Od samo pet sastojaka možete da napravite sopstveni liker od višnje u kome ćete dugo da uživate.
Sastojci:
800 g višanja, bez koštica
130 ml rakije
60 ml votke
130 ml vode
130 g šećera
Za liker stavite višnje bez koštica u staklenu teglu koja se može zatvoriti i umutite ih drvenom kašikom da puste sok. Iscijedite sok u malu šerpu i stavite na stranu. Dodajte rakiju i votku u teglu sa promiješanim višnjama. Zatvorite i protresite teglu. Ostavite mješavinu višanja da odstoji nedjelju dana na sobnoj temperaturi, protresite svakih par dana. Čuvajte ih od direktne sunčeve svjetlosti.
U međuvremenu dodajte šećer i vodu u šerpu sa sačuvanim sokom od višanja. Pustite da proključa na jakoj vatri i kuvajte, često miješajući, dok se šećer ne rastvori. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, sipajte u posebnu teglu, poklopite i stavite u frižider. Nakon što prođe nedjelju dana, dodajte ohlađeni sirup u teglu sa miješanom mješavinom višanja, protresite da se sjedini i ostavite da odstoji još 2 do 5 dana. Procijedite sadržaj tegle kroz finu mrežicu obloženu gazom u sterilizovanu staklenu teglu ili flašu. Čuvajte u frižideru do 3 mjeseca.
Liker možete da pripremite od bilo kog voća, ali iskoristite sezonu višanja. Ako volite slatka pića, možda žete želeti da napravite i domaći liker od jagoda.
(MONDO/Stvar ukusa)