hil, odlazeći sa te funkcije, napisao da je nezadovoljan radom Suda i Tužilaštva BiH jer su pod političkim uticajem SDA.

Upitan ko će biti novi glavni sudija, a ko novi glavni tužilac na nivou BiH, Dodik je rekao da to treba pitati Osmicu.

"On će postaviti sudiju i tužioca i njima upravljti", istakao je Dodik i dodao da sa ovakvom obavještajnom strukturom, kojoj je važnije da se obračunava sa nosiocima funkcija nego sa esktremnom radikalizmom i terorizmom, BiH ne može ići dalje.

Dodik je negirao da ima ikakve veze sa aferom "Transkript" i suspenzijom glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

Uplitanjem njegovog imena u ovu priču, istakao je Dodik, pokušava se kreirati slučaj iako je svima jasno da je Izetbegović pustio niz vodu Salihovića, koji je bio kadar SDA, kad mu je postalo jasno da bez lidera SBB Fahrudina Radončića, protiv kojeg je prethodno pokrenut sudski proces, ne može da kreira stabilnu vlast u FBiH.

Utvrditi istinu o Srebrenici

Predsjednik RS izjavio da je potrebno da međunarodna komisija, nezavisna od političkih institucija, napravi izvještaj o zbivanjima u Srebrenici 1995. godine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srebrenica i dalje imati isti prioritet kod vlasti Srpske koji je imala i prije, te poručio da je potrebno da relevantna međunarodna komisija, nezavisna od političkih institucija, napravi izvještaj o zbivanjima u ovom mjestu 1995. godine.

Konstatujući da Srebrenicu i Potočare prati puno kontroverzi, Dodik je podsjetio da s tim u vezi ima i određenih presuda i mnogih osporavanja.

"Sada znamo da su Markale i Tuzlanska kapija bili namješteni da bi se kreirali određeni vojni događaji, prije svega intervencija stranaca", rekao je Dodik za N1 televiziju.

Ne sporeći da se u Srebrenici dogodio ozbiljan i veliki zločin, predsjednik Srpske istakao je da je to bilo nesuvislo i nepotrebno. Prema njegovim riječima, to je urađeno na samom kraju rata iz raznih političkih kalkulacija tadašnjeg bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića, koji je povukao komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića, i nekih Srba.

"Nikoga ne pravdam, treba da dođemo do relevantne istine, a istina nije ono što je napisala Vlada Republike Srpske pod pritiskom /bivšeg visokog predstavnika/ Pedija Ešdauna, već istina može biti to da relevantna, autoritativna međunarodna komisija, nezavisna od političkih institucija napravi jedan izvještaj, i to ću podržati", poručio je Dodik.

Konstatujući da za to nema spremnosti, on je dodao da je njegov odnos prema Potočarima i dalje nepromijenjen.

Kada je u pitanju odnos vlasti Republike Srpske prema Srebrenici nakon što je Mladen Grujičić nedavno izabran za načelnika ove opštine, Dodik je istakao da će Srebrenica i dalje imati prioritet koji je imala i do sada.

"Uputiću vas na prethodnog načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića koji je rekao da su Vlada, odnosno vlasti Republike Srpske ispunile sve što su obećale u razgovoru sa njim, a taj razgovor sam vodio ja", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, vlasti Srpske uvijek su pomagale Srebrenicu tamo gdje su postojali realni okviri, ali prethodne lokalne vlasti nisu iskazivale lojalnost zakonodavnom sistemu Republike Srpske.

"Mislim da ćemo sada normalizovati odnose", dodao je Dodik.

Govoreći o povratku u Srebrenicu i ostale dijelove Republike Srpske, Dodik je rekao da niko nikome ne brani da se vrati u Srpsku.

"Republika Srpska je mjesto gdje se najviše vratilo prijeratnih stanovnika u BiH, što ne može da se kaže za Sarajevo i Federaciju u cijelosti. Kada vidite koliko se Bošnjaka vratilo u Republiku Srpsku, to najbolje govori kakva je Republika Srpska i ona će u tom pogledu ostati ista", zaključio je Dodik.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE