• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanova najbolja evropska sezona: Helikopteri na JNA, šou Odite na snegu, lična tragedija i "bomba" koja se pamti!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Partizan dugo pre toga, a nikada posle nije igrao bolje u Evropi. Svi pamte Ligu šampiona, ali ovo je Partizanova najbolja sezona na najvećoj sceni!

 Partizanova najbolja evropska sezona: Helikopteri na JNA, šou Odite na snegu, lična tragedija Izvor: MN PRESS, Profimedia

Partizan je imao opasan napad, ali Vukčević nije uspeo da uputi šut ka golu. Onda je sevnula duga lopta ka centatforu živopisne frizure i imena, on je produžio ka svom sunarodniku, a Ivica Kralj je zamalo uspeo da zaustavi vihornog Brazilca 1 na 1. Ipak – zatresla se mreža.

Desetak minuta pre kraja meča Partizan je morao da svim silama krene napred, a Vagner Lav je opet dao pas ka Karvalju. Ovoga puta je Kralju u duelu pomogao Nenad Đorđević, koji je startovao, ali napravio je penal!

Možda će vas zanimati

Sudija mu je pokazao crveni karton, kao i izverviranom Ivanu Tomiću, a Vagner Lav je namestio loptu na belu tačku i pogodio.

Tu je bio kraj najbolje Partizanove evropske sezone u prethodnih 30 godina, a kultni meč Partizana protiv CSKA u Moskvi odigran je baš na današnji dan, 2005. godine!

POČELO TRAGEDIJOM ZA KOJU SE NIJE ZNALO

Izvor: Profimedia

Posle istorijskog plasmana u Ligu šampiona sezonu pre, te odlazaka Drulovića, Ivića, Ilieva kao i Duljaja i Delibašića na zimu 2004. godine, malo ko je očekivao da će Partizan opet zasijati u Evropi. 

Liga šampiona je uzela maha, Ivica Kralj je dugo bio povređen, na polusezoni je prodat najbolji napadač pa je tim završio kao drugoplasirani u ligi i sada je igrao kvalifikacije za Kup UEFA. Počelo je – loše!

Savladan je Ocelul u prvom kolu, a onda je u plejofu za ulazak u grupnu fazu Dinamo iz Bukurešta poveo iz kontre na stadionu JNA. Ipak, sa tri gola u drugom poluvremenu Partizan je prošao dalje, a Ivica Kralj je u nedavnom intervjuu za MONDO otkrio da je pred revanš meč u Rumuniji doživeo ličnu tragediju!

"Ta utakmica sa Dinamom iz Bukurešta je meni bila možda najteža u karijeri. Moja supruga je bila u drugom stanju tada i na dan utakmice dolazi do nekih komplikacija. Nažalost ona završi u bolnici i izgubimo dete tada. Ja sam tog dana uveče stao na gol", otkrio je Kralj.

Ipak u tom revanšu crno-beli su ritnski sačuvali 0:0, kontrolisali meč i drugi put zaredom su igrali grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. 

BOMBA VUKČEVIĆA I BOJA U RIMU

Izvor: Profimedia

Žreb nije mazio crno-bele pa su se tada u grupi našli sa Laciom, Viljarealom, Midlzbroom i Egaleom. Sistem je bio takav da se igra po jedna utakmica sa svakim timom, a da tri najbolja prolaze dalje. 

U prvom kolu je srpski tim bio slobodan, a onda je usledio meč sa Egaleom na prepunom stadionu u Humskoj. Sa dva gola Saše Ilića i nezaboravnom "bombom" Simona Vukčevića sa 25 metara uzeta su važna tri boda. Ali onaj najvažniji bod uzet je u Rimu. Igralo se sa Laciom, a tim sa Di Kaniom, Simoneom Inzagijem, Tomazom Rokijem i Masimom Odom je bio pred slomom, ali...

Pjer Boja je postigao dva gola u prvom poluvremenu i mogao je već tad Partizan da prestane da brine, da Di Kanio i Inzagi nisu izjednačili u drugom poluvremenu. Na kraju je zapravo glupost bolivijskog štopera Viljareala Penje odvela crno-bele dalje.

Poveo je u Humskoj Viljareal u sledećem meču golom Santija Kasorle, ali je centaršut upućen Pjeru Boji iskusni štoper sklonio rukom i iz penala je domaćin izborio bod vredan prolaska dalje. Lacio je u Rimu kiksnuo i igrao 2:2 sa Egaleom i to je bio kraj sezone u Evropi za “nebesko-plave”.

ŠOU ODITE I SALTO NA SNEGU

Izvor: MN PRESS

"Još jedna fantastična uspomena gde moram da priznam da se nikad u životu nisam smrzao kao na toj utakmici u Dnjepropetrovsku. Strašno kolika je zima bila, mislim da je bilo minus sedam, minus osam stepeni, plus vetar. Govorili su da je realan osećaj -20, -25 tada. Ali fudbal je čudo, kada to ide dobro čovek jednostavno zaboravi na tu zimu, a pogotovo posle tog gola mi smo imali osećaj da je +25 a ne -25", ispričao nam je Ivica Kralj prisećajući se revanš duela sa Dnjeprom u šesnaestini finala Kupa UEFA te sezone.

Ali prvo se igrao susret u Beogradu, na terenu prekrivenim snegom! Gledaoci, što oni na tribinama, što oni kraj malih ekrana jedva da su videli loptu, koja se jedva kretala na terenu. Rovovsku bitku obeležio je Obiora Odita svojom najboljom utakmicom u crno-belom dresu.

Dao je dva gola u prvom poluvremenu i proslavio ih sa dva spektakularna salta, ali nije ovo bio dobar rezultat za domaćina. I Ukrajinci su dali dva gola i pred revanš je delovalo da su u boljoj poziciji.

Ipak u ledenom Dnjepropetrovsku ekipa trenera Vladimira Vermezovića je pokazala karakter. Bilo je 0:0 i delovalo je da će domaćin zbog golova u gostima proći dalje, ali je onda u 88. minutu jedna “ničija lopta” završila u nogama crno-belih, Odita ju je odložio do Radovića, a momak iz Goražda koji je tada friško proslavio 21. rođendan poslao je loptu pravo u ugao gola Dnjepra.

Partizan je bio u osmini finala!

DVA BEGA, DVA CRVENA I KRAJ BAJKE

Ispostaviće se kasnije da za crno-bele nije moglo biti težeg zadatka. Pao im je osvajač trofeja te godine, CSKA sa sjajnom generacijom u kojoj su buduće legende ruskog fudbala braća Ignaševič, Vasili Berezucki Juri Žirkov i Igor Akinfeev bili pojačani Milošem Krasićem i sjajnim duom Brazilaca Vagnerom Lavom i Danijelom Karvaljom

Prvim meč se igrao u Beogradu i jedva je počeo!

"U Beogradu je bilo neko nevreme, mislim da se igralo u martu mesecu, bio je zaleđen teren. Čak se helikopter spuštao na naš stadion i pokušavao je da to odledi pošto je bilo nemoguće za fudbal. To je donekle i izgledalo normalno, ali je bilo kao na klizalištu. Na kraju se završilo 1:1", ispričao nam je Ivica Kralj.

Mart u Beogradu te godine nije bio topao, ali je navijačima crno-belih bilo toplo oko srca. Njihov tim je i u osmini finala Kupa UEFA izgledao moćno! Obiora Odita je ispružio nogu međutim nije iskontrolisao loptu i promašio gol pored već savladanog Akinfeeva, šanse su imali i Brnović, Vukčević, Radović, posle gola Aldonjina u 17. minutu videla se prava opsada gola CSKA, ali je na kraju Simon Vukčević iznudio penal koji je doneo 1:1 crno-belima.

CSKA je uzeo Kup UEFA, ali mogao je upravo srpski klub da im pomrsi račune. Na kraju su ona dva bega Danijela Karvalja sa početka teksta presudila u Moskvi i odvela CSKA dalje.

Na kraju su se malo pogubili i živci, Ivan Tomić je isključen posle crvenog kartona za Nenada Đorđevića i evropska bajka crno-belih je bila gotova.

Iako se najviše pamti taj čuveni Njukasl, mečevi sa Realom i Portom, Drogba u napadu Olimpika iz Marseja Partizan nikada u Evropi nije bio tako dobar kao godinu dana kasnije sa Kraljem, Đorđevićem, Mirkovićem, Vukčevićem, Bojom, Oditom i naravno neizbežnim Sašom Ilićem.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC