• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro liberalizacija fiksne telefonije u Srbiji

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Branko Radujko izjavio je da se liberalizacija u fiksnoj telefoniji Srbije očekuje u ovoj godini.

 Uskoro liberalizacija fiksne telefonije u Srbiji Izvor: MONDO


"Još je samo fiksna telefonije ostala do kraja nedemonopolizovana", rekao je Radujko RTS-u i dodao da se to očekuje tokom naredne godine.

On je istakao da su iz "Telekoma Srbija", kao jedinog fiksnog operatera u zemlji, tokom prošle godine više puta apelovali da se taj proces ubrza, jer je dobro tržište samo ono koje je slobodno, a samim tim i jedino dobre cijene su one koje se formiraju na slobodnom tržištu.

Proces o izboru novog operatera u fiksnoj telefoniji započet je sa Republičkom agencijom za telekomunikacije i on podrazumijeva definisanje procedura i izradu odgovarajućih pravilnika koji treba da dovedu do liberalizacije u fiksnoj telefoniji.

Ukazujući da Mobilna telefonija Srbije, koja je "apsolutno najprofitabilniji dio našeg poslovanja", posluje u uslovima izuzetno jake konkurencije, direktor tog javnog preduzeća je upitao "zašto ne bismo bili lideri i u oblasti fiksne telefonije u regionu".

Radujko je rekao da bi vlasnici - Vlada Srbije u iznosu od 80 odsto i grčka kompanija OTE, odnosno "Dojče telekom" koji je preuzeo kompaniju iz Atine - trebalo da odluče o eventualnim izmjenama vlasničke strukture, ocijenivši da "Telekom" može da "posluje i sa ovakvom vlasničkom strukturom".

On je naveo da je "Telekom" prošle godine usvojio dokument, odnosno strateški plan razvoja kompanije do kraja 2012. u kojem su definisani poslovni procesi i gdje se vidi da će "Telekom" stvoriti nove prihode i da će neprestano rasti operativna dobit kompanije.

Ukoliko vlasnik bude u situaciji da mora, ili želi, da proda dio akcija, to će biti odluke koje su za menadžment kompanije legitimne, dodao je Radujko.

Generalni direktor kompanije "Telekom", koji je bio član srpske delegacije na četvorodnevnom svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, je rekao da su se vodeći politički lideri svijeta saglasili da je kriza izuzetno ozbiljno i da neće biti moguće naći za nju ozbiljno rješenje ukoliko se bar svi bitni učesnici ne uključe u njeno rješavanje.

Prema njegovim riječima, naša delegacija je najviše insistirala na tome da je Srbija veoma bogata u smislu ljudskih resursa, da ima ljudi koji umiju da rade i da je Srbija u posljednjih nekoliko godina privukla mnogo značajnih investitora.

Radujko je naveo da su našu privredu predstavljale tri uspješne kompanije, koje rade u inostranstvu i da je dogovoreno nekoliko atraktivnih sastanka koji bi mogli da dovedu do novih investicija u Srbiji.

Tadić protiv prodaje EPS-a i Telekoma

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ne bi trebalo privatizovati Elektroprivredu Srbije (EPS), a da odluka o privatizaciji Telekoma još nije donijeta.

"Nisam veliki pristalica prodaje ni EPS-a, ni Telekoma jer su te kompanije važne za vođena ekomomske i regionalne politike Srbije", rekao je on na konferenciji za novinare povodom 19 godina osnivanja Demokratske stranke (DS).

Tadić je naveo da se više zalaže za regionalno povezivanje takvih kompanija i dodao da privatizacija Telekoma Srbije, koja je na dnevnom redu, "velika tema o kojoj se pažljivo razmišlja i sagledavaju svi aspekti".

Predsjednik Srbije je istakao da je protiv prodaje cijelog javnog sektora, jer bi, kako je rekao, to moglo da ima veoma pogubne posljedice za najsiromašnije građanje, a i Srbiji bi se umanjile mogućnosti vođena ekonomske i regionalne politke.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS