Ispostavilo se da je proseko jedno od najlošijih pića.
Naučnici su godinama bili zainteresovani za vezu između vrste konzumiranog alkohola i nuspojave mamurluka. Ispostavilo se da je jedno od najlošijih pića proseko. Ovaj rezultat može da bude iznenađujući zbog činjenice da ovo vino ne sadrži previše čistog alkohola. Dakle, šta uzrokuje nemilosrdni mamurluk nakon što ga popijete?
Ljubitelji proseka sigurno su iskusili jaku glavobolju nakon teške večeri alkohola. Količina konzumiranog alkohola nije uvijek kriva, jer je sam proseko relativno slabo vino. Sadrži samo 12,5 odsto alkohola, što je manje od mnogih drugih vina. Tajna mamurluka leži u ugljen-dioksidu, zahvaljujući kojem se alkohol mnogo brže apsorbuje u organizam i duže ostaje u njemu. Štaviše, kada ugljen-dioksid uđe u tijelo, počinje da se takmiči sa kiseonikom, što izaziva vrtoglavicu i slabost.
Sa čime ne kombinovati proseko?
Ugljen-dioksid je najozbiljniji, ali ne i jedini krivac. Biogeni amini, koji se prirodno pojavljuju tokom proizvodnje vina, takođe su odgovorni za mamurluk, ali su prisutni u većim koncentracijama u šampanjcu i pjenušavim vinima. Biogeni amini se takođe nalaze u:
- crvenom mesu
- čokoladi
- ribi
Bolje je da proseko ne kombinujete sa ovim proizvodima, jer efekat može da bude još teži.
Snažan mamurluk ne samo poslije proseka
Jaka, pulsirajuća glavobolja može da se javi ne samo nakon pijenja proseka. Ovaj problem se odnosi na sva pjenušava vina i šampanjce. Svjesni smo da svaki alkohol može da izazove mamurluk, ali pri nižim koncentracijama naša budnost se smanjuje. U međuvremenu, neželjeni efekti večeri sa prosekom ili drugim pjenušavim vinom mogu da budu teško podnošljivi.
Važno je zapamtiti da svako od nas drugačije reaguje na alkohol, a sposobnost tijela da ga apsorbuje zavisi od mnogih faktora. Zbog toga je nemoguće odrediti graničnu dozu do koje konzumacija proseka ne bi bila povezana sa neželjenim efektima. Jedini siguran način da izbjegnete mamurluk je da se uzdržite od alkohola. Međutim, ako želite da pijete proseko, ne morate to da poričete. Samo slijedite nekoliko jednostavnih pravila da biste smanjili rizik od mamurluka.
Kako izbjeći mamurluk sa prosekom?
Najvažnije je da hidrirate svoje tijelo i prije i tokom večeri. Voda izbacuje toksine, čime se sprečava jaka glavobolja. Neki čak predlažu da se u vodu dodaju elektroliti ili da se zamijeni sportskim pićima. Međutim, nema dovoljno naučnih dokaza da je ovaj pristup povezan sa boljim rezultatima.
Ne preporučuje se konzumiranje alkohola na prazan stomak, a treba ga piti polako i u razumnim količinama. Ako dođe do mamurluka, lijek za loše stanje i neprijatne simptome je san, lagana vježba i hidratacija. Doručak koji je nježan za vaš stomak takođe će biti od pomoći. Ako je potrebno, možete da koristite lijekove protiv bolova bez recepta koji traju do 8 sati.
(MONDO)