• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huk koji odzvanja 34 godine: Lešinari, srećan vam rođendan!

Autor Dragan Šutvić

Po prvi put se na jednoj utakmici Borca pojavio navijački transparent "VULTURES".

 lešinari 34. rođendan  Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Osamnaestog novembra 1987. godine, tadašnja generacija fudbalera Borca, kojom je komandovao Husnija Fazlić, poražena je u Novom Sadu od Vojvodine rezultatom 3:0 u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa maršala Tita.

Pored rezultata sa te - ali i revanš utakmice odigrane 9. decembra po snijegu "debelom minusu" u Banjaluci (Borac trijumfovao rezultatom 6:1 i izborio polufinale) – pamtiće se i da je banjalučki klub tada po prvi put imao organizovanu podršku novoformirane navijačke grupe VULTURES (Lešinari)!

Možda će vas zanimati

Tog 18. novembra 1987. godine, navijači Borca su se prvi put okupili pod jednu zastavu, pokrenuvši priču koja traje skoro tri i po decenije!

Praktično da nema grada u bivšoj Jugoslaviji (ili onome što danas svi zovemo kao region) koji Lešinari nisu pohodili. Od Ljubljane do Titograda (Podgorice), od Zagreba do Skoplja – nema gdje armija navijača u crveno-plavom nije stigla, a posebno se pamte dvije utakmice.

Prva, kultna, igrana je 11. maja 1988. godine, kada je Borac, i ptice na grani znaju, trijumfom na stadionu JNA u Beogradu nad Crvenom zvezdom osvojio trofej Kupa maršala Tita i postao (i ostao) jedini drugoligaš kojem je to pošlo za rukom.

Sa druge, u Splitu u sezoni 1990-91, pamti se napad Hajdukove Torcide na banjalučke navijače.

Fanovi "bilih" su na utakmici polufinala Kupa na Poljudu, uz pomoć redara, prodrli na tribinu gdje su bili smješteni Lešinari, a od posljedica batina, nekoliko mjeseci kasnije preminuo je jedan od istaknutijih članova grupe Antonio Kirčanov.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Po izbijanju rata, veliki broj Lešinara zadužio je vojnu uniformu, a tokom ratnih dejstava, smrtno je stradao jedan od simbola navijačkog pokreta u Banjaluci Saša Končar.

Dok su "pričale puške i bombe", navijačka dešavanja su utihnula, a na veliku scenu su se vratila odmah po proglašenju mira – na finalu drugog Kupa Republike Srpske protiv Rudar Prijedora igranog u decembru 1995. godine, odnosno samo 20-ak dana od kraja rata.

Bio je to početak djelovanja "neke nove garde", koja je pružala bezrezervnu podršku fudbalerima, košarkašima, rukometašima Borca... gdje god su bili i o kojem god takmičenju se radilo!

Formiranjem Premijer lige BiH 2002. godine, Lešinari su postali prva navijačka grupa koja je prešla entitetsku granicu – obzirom da su otišli u Čitluk, na okršaj sa Brotnjom.

Nama ostaje samo da kažemo – Lešinari, srećan vam 34. rođendan!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC