• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbaler daltonista je junak EURO 2020: Ne razlikuje 2 boje, ali trese mreže - Nekad je teško znati ko je moj saigrač!

Autor Dragan Šutvić

Mnogi nisu znali da je reprezentativac Danske Tomas Dilejni zapravo daltonista, ali poslije jedne nedavne utakmice, javno je otkrio kakve probleme nekada ima zbog toga.

 euro 2020 danska tomas dilejni daltonista Izvor: Tanjug/Getty Pool/Naomi Baker

Fudbalska reprezentacija Danske uživa ovog ljeta na Evropskom prvenstvu, pošto su uspjeli da se uprkos svim problemima domognu polufinala turnira.

Oni su takmičenje počeli sa dva poraza, uzdrmalo ih je oživljavanje saigrača Kristijana Eriksena na terenu, a jedan od junaka Danske u ovih mjesec dana bio je igrač koji je - daltonista.

Možda će vas zanimati

Tomas Dilejni je ovog ljeta jedan od najboljih igrača Danske, bio je strijelac u pobjedi 2:1 protiv Češke u četvrtfinalu, ali on nije time postao samo junak nacije.

On je postao junak svih 350.000.000 ljudi širom sveta koji su daltonisti. Dilejni, vezista Borusije Dortmund, neposredno prije početka turnira otkrio je da ima problema sa razlikovanjem boja.

On je tako postao prvi elitni fudbaler koji je izašao u javnost sa takvim problemom, pošto uglavnom svi taj nedostatak žele da sakriju. Sve se desilo poslije prijateljskog meča Danske i Meksika, u kojem su Danci igrali u crvenim, a Meksikanci u zelenim dresovima. Upravo su to dvije boje koje Dilejni ne uspijeva da razlikuje.

"Moje ime je Tomas. Daltonista sam i to se dešava. Prije neki dan na terenu je bilo teško razaznati ko je moj saigrač, a ko protivnik", rekao je Dilejni kada se iznenada uključio u program danske televizije "DR P3", ne bi li podržao jednog navijača koji je imao isti problem.

Izvor: Tanjug/Pool Getty/Dan Mullan

Upitan za koji tim igrate, on je odgovorio "Za Dansku", time potvrdivši svoj identitet.

"To je teško opisati. To je kao da vidite različite nijanse iste boje. Uglavnom bar igramo sa različitim bojama šortseva, ali ovoga puta smo i jedni i drugi nosili bijele, što je sve još više zakomplikovalo", objašnjavao je Dilejni svoj problem sa meča protiv Meksika.

"Morao sam da gledam u lica igrača, ali sam to morao da radim jako brzo da ne bih izgubio loptu. Kada su igrači blizu, lako ih je razaznati, ali kada se igra u velikoj brzini i daleko su, onda je teže", otkrio je poslije Dilejni za "DPA".

Danska na Evropskom prvenstvu u polufinalu igra protiv Engleske 7. jula, a na tom meču neće imati sličnih problema...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC