• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izabrana najljepša nova srpska riječ

Autor Dušan Volaš

Duhoklonuće je riječ koja je pobijedila na takmičenju za najljepšu novu srpsku riječ koje je organizovao sajt "Mala biblioteka" iz Londona.

 Najljepša nova srpska riječ Izvor: Screenshot

Ova riječ zamjenjuje tuđicu depresija.

Za ovu riječ opredijelio se desetočlani žiri, ali zanimljivo je da je ona pobijedila i na javnom glasanju. Pobjedničku riječ smislila je i na takmičenje poslala Dragana Albijanić iz Subotice.

Drugo mjesto zauzela je riječ prohujak, koju je predložila Maša Antonijević iz Jagodine, a treća najljepša nova srpska riječ je prikačica koju je poslao Miloš Mićović iz Beograda. Tako je glasao žiri, dok su na javnom glasanju na drugom mjestu riječ beztebnost, a na trećem beznemož, pišu Novosti.

Među prvih deset riječi za koje se opredijelio žiri su još i: smućak, susramlje, otkazniti, lasnolomna, uzrenje, premisliti i opazica.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 8

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

СА

Зашто сте онда толико искомплексирани, ако смо ми отпали од вас, како нас је дупло випе на овим просториђа, ако смо отпали од вас, како у појасу од Цариграда па до сјеверног пола преовладава православље, зашто измишљате свој нови језик, ако је хрватски старији од српског и зашто немате кроз историју никаквог великана и зашто сте онако мучили србе, ако сте тако племенити и добри. Хрвати, најрђавији народ, толико мржње нема нигдје, али није то ни чудо кад сте створени на силу покрштавањем срба, а послије се увијек удруживали са највећим злом само да истријебе србе, али не иде нити ће ићи. Ваш највећи човјек у историји је Никола Тесла, дакле србин, тачка .

Jednostavno pitanje

Zašto da SANU i SPC i četnici dozvole čišćenje svog jezika od toliko turcizama i zaštitu od novih tuđica ako njima paše-odgovara da ostanu svi ti turcizmi i da se usvajaju sve nove tuđice, tako da se šta više udaljuju od Hrvata i svog hrvatskog jezika?

Slaven

Hrvatski jezik, dalmatinska ikavica, je materinjski jezik svih Slovenskih naroda i to još po legendi o džinovima-divovima Vedima i Nemrima u Hrvatskoj na Velebitu. Sve počinje sa prvim slovenskim rečima ikada napisanim, a o kojima se ne govori: Div. Divojka. Dite... Legenda kaže da su divovi, još iz vremena posle velikog potopa, uzimali divojke i sa njima imali dicu i zato i dan danas su Dalmacija i Hercegovina deo sveta sa najvišim ljudima na svetu. A tu je i najopisanije slovensko drvo Lipa isto ikavica, nije Lepa.

Jovo

Lepu ste reč izabrali jer ovo poniženje i izmišljanje i novokompovanje reči po uzoru na Rvate i jeste depresivno puj...

Dušan

Carstva su se kroz istoriju stvarala brutalno i sa osvajanjem, sa silom i mačem i krvlju, sa ubijanjem i progonom ili porobljavanjem. Srbi su jedini narod u istoriji koje je svoje Srpsko carstvo dobio diplomatski, od Vizantije, preko celog Balkana, i to samo zato jer su toj Vizantiji sa Savom prodali veru za večeru 1219g kad je Vizantija od pape i braće Hrvata odvojila Srbe i autokefisala SPC. Srbi su se samo popravoslavili i nisu morali ništa da osvajaju silom, a iako je to carstvo trajalo samo 25g i Vizantija mu preko cara nametnula najbrutalniji zakon u Dušanovom zakoniku, to je ipak jedinstven slučaj u Istoriji, a o kojem se ne piše i ne govori. Druga je stvar to kako ih je Bog kaznio, Vizantiju dao Turcima i Srbe u 500g ropstva, posle kojeg se nisu obratili nego postali još gori.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop