• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 fudbalera kojima niko ne veruje za godine: Majka nosila krštenicu na meč, talenat od 42 godine i novi Pele iz Jagodine

Autor Milutin Vujičić

Nikada nije dokazano da su "muljali" sa papirima, ali izgledaju mnogo starije nego što zvanični podaci pokazuju.

 fudbaleri-lazne-krstenice-promenjen-datum-rodjenja-lukaku-adu-kanu-minala-martins Izvor: Profimedia, Instagram/minalajosephmarie/Screenshot

Gelor Kanga našao se u centru pažnje posle optužbi iz DR Konga da je falsifikovao krštenicu, odnosno oni tvrde da se zove Kiaku-Kiaku Kanga i da je rođen 1985. godine.

Možda će vas zanimati

To bi značilo da je fudbaler Crvene zvezde stariji pet godina nego što je prijavljeno, kao i da su podaci o njegovom poreklu iz Gabona neistiniti. U međuvremenu se oglasio i klub i jasno poručio da mu "potpuno veruje", međutim kada se jednom pojave priče o lažiranim godinama - teško ih je zaustaviti.

To dobro zna i Taribo Vest, bivši fudbaler Partizana, za koga se pričalo da je imao 40 godina u trenutku kada je igrao u Humskoj, dok su papiri pokazivali da mu je 28.

Dešava se vrlo često da igrači iz Afrike zaista i lažiraju podatke kako bi mogli da prođu kao mlađi u Evropi, bilo je primera kada su prevare dokazane i igrači kažnjeni, ali se najčešće dešava da to ostane na nivou puke spekulacije koja se održi kao mit.

Upravo to je slučaj i sa Taribom Vestom, koji na fotografijama iz sadašnjosti deluje mnogo starije od prosečnog 47-godišnjaka, ali to je teret sa kojim su mnogi morali da se nose.

Prisetili smo se najpoznatijih primera igrača za koje se priča da su dosta stariji.

OBAFEMI MARTINS

Martins sa 19, a Gatuzo sa 25 godina.
Izvor: Profimedia

Zvanični podaci govore da je Obafemi Martins rođen 28. oktobra 1984. godine u Lagosu, što će reći da ima 36 godina, ali još od njegovog odlaska u Italiju spekuliše se o "lažiranoj krštenici".

Sada već davne 2000. godine stigao je u Ređijanu, pošto su ga kao 15-godišnjaka primetili da igra fudbal u Nigeriji, a potom je zablistao u Interu, da bi igrao još za Njukasl, Volfsburg, Rubin, Birmingem, Levante, Sijetl, Šangaj i Vuhan, a verovali ili ne - još se aktivno bavi fudbalom.

Trenutno je bez kluba, a podaci is Fudbalskog saveza Nigerije prvo su govorili da je rođen 1. maja 1978. godine, što je demantovao i zahtevao da se promeni.

Dakle, priča se da je stariji šest i po godina nego inače i tako bi za koji dan proslavio 43. rođendan.

ROMELU LUKAKU

Lukaku pre nekoliko dana, kao 27-godišnjak.
Izvor: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Oko sjajnog napadača iz Belgije se možda dizala i najveća fama u fudbalu, međutim niko nije uspeo da dokaže da NIJE rođen 13. maja 1993. godine, odnosno da ima više od 27 godina.

Pomoglo je što je rođen u porodilištu u Antverpenu (Belgija), pošto se zbog predrasuda više veruje u podatke iz Evrope nego Afrike, ali nije mu bilo lako u mladosti pošto je bio mnogo krupniji i jači od svojih vršnjaka. Bio je stalna meta ejdžista, roditelji nisu birali reči kada bi pobeđivao njihovu decu, pa je njegova majka čak na utakmice nosila izvod iz matične knjige rođenih.

Dokazivala im je da je rođen 1993. godine u Belgiji, i da nije došao na ovaj svet u DR Kongu gde bi, smatraju mnogi, lakše bilo prevariti sistem i upisati manje godina.


"Njegova majka se svađala sa roditeljima koji su mislili da mu nije bilo 12 ili 14 godina. Bila je uvek frka kada bi dao tri ili četiri gola na meču kadeta, bio je jači od svih. Oni su insistirali da lažu za godine, pa je nosila i krštenicu na mečeve. Raširili su čak i lažne priče da je rođen u Africi, ali su zaćutali kada bi im dokazala", ispričao je njegov agent Mino Rajola pre nekoliko godina.

Lukaku je u karijeri igrao za Anderleht, Čelsi, VBA, Everton, Mančester junajted i sada Inter.

NVANKVO KANU

Kanu na Mundijalu 2010, sa 34 godine.
Izvor: Profimedia

Zvanični podaci kažu da je Nigerijac neobičnog imena rođen 1. avgusta 1976. godine u Overiju, dakle danas su mu 44 godine, ali i za njega su kružile priče da je lažirao rodni list.

Navodno je slagao za čak devet godina, međutim to nikada nije dokazano. Počeo je da igra fudbal u rodnoj Nigeriji davne 1992. godine, da bi ga Ajaks kupio kao 17-godišnjaka i sa njima je osvojio Ligu šampiona još kao tinejdžer. Nastupao je još za Inter, Arsenal, VBA i Portsmut, da bi se penzionisao 2012. godine sa 36, neki će reći i punih 45 godina.

Zanimljiva je priča Harija Rednapa, trenera Portsmuta, koji je Kanua doveo zbog problema sa povredama napadača, a u razgovoru sa Tonijem Adamsom, koji je s Nigerijcem igrao u Arsenalu, čuo samo sledeće reči: "Hari, mani se, čovek ima 48 godina".

Ipak, Rednap ga je potpisao jer je odmah dao dva gola na probi, potom još četiri u Premijer ligi, ali je odmah seo u invalidska kolica pošto nije mogao da stoji na nogama zbog problema s leđima.

DŽOZEF MINALA

Na fotografiji je imao zvanično 17 godina.
Izvor: Instagram/Joseph Minala/Screenshot

O najvećoj razlici u prijavljenim i "pravim" godinama videli smo na primeru Džozefa Minale, nekada supertalentovanog fudbalera Lacija (čiji je i dalje član).

Minala je zvanično rođen 24. avgusta 1996. godine u kamerunskoj prestonici Jaundeu, dakle danas su mu 24 godine, a život mu je zagorčan onog trenutka kada se na društvenim mrežama pojavila njegova fotografija iz mladog tima Lacija.

Već na prvi pogled svima je bilo sumnjivo da je u pitanju tinejdžer, zbog naboranog lica, pa su ga optuživali da laže za godine i da je 2014. godine imao čak 42.

Fudbalski savez Italije je zbog pisanja medija pokrenuo istragu i pošto nije utvrdio nepravilnosti - nisu kaznili fudbalera i klub, ali je ostala mrlja koju nikad nije uspeo da izbriše... Bio je nadomak transfera u Pari sen Žermen, što su zaustavile priče oko godina, pa je tako Minala ostao samo talentovani fudbaler koji nije na kraju napravio veći korak u Rimu.

Trenutno je pozajmljen kineskom Ćingdau.

FREDI ADU

Adu na U17 Mundijalu, sa 14 godina.
Izvor: Profimedia

Ni oko jednog mladog fudbalera nije bio toliki "hajp" kao oko čuvenog Fredija Adua. Pričalo se da će biti "novi Pele" kada je kao 14-godišnjak debitovao u MLS, a to je podiglo samo prve sumnje oko njegovih stvarnih godina.

Zvanični podaci kažu da je Amerikanac rođen 2. juna 1989. godine u Gani, odnosno na leto će napuniti 32 godine, ali malo ko mu je verovao kada je prvu put pokazao da je majstor s loptom.

Kada je kao 11-godišnjak zablistao na meču mladih timova, protivnici su ga optužili da laže i da ima 20, što nikada nije dokazano, a njegov trener je ispričao da je pronašao Adua uplakanog i da su ga takve optužbe žestoko pogodile i da se sa tim teško nosio kroz karijeru.

Prevazišao je dečje prozivke i postao profesionalac u trenutku kada se razmišlja o srednjoj školi, a svoj talenat, koji je možda "prebudžila" i video-igra Football Manager, nikada nije potvrdio. Počeo je igrajući za Di Si Junajted, Ril Solt Lejk, Benfiku i Monako, da bi potom morao i do Brazila, Finske, Švedske, čak i Srbije pošto je kratko nastupao za Jagodinu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC