• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija na žrijebu za Mundijal - sve što treba da znate: Kad se održava, u kom je šeširu i koga čeka u Kataru?

Autor Dragan Šutvić

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija je ostvarila podvig u Lisabonu, a sada svi na miru može da čeka rivale na predstojećem Mundijalu.

 srbija svjetsko prvenstvo 2022 žrijeb svi detalji Izvor: MN Press/Wikipedia/Printscreen

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Kataru, šokiravši Portugal usred Lisabona! Junak Orlova bio je Aleksandar Mitrović pogotkom u 90. minutu, čime je moglo da otpočne ludo slavlje, a sada navijači Srbije mogu da na miru prave planove za novembar i decembar 2022. godine!

Tada će se igrati Svjetsko prvenstvo u Kataru, a pred vama je vodič o svemu što treba da znate pred žrijeb grupne faze, na kojem će se naći i Srbija!

Možda će vas zanimati

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija je uspjela da obezbedi FSS čak 12.000.000 američkih dolara odlaskom na Mundijal i sada je vrijeme da se okrene novim izazovima.

Kao što je Piksi izjavio više puta - "Ovo je tek početak" - red je da se sada okrenemo onome što će mnogi u Srbiji željno iščekivati: žrijebu!

Pred vama je sve što treba da znate.

KO SE ZA SADA PLASIRAO NA MUNDIJAL?

Do sada znamo devet od 32 učesnika završnog turnira. Domaćin Katar je tu od starta, a potom su se redom plasirali Njemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija i Srbija.

Čekamo još 23 učesnika koji će od 21. novembra do 18. decembra 2022. željeti da osvoje titulu prvaka svijeta.

Izvor: Wikipedia/screenshot

KADA JE ŽRIJEB ZA SVJETSKO PRVENSTVO?

I dok u Srbiji vlada u euforija, na žrijeb ćemo morati da pričekamo do 1. aprila 2022. godine.

Žrijeb će biti održan u Dohi, a zanimljivo je da ćemo u tom trenutku znati samo 30 od 32 učesnika završnog turnira. U martovskom ciklusu kvalifikacija će se igrati brojni plej-of mečevi, uključujući i one u koje je Srbija poslala Portugal.

Interkontinentalni plej-of susreti, između učesnika KONKAKAF zone, Azije, Južne Amerike i Okeanije, biće igrani u junu i tada ćemo konačno znati sve timove koji će igrati na Mundijalu. Još uvijek nije poznato, ali trebalo bi da te dvije "nepoznate" na žrebu budu smeštene u posljednji, četvrti šešir.

Prije svega toga, u 26. novembra će biti održan žrijeb za baraž mečeve pod okriljem UEFA, kada ćemo vidjeti koje evropske selekcije bi mogle da "otpadnu" iz trke za Katar.

U KOM ŠEŠIRU ĆE BITI SRBIJA?

To još uveijk ne znamo, ali možemo da naslutimo. Za sada su najveće šanse da se Orlovi nađu u trećem od četiri šešira. To bi bio napredak u odnosu na Mundijal u Rusiji, kada su bili prvi "ispod crte", završivši u najslabijem šeširu.

Ali kako to "znamo"?

Izvor: MN PRESS

FIFA će šešire odrediti spram njene rang liste, kao što je bio slučaj prije četiri godine, a ne prema geografskim grupacijama. Srbija je na posljednjoj FIFA listi bila 25. na svijetu, ali je sada sigurno čeka pomak zbog pobjede nad Portugalom.

Presudno u svemu će biti koje selekcije koje su ispred Srbije na FIFA listi na kraju neće otići na Mundijal. Sada znamo da će u baraž morati da idu Portugal, Vels, Švedska, Poljska, potencijalno Švajcarska, samo od evropskih timova. U Južnoj Americi je, recimo, stanje takvo da bi u baraž mogli Urugvaj, Kolumbija ili Čile, dok bi neki od tih timova mogli da ostanu i bez baraža i bez direktnog odlaska na Mundijal.

Sve te selekcije su ispred Srbije na FIFA listi, a ne treba zaboraviti ni da će UEFA plej-of biti surov - 12 je učesnika, ali samo su tri karte koje vode u Katar.

Da bi Srbija završila u drugom šeširu, moraće da bude među 16 najboljih na FIFA listi od onih koji se plasiraju i u ovom trenutku se čini da bi za takav scenario isuviše veliki broj bolje rangiranih selekcija morao da bude eliminisan. Evo kako izgleda posljednja rang lista koja će se već 25. novembra promijeniti:

Izvor: Transfermarkt screenshot

KOJA FIFA LISTA ĆE SE KORISTITI ZA ŽRIJEB?

Još uvijek nema potvrda iz FIFA, ali ako je suditi po Mundijalu 2018. godine, to bi mogla da bude rang lista za februar 2022. godine.

Žrijeb za prethodni Mundijal je bio održan 1. decembra 2017. godine, a korišćena je FIFA rang lista od 16. oktobra te godine, čime nisu bili uračunati rezultati timova u novembarskim baraž mečevima.

To će biti slučaj i sada, pošto će prva FIFA lista sa tim rezultatima baraža biti objavljena tek sredinom aprila, nakon žrijeba 1. aprila.

Za početak je i više nego dovoljno - Srbija je na Mundijalu, čeka još 23 reprezentacije da joj se pridruže!

Dok čekamo žrijeb, pogledajte kako se u Beogradu i Banjaluci slavio plasman Srbije na Svjetsko prvenstvo:

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC