• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milovanu Danojliću uručena "Velika nagrada Ivo Andrić"

Autor Dragana Božić

Srpskom akademiku i književniku Milovanu Danojliću večeras je uručena "Velika nagrada Ivo Andrić" u Andrićgradu, gdje se održava dvodnevna manifestacija povodom Vidovdana.

 Milovanu Danojliću uručena "Velika nagrada Ivo Andrić" Izvor: SRNA/Nataša Čeremidžić

Ovo prestižno priznanje koje dodjeljuje Andrićev institut Danojliću je pripalo za životno djelo i književno stvaralaštvo koje predstavlja doprinos književnosti i kulturi uopšte.

Danojlić je, nakon uručenja nagrade, rekao da je Ivo Andrić bio mjera odgovornosti, za sve koji su se književnošću počeli baviti polovinom 20. vijeka.

"Andrić je bio mjera u ovom odgovornom poslu koji mnogo, mnogo traži, a nikome ništa unaprijed ne obećava", rekao je Danojlić.

On je naglasio da je Ivo Andrić bio oličenje Bogom dane intelektualne odgovornosti, moralnog i duhovnog i životnog iskustva, nagomilavanog godinama od "Mlade Bosne" do društvenog loma 1945. godine.

"Opominjao nas je da je svaki trenutak zemaljskog življenja, koliko važan, toliko i prolazan. Račun se polaže nekome ili nečemu što stoji visoko iznad nas", poručio je Danojlić.

On je naglasio da je Andrić stajao u sazvježđu velikih imena, potvrđenih u međuratnom razdoblju i prvim godinama poslije Drugog svjetskog rata.

Danojlić je istakao da mu je posebna čast što je baš on odabran za ovu veliku nagradu.

Prisutnima se obratio i Vladimir Dimitrijević, koji je podsjetio na djela Milovana Danojlića.

Nakon uručenja prestižnog priznanja upriličen je nastup harmonikaša Muzičke škole "Kornelije Stanković" Ugljevik-Bijeljina.

U Andrićevom institutu večeras će biti otvorena izložba Državnog arhiva Srbije "Srbija i Srbi - trajanje i pamćenje", čiji su autori Jelica Reljić, Aleksandar Marković i Miroslav Perišić.

Na Vizantijskom trgu u 20.00 časova otkriven je spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu, autora Ljubomira Lackovića. 

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop