• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nutricionista otkriva: Da li su jaja loša za holesterol?

Autor Tamara Veličković

Da li su jaja stvarno loša za holesterol, otkrila je nutricionistkinja Marija Đurković.

 Konzumiranje jaja kod holesterola  Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Stručnjaci godinama ističu da je unos jednog jajeta preporuka za sve koji nemaju problem sa holesterolom ili kardiovaskularnim bolestima. Neki ljekari i nutricionisti tvrde da su jaja loša za holesterol, kao i da su tri jajeta maksimalna količina koja treba da se unese na dnevnom nivou. Da li je stvarno tako, pitanje je koje stvara vječitu dilemu.

Zato su mnogi ljudi sprovodili različite testove. Jedan od njih je Nikola Vejnović koji je pojeo 300 jaja za 10 dana, a potom je javno pokazao krvnu sliku i vrijednosti holesterola. Prema riječima nutricionistkinje Marije Đurković, jaja jesu puna holesterola, ali nikako nisu za izbjegavanje. Naprotiv, Marija kaže da je dokazano da ne utiču na porast holesterola u krvi.

"Jedno veće jaje ima oko 5 g ukupnih masti, od toga zasićenih 1,6 g. Tačno je da jaja imaju holesterol, ali naučno je dokazano da su za porast holesterola u krvi odgovorne, prije svega, zasićene masti. Takozvani dobar holesterol, koji se u mnogo većem udjelu nalazi u jajima, ima značajnu ulogu u pravilnom funkcionisanju našeg metabolizma", rekla je nutricionistkinja za Informer i dodala:

Izvor: YouTube/BabishCulinaryUniverse

"Kada tome dodamo i pregršt drugih nutritivnih vrijednosti ove namirnice, od kojih je visoka biološka vrijednost proteina jedna od najznačajnijih, takva da se uzima za standard u mjerenju proteinskog kvaliteta drugih namirnicama, pa onda i visok sadržaj vrijednih vitamina i minerala, dolazimo do toga da je jaje skoro po savršena namirnica. Ipak, pošto takva titula ne postoji, zadržimo se na tome da su jaja dobrodošla u naš tanjir", objasnila je Marija Đurković i dodala da su jaja odličan izvor proteina, da su hranljiva, dugo drže sitost i da su bogata vitaminima A, B6, B12, selenom.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop