• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pola BiH na Facebook-u

Istraživanje koje je kompanija GFK provela u BiH pokazalo da svaki šesti građanin koristi Internet.

 Pola BiH na Facebook-u Izvor: MONDO

Oko 46 odsto građana BiH koji koriste Interenet ima otvoren profil na Fejsbuku, rezultati su istraživanja koje je sproveo Centar za istraživanje tržišta i javnog mnjenja ("GfK BH") iz Sarajeva.

Ostale društvene mreže poput Twittera ili MySpacea su mnogo manje popularne, pa tako Twitter koristi oko pet, a MySpace svega jedan odsto korisnika Interneta u BiH.

Podaci navedenog istraživanja su pokazali da od svih usluga koje su ponuđene na Fejsbuku, korisnici u BiH najviše koriste čet (onlajn ćaskanje), slanje mejlova, komentariše postove prijatelja, igra onlajn igrice.

Prema istom istraživanju većina fejsbukovaca iz BiH su žene.

"Interesantan je i podatak da su čak 48 odsto korisnika Fejsbuka u BiH studenti i srednjoškolci, odnosno da je prevladavajuća starosna struktura između 15 i 24 godine, koji čine gotovo 60 odsto svih korisnika ovoga servisa u BiH", navode iz "GfK BH", prenose "Nezavisne novine."

Istraživanje je pokazalo da za internet društvene mreže uopšte zna 52 odsto BiH građana starosti iznad 15 godina.

"Ženski dio populacije je nešto bolje informisan o postojanju socijalnih mreža na Internetu nego muški, pa je odnos 55 prema 45 odsto u korist žena, iako muškarci i dalje čine relativnu većinu među korisnicima Interneta u BiH", pokazuje istraživanje.

Prema istim podacima, oko 86 odsto fakultetski obrazovanih ispitanika je čulo za neku od internet društvenih mreža naspram samo trećine građana sa završenom osnovnom školom.

U istraživanju se navodi da korištenje društvenih mreža ponekad može biti i korisno, pa roditelji tako mogu da saznaju s kim se druže njihova djeca, moguće je upoznati nove ljude iz svih krajeva svijeta, obnoviti neka stara prijateljstva ili steći nova.

Sa druge strane, upozoravaju u "GfK BH", pridruživanje raznim grupama na Fejsbuku može dovesti čak i do problema sa zakonom, jer je na ovoj mreži prisutno sve što se može i ne može zamisliti, od krajnje pozitivnih grupa koje pomažu pojedincima u nevolji, pa do ultradesničarskih pokreta, rasne mržnje i tome slično.

"Jedna trećina bh. korisnika Fejsbuka nije uključena ni u jednu grupu na ovom servisu, ali isto tako ima i oko 12 odsto njih koji su uključeni u preko 50 različitih grupa", navode u "GfK BH".

Psiholog Ismet Dizdarević iz Sarajeva smatra da pridruživanje društevnim mrežama poput Fejsbuka i korištenje Interneta uopšte, ne može radikalno uticati na čovjeka ni izazvati neke radikalne promjene u njegovom ponašanju.

"Kod svakog čovjeka postoji stav da li će i na koji način će prihvatiti nešto, da li dobro ili loše, a na to utiče mnogo faktora, kao što su genetika, porodica, učenje i slično. Ako je neko bio pod lošim moralnim uticajem, korištenje Interneta ga neće sigurno promijeniti iz korijena, pa da izmijeni taj uticaj", naveo je za isti list Dizdarević.

On je dodao da su djeca i mladi, koji sve više koriste i navedene grupe ali i Internet, danas mnogo zrelija i lakše primaju informacije nego ranijih godina, pa tako lakše i prepoznaju šta je loše, a šta dobro.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS