• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misimović: Izvršni odbor donosio pogrešne odluke, sad se kriju

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

"Prosinečkog birao Izvršni odbor, Begić ga vratio nakon što je dao ostavku. Bio sam protiv tog cirkusa", rekao je tehnički director reprezentacije Zvjezdan Misimović.

 Misimović: Izvršni odbor donosio pogrešne odluke, sad se kriju Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Nakon neuspjeha “zmajeva” u kvalifikacijama, u baražu pa zatim i u prijateljskoj utakmici FSBIH se našao na udaru, a među onima koji su prozivani kao odgovorni za loše stanje u bh. fudbalu našao se i Zvjezdan Misimović.

Legenda bh. fudbala u razgovoru sa sarajevski “klix.ba” ispričao je šta se tokom prethodnih godina dešavalo unutar Saveza i kritikovao Izvršni odbor i aktuelnog predsjednika Elvedina Begića.

Možda će vas zanimati

 "Ovi najodgovorniji kriju se iza mojih leđa, koristeći moje ime. Prije nego što je izabran Robert Prosinečki, prvi prijedlog naše stručne komisije (Misimović, Sead Kajtaz i Dušan Bajević) bio je Meho Kodro. Međutim, to je odmah glatko odbio Izvršni odbor. Razlog je bio taj što je igrao na famoznoj utakmici protiv saveza, a zanimljivo da imamo ljude u Izvršnom odboru koji su igrali upravo tu istu utakmicu. Kodro je na kraju izgubio na oba fronta. Imao je tada klub, ali pregovarao s nama. Ispao je vrlo korektan, ali je vrlo brzo izgubio i posao u klubu. Spominjana su još neka imena. Na kraju su ostali Prosinečki i Amar Osim. Svako iz komisije iznio je svoje mišljenje i to je otišlo na glasanje Izvršnom odboru NS BiH. Nama je prvobitno bilo rečeno da prezentujemo jedno ime, a kasnije su nam rekli 'kako to da imate samo jedno ime, a nemate više'. I to je vrlo zanimljivo. Izvršni odbor je na kraju izglasao Prosinečkog. Recimo ja nisam nikad imao pravo glasa, niti odlučivao o tome. Tako da nije tačno da je struka donosila odluke, kao što pričaju te se kriju iza toga kako ne bi preuzeli odgovornost", rekao je Misimović.

On je pohvalio rad Prosinečkog koji je bio dobar dok se nije razbolio, te istakao da je njegov povratak nakon ostavke cirkus.

"Kada je Prosinečki nakon poraza u Jermeniji rekao da ga ekipa ne sluša  primio je svu krivicu na sebe i normalno poslije toga nema nazad. Ipak, njega su nagovorili da se vrati, ljudi koji odlučuju. A zna se ko odlučuje, ne samo Izvršni odbor, nego kao i u državi, odlučuje predsjednik. Dakle, Elvedin Begić i njegova je bila posljednja riječ. Tu su preokrenuli Roberta da se vrati. Za mene je to bio cirkus i to sam i javno pisao, a naglasio sam da će biti isti problem za mjesec. I bio je, pa se na kraju tražilo novo rješenje", istakao je Misimović i dodao da je Prosinečki ispao korektan pri razlazu, posebno kada je u finansijskom dijelu.

“Poslije se tražilo interno rješenje, a za takvo sam i ja bio. Pogotovo jer se u martu trebao igrati baraž. Nije se znalo da će biti korona tada, da bismo tražili neko drugo rješenje. Ispalo je tako da Bajević preuzme reprezentaciju. S tim izborom imao sam 0,0 odsto veze. On je bio čista odluka Izvršnog odbora. Nisam čak ni bio na sjednicama na kojima je izabran. Samo sam naknadno rekao da Jelašković treba biti kondicioni trener te da Brašnić bude trener golmana, a posebna je priča kako se prema njemu ponašalo. Bajević je imenovan, a ja sam rekao da ću biti tu da pomognem pa su me postavili za v. d. tehničkog direktora. Cilj je bio da pomognem selektoru i stručnom štabu koji je sastavljen kako je sastavljen, iz raznih opcija", rekao je Miske.

On je rekao da ga niko nije obavijestio da je raspisan konkurs za poziciju koju on obavlja i da mu je žao što mu niko nije rekao d anije dobro radio, ako je to slučaj.

Probleme sa posljednjim pozivima u reprezentaciju i slučaj Demirovića nazvao je smiješnim.

“Uspjeli smo dovesti Ahmedhodžića i Hadžikadunića u reprezentaciju, a trebalo je isprobati još mladih igrača. A što se tiče zvanja u reprezentaciju, ispali smo smiješni. Nisam vidio nikakav kriterij kada su se pravili spiskovi. Ja sam se sada izvinjavao Demiroviću. Stalno sam govorio da mu treba dati šansu da se vidi, ipak je dečko iz Bundeslige. Mlad, perspektivan, prošao sve naše omladinske selekcije. Možda neki drugi dobijaju šansu, to je izbor selektora i ja nemam ništa s tim, ali dečko dolazi, zna se da ne može igrati protiv Holandije i Italije zbog kartona i karantina. Ima opciju da igra samo protiv Irana i tu ne dobije šansu. Demirović je rekao 'ja sam mlad igrač, nije problem nikakav, ali ovo je stvarno smiješno.' I jeste bilo smiješno", rekao je Misimović.

On vjeruje da će promjenama na čelu saveza doći bolji dani za bh. fudbal.

"Trebalo bi doći do velikih promjena. Dolazi novi predsjednik. Imao sam veoma dobre razgovore s njim. Mlad je, direktan, pun energije i mislim da nam treba takav neko na vrhu saveza, da postavi neke stvari na svoje mjesto. Mnogi u savezu čekaju da se nešto promijeni. S novim predsjednikom mislim da će ići dosta bolje. Imamo veoma dobru komunikaciju. Treba shvatiti, kreće se praktično s nule. Biće promjena i u struci. Pa vidite samo naš marketing. Šehić brani u domaćem dresu naše ekipe. Mene sramota. A i ova bijelo-crna varijanta nema nikakve veze s BiH. To je sramota. Treba nam jedna čvrsta ruka u vrhu saveza, drugačije ne može", rekao je Misimović.

On nije optimista kada je odlazak “zmajeva” na Mundijal u pitanju.

"Trebamo biti realni. Na Svjetsko prvenstvo ćemo jako teško otići. Novi modus je težak. Treba tom čovjeku koji dođe dati šansu da stvara ekipu za Euro. Mislim da trenutno nije realan Mundijal. Novom selektoru treba dati šansu da stvori ekipu na jedan duži period“, rekao je Misimović.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

U savezu isto stanje ko u čitavoj BIH,niko niskim. Ko rogovi u vreći.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC