• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korisnici Androidom jako zadovoljni, ali...

Čak 95 odsto vlasnika pametnih telefona sa Android sistemom zadovoljno je svojim izborom mobilnog telefona, ali spore nadogradnje su veliki minus.

 Korisnici Androidom jako zadovoljni, ali... Izvor: MONDO

Kod tablet korisnika taj procenat je nešto manji i Androidom je zadovoljno oko 91 odsto korisnika, pokazali su rezultati istraživanja marketinške kompanije Surikate. Ipak, ukoliko se ove brojke uporede sa brojkama vezanima za iPhone smartfon dobiće se vrlo slični rezultati.

Ono što bi moglo da zabrine kompaniju Apple jeste to što je stopa zadovoljstva korisnika koji su ranije posjedovali iPhone, a sada Android i dalje veoma visokih 92,9 odsto. Taj podatak pokazuje da ovi korisnici nisu pogriješili pri prelasku sa iOS na Android sistem i da će na njemu, najvjerovatnije i ostati.

Ah, te (pre)spore nadogradnje softvera

Google je najnoviju nadogradnju za Android predstavio prije gotovo četiri meseca, ali taj operativni sistem koristi tek 2.7 odsto ukupnog Android tržišta. U poređenju sa prethodnim mjesecom, Jelly Bean je porastao za svega 0.9 odsto – sa 1.8 odsto.

Ovih dana u Srbiji se pojavila nadogradnja za SIM Free Samsung Galaxy S3, a očekuje se da će stići i na Galaxy S2, Huawei Ascend P1, HTC One S i HTC One X, pa će već sljedećeg mjeseca situacija biti tek malo bolja, ali procenat rasta neće biti veći od tri odsto, što je i dalje izuzetno spora brzina napredovanja.

Ice Cream Sandwich OS trenutno koristi 25.8 odsto korisnika, što je rast od samo 1.9 odsto, u poređenju sa prošlomjesečnih 23.9 odsto. Ice Cream Sandwich penetracija usporava, ali neki značajniji rast se i ne očekuje, jer će većina korisnika odmah sa sadašnje Gingerbread verzije skočiti na Jelly Bean.

Proizvođači ne mogu da stignu dovoljno brzo da prilagode Android nadogradnje za svoje uređaje, pa samo ovakve preskoke jedne verzije već vidjali.

Gingerbread, odnosno Android 2.3 do verzije 2.3.7 i dalje dominira i zabilježio je vrlo mali pad. Tokom proteklog mjeseca Android Gingerbread pao je za svega 1.9 odsto, sa 55.8 na 53.9 procenata. Nažalost, Gingerbread će ostati dominantna platforma još dugo, jer većina proizvođača nema telefone dovoljno jakog hardvera da potjeraju ICS ili Jelly Bean. Android Gingerbread nalazi se, uglavnom u donjem srednjem i srednjem tržišnom segmentu.

Proizvođači Android smartfona: Svako za sebe

Analitičari i stručnjaci iz IT oblasti upozoravaju Google i proizvođače Android telefona već neko vrijeme da se opasno igraju sa nadogradnjama i to iz nekoliko razloga.

Prvi i najznačajniji razlog jeste hardverska nespremnost većine proizvođača za masovnu nadogradnju novim verzijama Androida. Većina njih ima telefone koji se nikada neće pomjeriti sa Gingerbreada, jer su im procesori još uvijek single-core sa 600 ili 800 MHz do najviše 1.4 GHz. To znači da će korisnici morati da odustanu od najnovijih aplikacija i igara, koje njihovi Gingerbread smartfoni neće moći da koriste, iako su, recimo upravo sada kupljeni u prodavnici.

Drugi razlog jeste prilagođavanje Androida svakom proizvođaču ponaosob. Samsung ima TouchWiz interfejs, Sony svoj sopstveni Timescape, dok HTC ima Sense. Huawei, ZTE, ASUS, Acer, Alcatel i svaki drugi proizvođač, takođe ima svoje korisničko rješenje nakalemljeno na “goli” Android. Svaki je različit i traži dodatno vrijeme rada na isporuci novih verzija softvera, što korisnike sprječava da novi OS dobiju na vrijeme.

Treći razlog jeste nemogućnost Androida da pokaže sav svoj potencijal pod svim tim kastomizacijama proizvođača, koje ga u ovom ili onom segmentu često usporavaju i ne dozvoljavaju mu da nesmetano radi u punoj brzini.

Recimo, Sony će uskoro izbaciti Xperia S Vanilla Android, koji će biti prvi čist smartfon sa tom platformom, a da nije iz Google radionice i koji neće imati nikakva softverska poboljšanja i kastomizacije. Testiranja su pokazala da se takav Vanilla Android smartfon sa dual-core procesorom na 1.5 GHz i jednim GB radne memorije može u potpunosti nositi sa quad-core konkurentima istog ili slabijeg radnog takta.

Jedini povlašćeni modeli su oni iz Nexus familije, koji istovremeno dobijaju nove verzije Androida. To je slučaj sa modelima Nexus S, Galaxy Nexus, Nexus 7, Nexus 4 i Nexus 10 modelima, koji već sada preko mreže ili putem aplikacije na telefonu mogu da instaliraju najnoviji Android 4.2 operativni sistem.

Ovo je i jedan od glavnih razloga zbog kojeg analitičari i IT stručnjaci sumnjaju u dugotrajnu održivost Androida. Google će nešto definitivno morati da mijenja, jer Gingerbread jednostavno nije dovoljno napredan za korisnike koji su žedni svih najmodernijih aplikacija i igara.

Upravo one su ključ uspjeha Androida i iOS-a, a ako imate staru verziju softvera koju pogoni ograničen hardver – onda ste ispali iz brzog kolosjeka i nemate mogućnost uživanja u najmodernijim stvarima.

Apple to radi brže i istovremeno za sve modele

Poređenja radi, Apple ja svoj najnoviji iOS 6 izbacio na tržište u drugoj polovini septembra i do sada ga je preuzelo gotovo 80 odsto svih potencijalnih korisnika. Apple ima samo šest telefona, od kojih je pet trenutno aktuelno i svi istovremeno dobijaju nove nadogradnje, zakrpe i ispravke. Čak i slabiji hardver, koji ima, recimo 3GS dovoljno je sposoban da izdrži nekoliko sljedećih iOS verzija, što korisnike tih telefona rješava brige o nadogradnji novim softverom makar u naredne dvije godine.

Apple svoj softver unapređuje novim verzijama samo jednom godišnje i u najvećem broju slučajeva završava nadogradnju na svim uređajima do kraja tekuće godine kada se novi iOS predstavlja.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS