• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pobijedio u kvizu, krečio engleske kuće, radio kao dadilja: Velika snaga Ludogoreca - ''štreber'' koji zna sve o Zvezdi!

Autor Dragan Šutvić

Litvanski trener na klupi bugarskog tima ima neobičnu biografiju u kojoj su, između ostalog, studiranje u Londonu, učešće u kvizu i rad u vrtiću!

 valdas dambrauskas neobična životna priča trenera ludogoreca  Izvor: Profimedia

Značajno oslabljena zbog izostanka četvorice veoma važnih igrača, Crvena zvezda večeras u Razgradu izlazi na megdan Ludogorecu. Bugarski tim će biti u prednosti, iako po riječima njihovog trenera i oni imaju probleme.

Litvanac Valdas Dambrauskas (44) koji od januara 2021. godine predvodi bugarski tim prethodnih dana bio je u izolaciji zbog korona virusa, pa je imao vremena da detaljno analizira igru Crvene zvezde. A kada bi se analizirala njegova karijera, saznale bi se mnoge veoma zanimljive stvari.

Možda će vas zanimati

Na samom početku fudbalskog puta, Valdas je veoma rano shvatio da nikada neće uspjeti da postane profesionalac. Još kao dječak primijetio je da fudbal u Litvaniji može da bude kočnica za njegov napredak, da nikada neće igrati u boljem takmičenju od tamošnje treće lige i da bi trebalo energiju da usmjeri na nešto drugo.

Volio je fudbal, želio da ostane u njemu i bio je spreman da uradi mnoge stvari kako bi uspio.

Maštao je o odlasku u Englesku, gdje bi imao priliku da se usavršava. Planirao je da upiše fakultet i da studira sport, ali je to za momka od 25 godina iz Litvanije djelovalo kao gotovo nemoguća misija. Da bi uspio, morao je prvo da nabavi novac kojim će finansirati odlazak i boravak u Engleskoj...

Neobično, do novca je stigao kroz litvansku verziju kviza ''Želite li da postanete milioner?'', u kom je prvo pobijedio dvojicu protivnika, a zatim i odlično odgovarao na pitanja voditelja u finalnoj rundi. Koferi su bili spakovani, a on i devojka krenuli su na put koji je djelovao kao avantura, a zapravo mu je iz korena promijenio život.

Finansijska situacija ni u Engleskoj nije bila sjajna. Troškovi života i studiranja bili su ogromni, pa je Valdas Dambrauskas radio u slobodno vrijeme. Kad god nije bilo predavanja, pronalazio je poslove na koje može da potroši nekoliko sati i napuni kućni budžet.

Između ostalog, naučio je da kreči i to mu je bio jedan od glavnih izvora finansija. Kada nije bilo posla, prodavao je novine, raznosio poštu i pomogao u lokalnom zabavištu. Posao u vrtiću inspirisao ga je da i privatno čuva djecu, što se ispostavilo kao pravi potez.

Ubrzo je stigla i prva trenerska ponuda. Valdas je dobio priliku da trenira tim dječaka u najmlađoj takmičarskoj kategoriji. Odatle je moglo samo na bolje, a Litvanac se potrudio da to brzo dođe. Povremeno je imao mogućnost da vidi kako izgledaju treninzi u akademijama Brentforda, Fulama i Mančester junajteda, što je za njega bio ogroman iskorak.

Svaki od tih odlazaka dodatno ga je ubijedio da treba da se bavi trenerskim poslom!

Poslije tri godine trenerske karijere u Engleskoj gdje je vodio amaterski Kingsberi London Tajgers, a uporedo je i studirao, uslijedio je povratak u rodnu zemlju. Prvo kao selektor reprezentacije do 17, pa do 19 godina, a zatim i kao pomoćni trener tamošnjeg prvoligaša Ekranasa. I tek od 2014. godine počinje njegova prava trenerska priča.

Radio je u Ekranas Panevežisu, dominirao Litvanijom sa Žalgirisom, a onda se preselio u Letoniju i RFS. Uslijedila je hrvatska Gorica sa kojom je bio pravi hit tokom skoro godinu dana na klupi, pa je skrenuo pažnju devetostrukog šampiona Bugarske.

Kroz čitavu trenersku karijeru vidi se rapidan napredak Litvanca, koji je korak po korak stigao do velike scene. Od učešća u kvizu kako bi sebi obezbijedio novac, pa do trenerskog posla u grupnoj fazi Lige Evrope Valdas Dambrauskas je trenerski put gradio kao što se ''gradi'' pozicija na šahovskoj tabli. Išao je korak po korak, potez po potez i uspio.

Zbog toga ne čudi što mu je šah omiljeniji od fudbala. ''Odigrao sam više šahovskih partija u životu nego što sam odgledao utakmica'', rekao je Dambrauskas jednom prilikom.

Sada su kod njega bijele figure, a Dejan Stanković će biti na drugom kraju table, uz armiju u kojoj ima dovoljno, pešaka, lovaca i topova.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC