• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GUŠČJA, PREPELIČJA ILI PAČJA JAJA? Nutricionista otkriva koja su bolja

Autor Dragana Božić

Da li jaja treba da se jedu svaki dan i koje su njihove prednosti otkrila je nutricionistkinja Ana Todorović.

 Koja jaja su najzdravija Izvor: Shutterstock/TV K1/screenshot

Jaja su omiljeni obrok mnogih ljudi. Spremaju se brzo i na različite načine, od kuvanja do prženja i poširanja. Takođe su bogata bjelančevinama, vitaminima i mineralima, a nude i mnoge druge dragocjene sastojke.

Međutim, uprkos tome, da li je ipak zdravo da se jaja jedu svaki dan? Na to pitanje, gostujući na K1 TV objasnila je nutricionistkinja Ana Todorović. Kako je ona na samom početku istakla nije aposolutna preporuka da se svakododnevno jedu, ali opet to zavisi od osobe do osobe.

"Zdravi ljudi koji imaju normalni sistem organa za varenje i koji nemaju problema sa žuči i jetrom - mogu. Jaje je tzv. biloška namirnica i u sebi ima sve bogate materije korisne za rast i razvoj", istakla je Ana, a zatim se osvrnula na vrste jaja.

Prva na redu su prepeličja jaja koja su, kako je nutricionistkina istakla, prije nekoliko godina bila ekskluziva jer je na našem tržištu bila veća potražnja od količine. Prema njenom savjetu, tri do pet svježih prepeličjih jaja svako jutro prije obroka je poželjno i neće da šteti organizmu. Puna su gvožđa i odlična za one koji ga imaju manjak u organizmu. Takođe, bogata su B vitaminom, cinkom, selenom...

Možete prije doručka da ih umutite i dodate jednu kašičicu meda kako bi vam bila ukusnija. Ona se termički ne obrađuju, već se tako živa popiju i zato je važno da budu svježa!

"Ako je neko dijabetičar, nije pametno dodavati med. Umjesto toga može da doda malo cimeta ili limunovog soka", savjetovala je Ana.

Sljedeća na redu su guščja i pačija koja su dosta veća, a samim tim i kaloričnija. Ova jaja sadrže takođe brojne zdrave sastojke, kao što su omega-3, vitamin B i A, a jedina mana im je što se rijetko nalaze u prodaji. Međutim u domaćinstvima i selu uvijek su rado viđena! Za kraj, nutricionistkinja Ana Todorović je otkrila da kuvana jaja najviše zadržavaju svoje vrijednosti.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop