• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odveo je Borac do prve titule, a drugu je "proročki" najavio: Jagodićevih 96 bodova za dva pehara!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Jedan od najemotovnijih na okupljanju Borčeve generacije koja je 2011. godine osvojila prvu šampionsku titulu BiH bio je tadašnji šef stručnog štaba Vlado Jagodić: "Prva titula iz 2011. nosi sa sobom jedan pečat. Ona treba da bude izazov za sve generacije."

 vlado jagodić o šampionskim titulama borca 2011. i 2021. godine Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Dominaciju u sezoni 2010/11. fudbaleri Borca krunisali su titulom šampiona, prvoj u istoriji kluba, a zlatnim slovima ostaće zapisano da je "crveno-plave" do istorijskog uspjeha sa klupe predvodio Vlado Jagodić.

Trofejni stručnjak u nekoliko navrata vraćao se na Gradski stadion, uvijek je bio tu za Borac kada je bilo potrebno, pa je tako bilo i ove sezone, koju je Borac takođe okončao na najvišoj poziciji. Ipak, Jagodić nije dočekao da kao te 2011. godine sa svojim izabranicima podigne pehar.

Možda će vas zanimati

Na pauzi između dvije polusezoni naslijedio ga je mladi stručnjak Marko Maksimović, te odveo Borac do novog šampionskog slavlja. Ipak, ne treba zaboraviti ni Jagodića i njegove zasluge što su Banjalučani poslije 10 godina pauze vratili titulu u grad na Vrbasu.

Danas, tačno deceniju nakon premijernog slavlja, okupila se generacija koja je prva u Banjaluku donijela pehar namijenjen šampionu Bosne i Hercegovine.

"Znate da sam u prvoj polusezoni bio ovdje, ali sam pozitivno iznenađen kada me je pozvao predsjednik (Stojan) Malbašić i rekao da okuplja tu generaciju. Zaista sam oduševljen jer mislim da je to pomalo bilo zaboravljeno, neopravdano prema momcima. Sad mi je veliko zadovoljstvo vidjeti ih ovdje", vrlo emotivno je započeo razgovor Jagodić.

FK Borac šampion BiH 2011.
Izvor: YouTube/RSplaneta

Prva titula je ono što se pamti, što će zauvijek ostati upisano u fudbalske anale i čega će se svi uvijek rado sjećati.

"Kada kažemo prva šampionska titula, onda to ostaje. Prva je prva. Zaista momci zavređuju svu pažnju. Među njima ima još uvijek aktivnih fudbalera i daj Bože da igraju što duže. Ima i trenera, koji su se ovdje, kao i ja pet puta, okušali u našem klubu. Mislim da nam je svima ovdje mjesto i naravno da prva titula iz 2011. nosi sa sobom jedan pečat. Ona treba da bude izazov za sve generacije", poručio je iskusni strateg, sada trener Radnika iz Bijeljine.

Jagodić je dao priličan doprinos osvajanju ovosezonske titule, s obzirom da je u jesenjem dijelu prvenstva s Borcem osvojio 32 od ukupno 67 bodova. Te 2011. godine, Borac je bio ispred svih sa 64 boda, sedam više od drugoplasiranog Sarajeva, dok je sada "bordo" tim zaostao dva boda.

"Bio sam ovdje u prvoj polusezoni i ponosan sam na ta 32 boda. Kao i na ona 64, sjećam se, koje smo osvojili 2011. Tada smo bili granitna odbrana, sada je bio efikasan napad i mislim da to treba da bude izazov za sve generacije koje dolaze, da ne bude svakih deset godina ovakvo okupljanje, nego znatno češće. Da smo te 2011. imali upola organizaciju kluba kao sada... Mada, ne mogu da ne spomenem i ljude koji su tada vodili klub, zaista su učinili nadljudske napore i vidimo koliko su tada učinili. Vidimo koliko je sada teško, a tada je bilo mnogo teže i mnogo manje para. Bez para se ne može ništa", istakao je Jagodić.

Jagodić je još početkom oktobra tvrdio da će Borac biti šampion, a mnogi su ovu njegovu izjavu, nakon duela sa Veležom, okarakterisali kao "proročku".

"Drago mi je, pogotovo zbog nekih dušebrižnika, moram to reći, zato što se Borac nije shvatao ozbiljno. Moram biti jasan, nisam to bezveze rekao. Bilo je jasno da Borac ide dobrim putem. U ovom trenutku srce mi je puno, zato što sam još u oktobru to jasno i glasno rekao. Jesam bio malo iritiran nekim potezima i protivničkog trenera i ekipe, ali već tada sam mogao da pretpostavim šta će se dešavati u klubu", rekao je Jagodić, te u dahu nastavio:

"Moram se prisjetiti i 2017, jer sam i tada bio u klubu, kada je počinjao ovaj krug da se odmotava. Tada je gospodin (Vico) Zeljković imao četvorogodišnji plan, koji se ostvario možda i ranije, godinu dana prije nego što je planirano. Ja sam već tada u oktobru bio siguran da Borac kad uhvati ritam, jer smo imali određene poteškoće u prvoj polusezoni, sve će biti lakše. Htjeli smo da forsiramo mlade igrače, da prođemo prvo pretkolo Evrope, htjeli smo da napravimo transfer... Tada je to bio Vladan Danilović. Imali smo dosta zadataka mimo takmičarskog, ali smo stalno bili prvi, drugi, treći... To mi je davalo signal, znajući koliko ključni ljudi vode računa da naprave veliki Borac, da će ga i napraviti", kazao je nekadašnji trener Borca, koji je u pet mandata sjedio na klupi tima sa Gradskog stadiona.

Za kraj, imao je jaku poruku.

"Puno mi je srce, emocije rade i moram vam reći da sam utkao 96 bodova u dvije titule i to niko ne može pobrisati. Uvijek ću biti čovjek kluba, ma gdje radio, za mene je ovaj grb svetinja i mislim da se svi tako trebamo ponašati, ali i uvažavati jedni druge. Svaka generacija nosi svoje uspjehe, ali uspjehe treba obnavljati, treba ih okvakvim druženjima i okupljanjima evocirati, jer istorija ostaje iza svih nas, treba napraviti nešto po čemu će vas pamtiti", zaključio je Jagodić.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lakrdija

Sve proroci i strucnjaci a i najveci pacer je znao da je politicki titula u bl a kup u sarajevo.igranka za sirotinju ogromne pare se bacaju u bunar bez dna klasicno skretanje paznje sa gorucih problema... U bl se brzo sve zaboravi sad je vico dobar sposoban itd... Dok su lijevcanski paceri u klubu ne bi otisao na stadion za milijardu maraka ali dobro kod nas se obraz izgubi za jednu pis*ivu titulu...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC