• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će internet ostati slobodan?

Za sada niko ne zna, mada revizija Pravilnika o internacionalnim telekomunikacijama ni na koji način neće ugroziti slobodu govora na internetu.

 Da li će internet ostati slobodan? Izvor: MONDO

To je rekao generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Hamdoun Toure na konferenciji u Dubajiju. Zabrinutost za slobodu govora je potpuno neosnovana, naglasio je Toure agenciji Frans pres u Dubajiju, gdje je otvorena Svjetska konferencija o telekomunikacijama, tokom koje će biti izvršena revizija Pravilnika.

Obraćajući se učesnicima Konferencije, Toure je kazao da dana "ništa ne može spriječiti slobodu govora" i da ona ni u kom obliku neće biti ugrožena odlukama koje budu donijete na tom skupu.

Bill Echikson iz kompanije "Google" ranije je ocijenio da neki od prijedloga za reviziju Pravilnika pojedinim vladama omogućavaju cenzuru, pa čak i zabranu pristupa internetu. On je takođe kazao da Međunarodna unija za telekomunikacije, agencija UN-a, koje okuplja 193 zemlje članice i više od 700 akademskih institucija i preduzeća iz privatnog sektora, nije pogodna za donošenje odluka koje se tiču interneta.

"Iako je Međunarodna unija za telekomunikacije dala značajan doprinos kontroli radio frekvencija i telefonskih mreža, ta organizacija ne može donositi odluke o budućnosti interneta", rekao je on.

Prema njegovim riječima, pravo glasa u okviru agencije UN-a imaju samo predstavnici vlada zemalja članica. Ture je međutim naglasio da se sve odluke u okviru te agencije donose konsenzusom. Pravilnik o internacionalnim telekomunikacijama posljednji put je revidiran 1988. godine.

Na konferenciji u Dubaju će biti aktuelizovano pitanje zabrane interneta prostim odsjecanjem veze od svijeta, koje je u posljednjih nekoliko mjeseci popularno u zemljama sa diktatorskim režimima. Ovakav scenario, sa prostim iecanjem internet veze osjetili su građani Egipta, Sirije i Libije, a postoje indicije da još neki režimi učine istu stvar. Kina i Rusija djelimično cenzurišu internet u skladu sa sopstvenim stavovima i željama, što i korisnicima koji ih ne dijele onemogućuju pristup svim internet sadržajima.

Prema posljednjem istraživanju, koje je sprovela kompanija Renesys, ukidanje interneta moglo bi da “zadesi” mnoge nove zemlje, uključujući Njemačku, Jemen i Etiopiju.

Trenutno čak 61 zemlja na svijetu posjeduje samo jednog ili, eventualno dva interneta provajdera, koji ih povezuju sa ostatkom svijeta. Nasuprot ovim zemljama, postoji više od 30 zemalja u svijetu, kao što su Amerika i Holandija, koje imaju internet mrežu od preko 40 provajdera i njih je skoro nemoguće isključiti.

(MONDO – agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS