Prvi banjalučki "Ćevap fest" biće održan na Krašovom parkingu u Banjaluci 13. januara, a posjetioci će tada moći da uživaju uz ćevape 10-ak banjalučkih roštiljnica i zabave se uz nastupe mladih folkoraša, komičara, pjevača i tamburaša.
Portal Mondo.ba jedan je od medijskih sponzora ove zanimljive manifestacije, a našim čitaocima preporučujemo da pažljivo prate objave na portalu i našoj facebook stranici jer ćemo ih narednih dana obradovati porcijama besplatnih ćevapa, naravno ukoliko tačno odgovor na neko od jednostavnih nagradna pitanja.
Zvanični promoter banjalučkog ćevapa i osoba koje se nalazi na logu ove manifestacije je legendarni banjalučki meteorolog Nebojša Kuštrinović, koga smo zamolili da nam kaže šta posjetioci prvog banjalučkog "Ćevap festa" mogu da očukuju 13. januara.
"Program počinje u 10 sati, a taj dan imaćemo promenadu sjajnih banjalučkih kulturno-umjetničkih društava Sveti Sava, Veselin Maslaša i Čajavec, koji će nastupiti sa svojim najmlađim grupama. Nakon njih nastupaju naši stand-up komičari Dušan Jokić i Velimir Blanić, kao i lingvista Milorad Telebak, koji će održati zanimljivo predavanje o očuvanju jezika. U večernjim satima prisutne će dobro zagrijati Gradski tamburaški orkestar i grupa Odeon", priča nam Kuštrinović.
On dodaje da se za ovu manifestaciju do sada prijavilo sedam banjalučkih roštiljdžija, kao i da računa da će svih devet predviđenih mjesta biti popunjeno.
"Bićemo svi pod velikim šatorom, tako da nam nikakvo lošije vrijeme ne može pokvariti ugođaj. Točiće se domaća pića – pivo od Banjalučke pivare, vino od Vinarije Jungić, rakija od MB Inpeksa, kao i Vitaminkini sokovi.
Grad na Vrbasu poznat je po svom ’banjalučkom ćevapu’, koji je naš gastronomski brend, a Gradska uprava je prepoznala trenutak kada Banjaluka postaje turistički sve zanimljivija, pa je odlučila da po prvi put organizuje ovakvu manifestaciju. Cilj je promocija našeg tradicionalnog i autentičnog banjalučkog proizvoda, kao i obogaćivanje manifestacija koje su bitne za turizam grada.
Naveo bih jednu lijepu rečenicu koja kaže – ’ko misli da je bio u Banjaluci, a nije probao banjalučki ćevap nije ni bio u Banjaluci’.
Banjalučki ćevap je osoben u odnosu na sarajevski, travnički i leskovački jer se pravi u ’pločicama’, a uz njega idu i lepinja, koja se priprema u specijalnim krušnim pećima, sa temperaturom od preko 400 stepeni Celzijusa. Tijesto se prije pečenja uvalja u makinje, a banjalučki ćevap najukusniji je kada se jede rukama", priča nam nam legendarni banjalučki meteorolog, koji kaže da ćevape jede "od kad zna za sebe".
"Nekada su bili poznati kod ćevapi kod Perera, Muje, u Lovcu, Banjalučanki... a danas skoro na svakom ćošku imamo neku roštiljnicu.Po mirisu i okusu idem u određene roštiljnice, a kada mi dođe gost iz drugog grada prva stvar je da idemo na ćevape", kaže Kuštrinović.
Iz Gradske uprave ranije je navedeno da je jedini uslov banjalučkim ćevabdžijama koji žele učestvuju na "Ćevap festu" da cijena ovog super-popularnog i ukusnog prehrambenog proizvoda bude popularna - četiri KM za veliku porciju, a dvije KM za malu.
I, za kraj najave ovog interesantnog dešavanja, pogledajte Mondo.ba "tutorijal" o pripremanju banjalučkih ćevapa...
Pratite MONDO i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu