• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac ambiciozno počeo pripreme: Dogodine u ovo vrijeme opet da slavimo

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nakon kratkog predaha, šampion BiH startovao sa pripremama za predstojeću sezonu – od ponedjeljka "crveno-plavi" kompletni, Ziljkiću i Moraitisu produžen odmor. "Moramo se pojačati, ono što nas čeka je mnogo viši nivo od dosadašnjeg", poručio trener Marko Maksimović.

 fk borac banjaluka počeo pripreme za sezonu 2021/22 Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Nije bilo mnogo vremena za odmor.

Nakon osvojene šampionske titule u m:tel Premijer ligi BiH, fudbaleri i stručni štab nakratko su predahnuli, a već danas počeli su pripreme za predstojeću sezonu, u kojima ih očekuje nastup na četiri fronta.

Možda će vas zanimati

Prvi od njih biće i najvažniji – kvalifikacije za Ligu šampiona. Za pet dana na programu je žrijeb. Banjalučani će tada saznati rivala za prvu rundu, koja je na programu 6/7. i 13/14. jula.

Osim nastupa na međunarodnoj sceni, Borac će igrati i tri domaća takmičenja. U prvenstvu će pokušati da odbrani titulu, a "crveno-plave" očekuju i nastupi u Kupu BiH i Kupu Republike Srpske, gdje će takođe nastojati da odu do samog kraja.

"Kratak odmor je gotov, krećemo sa radom, sa velikim ambicijama. Osjećam istu odgovornost kao i zimus. Smatram ovo novim početkom, ali sa određenom dozom samopouzdanja. Svi treba da budemo skromni, a iz te skromnosti, koja nas je i dovela do šampionskog slavlja, da se pojačamo i budemo opet među glavnim kandidatima za osvajanje titule. Ne bih mnogo obećavao, ali nadam se da ćemo naredne godine u ovo vrijeme opet imati šta da slavimo", poručio je Maksimović.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Šef struke pričao je o igračkom kadru.

"Svaki dan radimo na sklapanju ekipe. Zadovoljstvo mi je što je 90 odsto ekipe produžilo ugovor. Ostali smo bez Elvisa Mehanovića, ali dobijamo Jovu Lukića, koji se oporavlja. Nadam se da će i Marko Brtan naći zajednički jezik sa Upravom kluba i ostati. Prelazni rok je živa stvar, pogotovo kad se igra Evropa. Sjetimo se prošle godine, kada smo poslije Evrope ostali bez Vladana Danilovića. S jedne strane neće mi biti drago ako neko ode, ali s druge hoće, jer sam siguran da će nakon partija na međunarodnoj sceni neko napustiti. Mislim da imamo grupu od sedam-osam igrača koji su zanimljivi tržištu", svjestan je Maksimović da bi ipak mogao ostati bez nekog od igrača koji su iznijeli najveći teret prošle sezone.

SPISAK IGRAČA

Na prozivci su se pojavili: Bojan Pavlović, Luka Damjanović, Aleksandar Subić, Aleksandar Vojnović, Bojan Marković, Dejan Uzelac, Filip Račić, Dino Ćorić, Đorđe Ćosić, Jovo Lukić, Dejan Bosančić, Milan Šikanjić, Goran Zakarić, Dejan Javorac, Savo Šušić, Luka Bobić, Boro Erić, Branko Božić, David Vuković i Slobodan Vuk Vujmilović. Reprezentativci i igrači koji su dobili duži odmor ekpi će se priključiti u ponedjeljak, dok su Almedin Ziljkić i Panajotis Moraitis dobili duže odsustvo.

Ovog ljeta Borac su zvanično pojačali Milan Vušurović (Radnik, Bijeljina) i Nikola Ćetković (Željezničar, Banjaluka), ali to sigurno neće biti sve u rubrici "dolasci" na Gradskom stadionu.

"Mnogo igrača je u opticaju, ali došli smo u situaciju da možemo da sačekamo i da biramo. Važno je pohvalim čelnike kluba, jer ne sjećam se kada je Borac uspio da sačuva 90 odsto ekipe iz prethodne sezone. To je preduslov da dignemo ljestvicu. Moramo je dići, jer ovo što nas čeka je mogo viši nivo", naglasio je Maksimović.

Ipak, nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona zahtijevaće i znatno širi roster. Maksimović smatra da klub mora dovesti bar još četiri ili pet kvalitetnih igrača, koji će dodatno podići nivo igre.

"Bitno je da ostanu igrači koje smo do sada uspjeli da zadržimo. Kad bih znao da neće niko otići, ne bih imao problem. Vušurović je neko od koga se očekuje mnogo, nadam se da će Marko Jovanović biti zdrav, potrebno nam je njegovo iskustvo. Definitivno moramo dovesti četiri-pet igrača koji će da prave razliku. Prolaskom prvog kola klubu možemo osigurati osam evropskih utakmica, ako ne, onda imamo četiri. To će tražiti veliki roster i moraćemo se ozbiljno pojačati."

"Zimus smo dobili pojačanja u vidu Subića i Melega. U prvom dijelu sezone nisu bili na nivou kao u nastavku i za mene su oni stvarno pojačanja."

MARKO MAKSIMOVIĆ

"BONUS IGRAČI"

Od naredne sezone u m:tel Premijer ligi BiH svaki klub moraće da ima dva startera mlađa od 21 godine, a bar jedan od tzv. "bonus" igrača moraće da završi utakmicu.

"Mislim da je to dobra stvar. Od ranije imamo dobre mlade igrače, doveli smo sada i Ćetkovića, a očekujemo dolazak još nekih. Tu su David Čavić, Đorđe Milojević i Marko Kujundžić, tražićemo igrače i u veznom redu, tako da ćemo na svakoj poziciji imati po 'bonus' igrača. Bitno mi je da se ne žalimo na to pravilo. Nekom će ono donijeti dobro, nekom ne. Siguran sam da će nama to odgovarati. To je šansa za njihm, imaćemo ih osam do deset i smatram da će među njima biti bar dva do četiri kvalitetna igrača, koji će podizati nivo igre", rekao je Maksimović.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Predsjednik kluba Stojan Malbašić osvrnuo se na veliki rezultat iz prošle sezone, te najavio narednu.

"Prošla sezona bila je jako uspješna, napravili smo velike rezultate, tako da u novu sezonu ulazimo sa istim ambicijama – možda konkretnije i otvorenije nego do sada. Ali, ekipa koja osvoji prvenstvo, ima obavezu i da brani titulu. Nadam se da ćemo ispuniti naše želje kroz kvalitetan rad", rekao je Malbašić, koji je napomenuo da su osim sa šefom, produženi ugovori i sa ostalim članovima stručnog štaba, te da su obaveze prema igračima ispunjene, tako da se u novo prvenstvo ulazi bez dugovanja.

Borac će ove godine ljetnje pripreme obaviti u Bledu. "Crveno-plavi" će do 18. juna raditi u Banjaluci, kada putuju u Sloveniju i tamo će boraviti do 30. juna.

"Nastojaćemo da kompletiramo igrački kadar do polaska u Sloveniju. Obaveze prema igračima su izmirene, tako da 'čistih' glava ulaze u novu sezonu. Jedino nisu isplaćene premije za osvojenu titulu, ali taj novac biće im uplaćen čim ga UEFA proslijedi", dodao je prvi čovjek kluba.

PLAN PRIPREMA

Direktor Dejan Lukendić prisutne je upoznao i sa planom priprema.

"Planirano je da u Sloveniji odigramo dvije pripremne utakmice. Prva je na programu 22. juna protiv Nefčija, a sedam dana kasnije igraćemo sa Olimpijom. Zavisno od stanja u ekipi, ukoliko bude prostora između ove dvije utakmice, pokušaćemo da napravimo još jedan test sa nekim lakšim protivnikom", istakao je Lukendić, koji je pozvao gledaoce da isprate današnje finale Kupa grada između Borca i Željezničara od 18 časova na Gradskom stadionu.

Dotakao se i eventualnih pojačanja, odnosno odlazaka iz Banjaluke.

"Prelazni rok traje do 13. avgusta, tako da ima još mnogo vremena. Ništa još nije definitivno nikada su dolasci, a ni odlasci u pitanju", zaključio je Lukendić. 

Pročitajte i ovo

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pres

Ništa nije rečeno. Ni jedna info. Gdje će Borac igrati Evropu? Zašto se ne radi teren? Ko će doći odigrača? Nemojte samo ko Kup BX, prosipate šupljak da hoćete osvojite, a unaprijed se zna da ćete ispasti u prvim pretkolima jer za više morate u Zenicu ne možete igrati u BL i zato ni ne dovodite igrače

BANJA LUKA ZASLUŽUJE EVROPSKI BORAC

Gdje su pojačanja? Da li je ova uprava sposobna da obezbjedi sredstva za barem 3 igrača koji prave ozbiljnu razliku?

Laki

@BANJA LUKA ZASLUŽUJE EVROPSKI BORAC Polako budalo, prelazni rok jos nije poceo... strpljenja..

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC