• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetski rekorder naredni Borčev evro-rival: Trener "ikona" Sjeverne Irske – rušio Špance, rame uz rame sa Levandovskim!

Autor Dragan Šutvić

U drugom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, Borac će odmjeriti snage sa sjevernoirskim Linfildom, najtrofejnijim klubom u državi. Evo najzanimljivih stvari o narednom evro-protivniku crveno-plavih!

 linfild konferencijska liga  Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Borac nije uspio da se plasira u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

U revanšu, igranom sinoć na Gradskom stadionu, Borac je pobijedio ekipu Kluža rezultatom 2:1, što na kraju nije bilo dovoljno za podvig, pa će šampion Rumunije u borbi za mjesto u trećem kvalifikacionom kolu igrati protiv litvanskog Žalgirisa.

Borac se, sa druge strane, seli u drugo kolo Konferencijske lige, novoformiranog takmičenja UEFA, gdje ga čeka Linfild, šampion Sjeverne Irske – i veoma ''živopisan'' rival!

Možda će vas zanimati

Linfild, naime, ove godine obilježava 135 godina postojanja. Osnovan je u martu 1886. godine, a vlasnik je nekoliko kako domaćih, tako i svjetskih rekorda.

Pa, krenimo redom...

Linfild, čiji grb krasi latinska poslovica "Audaces fortuna iuvat" ("Sreća prati hrabre"), prvi je šampion Sjeverne Irske u istoriji.

Premijerno prvenstvo održalo se u sezoni 1890-91, a od tada pa danas, klub je još 54 puta bio prvak države, po čemu dijeli prvo mjesto na svijetu po broju domaćih titula – zajedno sa škotskim velikanom Glazgov Rendžersima!

Linfild je protestantski klub, dok je veoma mali broj lokalnih katolika nastupao za ovaj klub, i to tokom sjevernoirskog građanskog sukoba od kraja šezdesetih do kraja devedesetih godina prošlog vijeka. Vjerski fanatizam bio je razlog incidenata koji su se desili u sezoni 1979-80, kada je protestantski Linfild gostovao katoličkom Dandalku u Kupu šampiona. U prvom meču, u Republici Irskoj, neredi navijača Linfilda učinili su da klub bude drakonski kažnjen, pa je revanš igran - u holandskom Harlemu.

Koliko je Linfild dominantan na tlu Sjeverne Irske, dovoljno govori i podatak da najveći rival Glentoran na drugom mjestu ima ''samo'' 23 titule!

Borčev naredni evro-rival je jedan od tri ekipe iz Sjeverne Irske (uz najvećeg rivala i Kliftonvil) koja nikada nije ispala iz elite, po čemu su ovi timovi svjetski rekorderi zajedno sa još jednim škotskim gigantom, Seltikom.

Trofej Kupa Sjeverne Irske završavao je u rukama igrača Linfilda 44 puta, što ovaj klub stavlja na drugo mjesto na svijetu, iza Vaduca (Lihtenštajn), koji je do kraja u domaćem kup-takmičenju stizao u tri navrata više.

A kad je riječ o broju duplih kruna, Linfild je tu na prvom mjestu u svijetu fudbala!

Ima ih čak 25, a daleko ispod su Južna Kina (Hongkong) sa 20, Seltik (19), Olimpijakos i Rendžers (18), egipatski Al Ahli i bahreinski Muharak (15), Bajern, Dinamo Kijev, HB sa Farskih Ostrva i Levski sa 13, Crvena zvezda i Dinamo sa 12...

Klub je do danas odigrao 125 evropskih mečeva (omjer 25-32-68, gol-razlika 121:225), a po uspjesima se izdvajaju dvije sezone.

U takmičarskoj godini 1966-67, Linfild je stigao do četvrtfinala tadašnjeg Kupa šampiona. U prvom i drugom kolu savladani su predstavnici Grčke i Norveške Aris i Valerenga, ali je u borbi za mjesto u polufinalu nepremostiva prepreka bio CSKA iz Sofije.

Na naredni značajan evro-rezultat navijači Linfilda čekali su – više od pola vijeka, tačnije 52 godine!

U sezoni 2019-20, najtrofejniji sjevernoirski klub došao je na korak od plasmana u grupnu fazu Lige Evrope.

Nakon što je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona prejak bio Rozenborg, Linfild se preselio u drugo po jačini evropsko takmičenje, gdje je potom ''uzeo mjeru'' Toršavnu i Sutjesci.

Grupna faza je, ipak, ostala nedosanjan san jer je u plej-ofu uspješniji bio Karabag, predstavnik Azerbejdžana, koji je ''dodatne'' evropske mečeve zakazao zahvaljujući pravilu o više postignutih pogodaka na gostujućem terenu.

Protiv najvećeg rivala, Glentorana, Linfild je do sada odigrao 466 mečeva, a trijumfovao je na 227. Glentoran ima 108 pobjeda, dok je 131 utakmica završena neriješenim rezultatom. Prvi put su dva kluba odmjerila snage prvog oktobra 1887. godine, a posljednji drugog marta ove godine.

Linfild domaće utakmice igra na ''Vindzor Parku'' u Belfastu, stadionu kapaciteta 18.614 mjesta i koji je dom nacionalnog tima, ali i mjesto gdje se tradicionalno odigrava finale državnog Kupa.

Sa gradnjom stadiona se počelo 1903. godine, otvoren je dvije godine kasnije, a renoviran je u dva navrata – 1996. i 2015. godine.

Posebno je interesantno to da će se na ovom stadionu, samo dvadesetak dana nakon gostovanja crveno-plavih, odigrati finale Superkupa Evrope!

Na sastanku Izvršnog komiteta UEFA u Ljubljani 24. septembra 2019. godine, odlučeno je da Belfast ove godine ugosti osvajače Lige šampiona i Lige Evrope, a ove godine, 11. avgusta, za trofej će se boriti Čelsi i Viljareal.

Interesantno je, takođe, da je klub povukao dva dresa – jedan u čast klupske legende, a drugi zbog sujevejerja!

Dres sa "nesrećnim" brojem 13 niko ne nosi, a dres sa brojem 11 povučen je u čast Noela Bejlija, centralnog defanzivca koji je cijelim tokom seniorske karijere, od 1989. do 2011. godine, bio član Linfilda!

Za 22 godine, stub odbrane Linfilda odigrao je 1013 (!?) mečeva, te osvojio deset šampionskih titula i sedam trofeja u Kupu. Posljednji meč za klub odigrao je 30. aprila 2011. godine, kada je Linfild rezultatom 1:0 savladao Portadaun i tom pobjedom došao do jubilarne, 50. titule.

Izvor: MN PRESS

Zbog zasluga za fudbal u Sjevernoj Irskoj, Bejli je odlikovan Ordenom Britanskog carstva – što je priznanje koje je u vlasništvu sadašnjeg trenera kluba i legende sjevernoirskog fudbala, Dejvida Hilija!

Nekoliko dana prije 20. rođendana, u avgustu 1999. godine, Hili je potpisao ugovor sa Mančester junajtedom. Nije dobio priliku da se dokaže kod ser Aleksa Fergusona – odigrao je samo jedan meč, a potom je nastupao za Port Vejl, Preston, Norič, Lids, Fulam, Sanderlend, Ipsvič, Donkaster, Rendžers i Beri.

Trener Linfilda postao je u oktobru 2015. godine – a riječ je o najboljem strijelcu reprezentacije Sjeverne Irske svih vremena!

Na 95 utakmica u periodu od 2000. do 2013. godine, Hili je postigao 36 golova (jedan i protiv Savezne Republike Jugoslavije u prijateljskoj utakmici 2000. godine). Takođe, jedini je fudbaler sa prostora Sjeverne Irske koji je zabilježio dva het-trika!

Borac i Linfild će u ponedjeljak, 19. jula, nakon žrijeba u Nionu saznati ime protivnika u trećem kolu kvalifikacija.

Oba puta je to učinio u kvalifikacijama za EURO 2008 – u septembru 2006. godine u pobjedi nad Španijom (3:2) i martu 2007. godine, u gostujućem porazu od Lihtenštajna (4:1).

U tom kvalifikacionom ciklusu, Hili je postigao 13 golova, po čemu je bio evropski rekorder po broju pogodaka u okviru kvalifikacija za jedan kontinentalni šampionat.

Bio – jer mu se u kvalifikacijama za EURO 2016 pridružio "Super Poljak" i Bajernov as Robert Levandovski!

Prva utakmica između Linfilda i Borca igraće se u četvrtak, 22. jula, u Belfastu, a revanš je zakazan za sedam dana kasnije u Banjaluci, na vjerujemo ponovo do kraja ispunjenom Gradskom stadionu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC