• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Engleska kao Petkova Srbija, samo da se ne raspadnu kao mi: Autorski tekst Vidića o kom se priča - Ne volim napadače!

Autor Dragan Šutvić

Legendarni srpski fudbaler Nemanja Vidić napisao je autorski tekst za "Atletik" u kome se osvrnuo na nastup Engleske na EP i uporedio je sa Srbijom u kvalifikacijama za Mundijal 2006.

 engleska euro 2020 vidić sautgejt Izvor: Profimedia, Profimedia/Kevin Quigley/Daily Mail/dmg

Engleska je stigla do polufinala Evropskog prvenstva i nastavlja da sanja da se "fudbal vraća kući". Na koraku ka šampionskom peharu stoje im još večeras Danska, ako njih prođu potom i Italija, a tajna uspjeha Sautgejtove generacije leži u fantastičnoj odbrani.

Zapravo, Engleska nije primila nijedan gol u dosadašnjem toku EP, što se desilo prvi put u istoriji, a to je obradovalo i legendarnog Nemanju Vidića koji je najbolji dio karijere proveo na Ostrvu.

Možda će vas zanimati

U autorskom tekstu za "Atletik", Vidić je odbranu Engleske uporedio sa onom srpskom koja je kod selektora Ilije Petkovića izborila plasman na Mundijal 2006. godine. Tada je čvrsti zid ispred Dragoslava Jevrića kapitulirao samo jedanput, a Vidić vidi sličnosti sa odbranom koja čuva Džordana Pikforda.

"Nisam volio napadače. Nije to ništa lično...", počeo je Nemanja Vidić.

"Neki od njih su bili odlični fudbaler i možda odlični ljudi, ali gledano u globalu - nisam ih volio. Uopšte. Ako nekoga ne volite onda mu ne želite da igra dobro ili da postigne gol", dodao je čuveni štoper Srbije i potom se osvrnuo na srpsku reprezentaciju.

Izvor: MN PRESS

"Ovaj engleski tim sigurno ne voli napadače, ne daju im da postignu gol. Isto je bilo i meni sa Srbijom kada smo primili samo jedan gol u deset kvalifikacionih utakmica za Mundijal 2006. godine. Samo je Raul dao gol, sjajan napadač, što znači da ga nisam volio. Nisam htio da zamijenimo dresove ili da pričamo uopšte...", prisjetio se Nemanja Vidić susreta iz 2005. na Visenteu Kalderonu u Madridu koji je završen bez pobjednika (1:1).

Vidić ističe da niko nije očekivao od Srbije da to učini, da vjeruje da je isto i sa Engleskom, ali zna da nije nikakva slučajnost što odbrana funkcioniše.

"Znali smo da nismo među najjačim ekipama i da igramo protiv Španije i Belgije u grupi, ali je naša odbrana bila jaka, visoka i iskusna, što smo iskoristili do maksimuma. Cijeli tim se branio, znali smo se odlično, vjerovali smo jedni drugima, znali smo našu snagu i slabosti, kao i da ćemo pomoći jedni drugi. Bili smo tu jedan za drugoga. Bili smo prijatelji, ne i najbolji prijatelji. To i nije važno - znali smo da će nam odbrana koja ne prima golove dati veće šanse da dobijemo meč", dodao je Vidić.

Izvor: MN PRESS

"Srbija nije imala opcije naprijed koje Engleska ima, ali je ovaj tim Engleske izgrađen na odbrani i na timskom duhu, a ne na briljantnim individualcima. Engleski defanzivci nisu najbolji na svijetu, ali imaju snažno zajedništvo i neophodan balans".

Nahvalio je Vidić kapitena Mančester junajteda, skupocjenog Harija Megvajera, za koga kaže da bolje igra u dresu Engleske. U ocjeni njegove igre kaže da nije dobar na lopti ili brz kao Rio Ferdinand, i da ne skače i uklizava kao što je on sam nekada, ali dodaje mu je svaki segment igre 8/10 i da ga zapravo to čini toliko posebnim.

Pohvalio je i Džona Stounsa, Luka Šoua i Kajla Vokera, sviđa mu se i Kiran Tripije, ali i vezni red koji radi veliki posao kako bi štitio zadnju liniju.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Ettore Ferrari, Pool

"Kada vidim Deklana Rajsa i Kalvina Filipsa - oni ne izgledaju kao tradicionalni engleski vezni red u kome su Skols, Lampard, Džerard ili Bekam. Oni su bili kreativni, davali su golove, a Rajs i Filips zaustavljaju kontre i čine zid ispred odbrane. Ne prave mnogo faulova - što je važno na turniru - i omogućavaju bekovima da bez griže savjesti trče naprijed".

Poredeći ih sa fudbalerima Belgije i Francuske, ističe da djeluju "fit" i ne tako umorno, nisu došli povrijeđeni, kao što je to slučaj sa igračima iz najvećih klubova koji su se potrošili.

"Većina engleskih igrača ne djeluje umorno? Možda zato igrači iz najvećih klubova nisu igrali mnogo. Mislim na Rašforda, Hendersona ili Bruna Fernandeša...", napisao je Vidić koji je dodao i da ga je impresionirao i golman Džordan Pikford.

"Postoji više razloga zašto odbrana Engleske nije primila gol...", počeo je Vidić.

Izvor: Profimedia

"Prvi je selektor Garet Sautgejt i njegov pristup igri, onaj koji se promijenio od Mundijala 2018. do Evropskog prvenstva 2020. Njegov tim je tada jače i više vršio presing, oslanjao se na brzinu i kreaciju, a sada ne razmišlja samo o lijepom fudbalu nego bilježi i rezultate. Bio sam iznenađen što nisu više počinjali Rašford, Foden i Sančo, ali mislim da je plan da turnir osvoji snažnom odbranom. Od početka se fokusirao na defanzivu i u pravu je. Kada pogledate timove koji su u polufinalu, to su oni koji su mislili prvo na odbranu, pravili najmanje grešaka, koji su dobro igrali kontre, koristili prekide...".

Vidić dodaje da više niko ne priča o timovima koji su igrali 2:2 ili 3:3 jer su već ispali, a da je svjestan i da je Sautgejt rizikovao opreznijim stilom jer je bilo mnogo kritika nakon prva dva meča na EP.

"Vjerujte mi, napadači koji nisu počeli te utakmice nisu bili srećni. Većini to nije djelovalo kao tim koji može da osvoji EP. Format takmičenja je omogućio timovima da prođu i manje rizikuju, ali to se nije promijenilo kod Sautgejta. Bio bi kritikovan da su ispali, ali držao se plana", napisao je Vidić i podržao FA koji je doveo Sautgejta nakon što je vodio mladu reprezentaciju.

Izvor: MN PRESS

"Na rezultatima je napravio timski tih, ako ih pobijedi Danska - neće FA paničiti", dodao je Vidić i navijačima poručio da ne može Engleska svaki meč da igra lepo.

"Engleska je sada na dva uzastopna turnira stigla do polufinala i navikavam se da ih tu viđam, a to nije oduvijek bilo tako. Kada sam bio u Mančester junajtedu šalio sam se sa mojim Englezima da se od njih uvijek mnogo očekivalo, ali da nikada to nisu i napravili na terenu iako su imali velike igrače. Šalili smo se prije turnira, a poslije nismo mogli jer nije bilo vrijeme za šalu. A nisam mogao ni da ih zezam mnogo jer se ni ja sa SP nisam vraćao sa medaljom oko vrata", realan je Vidić.

"Terminator" poručuje da je njegovu generaciju u Junajtedu izgradilo osvajanje trofeja, jer se uz pomoć njih najbolje napreduje, a ponovo se osvrnuo na poređenje Srbije i Engleske...

"Srbija je otišla na SP i sve se raspalo. Bio sam suspendovan prvi meč, a onda povrijeđen na ostalima. Imali smo povrede, nije bilo balansa i Argentina nas je razbila 6:0. BIli smo najbolja odbrana, a onda najgora. Nismo bili nijedno... Hoće li se to desiti i Engleskoj? Nemaju povrede ili suspenzije, ali imaju samopouzdanje i igraju kod kuće i dobijaju jer se dobro brane", kazao je Vidić i zaključio:

"Vjeruju svi Garetu Sautgejtu, bivšem defanzivcu, koji je donio tešku i kontroverznu odluku da se brani kod kuće. Ali, on je u pravu...".

(MONDO/Atletik)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC