• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nezavisne novine: Željka Cvijanović ličnost godine

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izabrana je večeras na manifestaciji "Nezavisnih novina" za ličnost godine u BiH.

 Nezavisne novine: Željka Cvijanović ličnost godine Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja", a priznanje je Cvijanovićevoj uručio prošlogodinji dobitnik gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Na manifestaciji, održanoj večeras u Banjaluci, istaknute su brojne zasluge Cvijanovićeve, uključujući i to što su u njenom mandatu premijera Republike Srpske penzije uvećane za ukupno oko 20 odsto.

Osim toga, od sep­tem­bra je za­kon­skim rje­še­nji­ma obez­bijeđeno po­većanje pla­ta za sve za­po­sle­ne u ja­vnom i re­al­nom se­kto­ru, a počelo je i pre­uzi­ma­nje refundacije bru­to izno­sa za po­ro­dilj­sko bo­lo­va­nje.

U obrazloženju je istaknuto da je u Re­pu­bli­ci Srpskoj tre­nu­tno re­kor­dna zaposle­nost, rast BDP-a, po­kri­ve­nost uvo­za izvo­zom i in­dus­trij­ska proi­zvo­dnja, kao i da je Cvijanovićeva, po izboru za predsjednika Republike Srpske, odmah po­kre­nu­la vi­še­go­diš­nji na­ci­onal­ni pro­gram de­mo­graf­ske obno­ve Re­pu­bli­ke Srpske.

Proglašeni su i najbolji ministri u obje entitetske vlade, kao i u Savjetu ministara, a koje su birali čitaoci "Nezavisnih".

Za naj­bo­ljeg mi­nis­tra u Vla­di Re­pu­bli­ke Srpske proglašen je mi­nis­tar na­uke i tehno­lo­gi­je Alen Še­ra­nić, a za najboljeg ministra u Vladi FBiH čitaoci su izabrali ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču.

Najbolji ministar u Savjetu ministara je ministar pravde Josip Grubeša.

Pres­tižnu no­vi­nar­sku na­gra­du "Ni­ko­la Gu­zi­jan" ure­dnički ko­le­gi­jum "Ne­za­vi­snih no­vi­na" ove go­di­ne dodijelio je novinaru "Večernjeg lista" Zo­ra­nu Kre­šiću, koji kao svoj naj­veći us­pjeh is­tiče činje­ni­cu da već 20 go­di­na us­pije­va da radi­ ono što naj­vi­še vo­li - da bude no­vi­nar.

Pri­li­kom donošenja odlu­ke za do­dje­lu pri­zna­nja za po­dvig go­di­ne, pod na­zi­vom "Je­le­na Trikić - Maj­ka Hra­brost", uređivački ko­le­gi­jum "Ne­za­vi­snih no­vi­na" je imao mno­go kan­di­da­ta, a u kon­ku­ren­ci­ji naj­hu­ma­ni­jih dje­la pri­zna­nje je otišlo u Mrko­njić Grad, u ru­ke Pe­tra La­kića, Vla­di­mi­ra Vi­dića i Mir­ka Ga­lića.

Oni su 31. ma­ja na je­ze­ru Đol, čuvši po­ziv u po­moć, s­kočili u vo­du i spa­si­li 13-go­diš­nju Ha­nu Omić, ko­ja je bi­la bez svi­jes­ti.

Za­hva­lju­jući izu­ze­tnim po­slo­vnim us­pje­si­ma, na­gra­da pri­vre­dnik go­di­ne pri­pala je ge­ne­ral­nom di­re­kto­ru Olim­pijs­kog cen­tra "Ja­ho­ri­na" De­ja­nu LJe­vnaiću.

Glavni i odgovorni urednik "Nezavisnih novina" Sandra Gojković-Arbutina rekla je da su se ove novine svvih ovih godina trudile da njihovi izbori budu što bolji, iako su znali da ne mogu da zadovolje sve ukuse, ali uvijek su ih birali sa najvećom odgovornošću i dobrom namjerom.

"Iako od 2016. godine nosi naziv `in memoriam Željko Kopa­nja`, kao znak sjećanja na našeg osnivača, pokušavamo, a nadamo se da u tome i uspijevamo, da očuvamo živom njegovu ideju da završimo godinu porukama optimizma i dijaloga, lišenu svakog senzacionalizma", istakla je Arbutina.

"Nezavisne novine" ličnost godine izabrale su 16. put, a manifestacija od 2016. godine nosi naziv "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja" u čast njenog pokretača i osnivača "Nezavisnih novina" Željka Kopanje, koji je preminuo 8. avgusta te godine od posljedica srčanog udara.

Svečanost "Nezavisnih novina" okupila je ličnosti iz svih sfera života, među kojima i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

Prošlogodišnja ličnost godine bio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, 2016. godine priznanje je dobio tadašnji šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur, 2015. tadašnji načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, 2014. godine tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, 2013. tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, 2012. tadašnji predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.

Priznanje je 2011. godine dobio srpski teniser Novak Đoković, 2010. tadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, 2009. godine Tanja Fajon, tadašnji predstavnik Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režima zemljama zapadnog Balkana, 2008. godine tadašnji lider SDA Sulejman Tihić.

Godinu dana ranije nagradu je dobio tadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, 2006. godine tadašnji premijer Republike Srpske Milorad Dodik, 2005. goidne tadašnji supervizor OHR-a za Brčko Rafi Gregorijan, 2004. doktorica koja je spasla živote pretučenih pravoslavnih sveštenika Jeremije i Aleksandra Starovlaha Mirsada Prašo i 2003. godine Kliford Bond, tadašnji ambasador SAD u BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE