• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kiša meteora 2023: Sve što treba da znate o spektaklu koji nas očekuje ovog ljeta

Autor Ilija Baošić

Ukoliko poželite želju kada vidite zvijezdu padalicu, pripremite spisak, jer nas ovog ljeta očekuje pravi spektakl na noćnom nebu.

 Kada je i kako se posmatra kiša meteora ljeto 2023 Izvor: Unsplash

Čini se da sve ređe podižemo pogled i posmatramo noćno nebo, da se među ljudima izgubila radoznalost o dalekim svetovima i tajnama koje krije svemir. Ne znamo šta je tačno uzrok, ali smo sigurni da je veliki faktor preokupiranost svakodnevnim problemima, ali i svjetlosno zagađenje koje se svake godine pogoršava.

Međutim, ljeto 2023. godine je odlična prilika da se vratimo onome što je hiljadama godina okupiralo pažnju naših predaka, jer jul i avgust sa sobom donose pravi spektakl na noćnom nebu, i to u vidu kiša meteora - Delta Akvaridi i Perseidi.

Delta Akvaridi

Delta Akvaridi su meteorska kiša koja nastaje kada Zemlja na svom putu oko Sunca prođe kroz ostatke komete 96P/Machholz. Aktivnost ove meteorske kiše počinje sredinom jula, i završava se sredinom avgusta. Maksimum će se odigrati u noći između 28. i 29. jula, kada će radoznali posmatrači moći da vide do 20 meteora po satu.

Nažalost, ovu kišu meteora je teško posmatrati kada je Mjesec vidljiv na nebu, što je pogotovo tačno ako je u pitanju pun Mjesec, a ove godine će biti pun - i to u vrijeme maksimuma. Zapravo, 1. avgusta nas očekuje supermjesec.

Ipak, Mjesec će se za vreme maksimuma, odnosno 29. jula, sat vremena iza ponoći, spustiti ispod horizonta, a vi svoj pogled usmerite prema jugu, jer će meteori prividno dolaziti iz pravca sazvežđa Vodolije.

Izvor: Unsplash

Perseidi

Perseidi se smatraju najboljom kišom meteora u godini, a njeni meteori potiču od komete 109P/Swift-Tuttle. Ova meteorska kiša je aktivna od sredine jula do početka septembra, a njen maksimum je moguće posmatrati u noći između 12. i 13. avgusta. Ono što posebno izdvaja ovu nebesku pojavu jeste da se u danima oko maksimuma može videti od 50 do 100 meteorita na sat.

Mjesec neće predstavljati preveliki problem posmatračima, jer su meteori koji ulaze u našu atmosferu veći, a samim tim i svjetliji, sa tragom koji duže ostaje vidljiv na nebu.

Takođe, tokom maksimuma, Mjesec neće biti vidljiv na nebu u večernjim časovima, a iako će meteori dolaziti iz pravca sazvježđa Persej (severoistok), biće moguće uočiti ih na cijelom nebu.

Kako posmatrati kišu meteora

Ako nas vrijeme posluži, maksimume obe kiše meteora ne smijete propustiti. Bojimo se da nemate ni izgovor, jer je 28. jul petak, a 12. avgust subota - idealno.

Najbolji način za posmatranje kiše meteora jeste da se udaljite od grada, ponesete stolicu ili podlogu za ležanje, i udobno se smjestite. Nije vam potreban ni teleskop, a ni dvogled - sve će biti vidljivo golim okom.

Izvor: Unsplash

Ako budete posmatrali maksimum Delta Akvarida, a ne vidite meteore, naš savjet je da dozvolite očima pola sata da se priviknu na mrak, kao i da izbjegavate upotrebu telefona u ovom periodu.

Ukoliko kamera vašeg pametng telefona posjeduje režim za astrofotografiju, ne propustite da okinete koju fotku tokom posmatranja Perseida. Ipak, ukoliko telefon budete držali u ruci tokom fotografisanja, slike će vam biti mutne, te je potrebno da svoj uređaj oslonite na nešto, ili čak da ponesete stativ.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop