• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žrtvovao bih Evropu i Kup za titulu sa Partizanom! Stanojević jasan: Ništa drugo me ne zanima, za to živimo!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Aleksandar Stanojević želi titulu sa Partizanom, ne zanima ga ni Liga konferencija i Kup Srbije.

 Aleksandar-Stanojevic-zeli-samo-titulu-sa-Partizanom Izvor: YouTube/Printscreen/FK Partizan Beograd

Pripreme su završene. Kreće povratak u borbu za titulu za Partizan. Na četiri meča su ostvarili dvije pobjede (Tikveš i Dinamo Batumi) i dva poraza (Bašakšehir i Dinamo Moskva).

Aleksandar Stanojević dijelio minutažu, isprobavao razne kombinacije, dao je veću minutažu nosiocima igre, ali su i oni mlađi dobili priliku da se dokažu.

Sada slijedi nastavak sezone, proljećni dio Superlige Srbije, a trener crno-bijelih je prije svega toga razgovarao sa novinarima u Turskoj. Odgovarao je na pitanja predstavnika "sedme sile", a priznao je i jednu stvar - da ga zanima samo titula.

"Rezultat je uvijek bitan i na pripremama. Imali smo teške i jake protivnike, zadovoljan sam sa svim. Ako pričamo pojedinačno Tikveš, bili smo dominantni. Onda Bašakšehir koji je kontrolisao sve vrijeme, prava provjera, moglo je da bude i neriješeno. Dinamo Moskva nije još u punom ritmu, dobar meč, zaslužili smo minimum remi. Onda protiv prvaka države kao meč kvalifikacija za Ligu Evrope, jaka i dobra utakmica. Različiti protivnici, mi smo neke stvari vidjeli, neki igrači su se podigli."

Kakvu bi ocjenu dao na sve to? Pazio je kod odabira.

"Mi smo perfekcionisti, stalno nam nešto fali. Neka bude 7.5, teško se to dobija i u novinama."

S obzirom da Partizan igra u Evropi (čeka ih dvomeč sa Spartom iz Praga u Ligi konferencija), a da je tu borba i za titulu i Kup dobio je direktno pitanje - čega bi se odrekao?

"Što se mene tiče oba bih se odrekao za titulu. Nemam nikakvu dilemu. Ne interesuje me ništa osim titule. Da znam da ću igrati finale Lige konferencije ili uzeti Kup, to me ne interesuje. Svi živimo za titulu i dišemo za to i sve bi dali za to. Nema cijenu ništa."

Svjestan je da mora da vodi računa o igračima i o fokusu kada su različita takmčenja u pitanju.

"Nije lako kada iz evropske utakmice dođete i igrate prvenstvo, ali je moj posao trenera da na to pazim. Mora sve da se stavi na stranu, da ne postoje 'emocije' osim u borbi za titulu. Klubu finansijski znači da prođe u Evropi, meni kao treneru znači sigurno, ali nema cijenu titula. Ne interesuje me ništa drugo. Idemo maksimalno, željećemo, ali neće biti bilo kakav zarez."

"ZNAM SASTAV ZA SPARTU"

Priznao je šef struke Partizana da je na pripremama otklonio neke dileme oko sastava. Prije svega za dvomeč sa Spartom (17. februar u Pragu, pa 24. u Beogradu).

"Jesam neke dileme razriješio. Kod mene su to neke kratkoročne. Rotiram igrače, imam 14, 15, 16 i stvarno ne znam ko će igrati. Obično imam dilemu za narednu utakmicu i prvu evropsku. Znam koji sastav će biti u Nišu i ko će igrati protiv Sparte. To sam prelomio, znam kako ćemo igrati. Za kasnije ne znam, jer stalno rotiramo. Ne volim neke velike planove. Imao sam velike planove sa Pantićem, pa se povrijedio."

Na konstataciju da ekipu čeka "paklen februar" samo se nasmijao.

"Kad prođe februar biće pakleni mart. Imamo Evropu, imamo gostovanje u Nišu, tamo smo izgubili posljednji put. Znamo šta nas čeka, spremni smo na to. Poslije pakleni mart, pa pakleni april i najpakleniji maj. Nadam se da ćemo do kraja biti u borbi za titulu."

FEJSA, JEVTOVIĆ, NATHO, MILOVANOVIĆ...

Posebno je Stanojević govorio o dvojici pridošlica, Ljubomiru Fejsi i Marku Jevtoviću.

"Imali smo situaciju da je Fejsa bio van takmičarskog ritma, Jevta je došao pred kraj priprema. Obojica su čekali neke ponude, mi smo tražili zadnjeg veznog, jer smo na ostalim pozicijama popunjeni. Imali smo želji, zadovoljan sam obojicom. Jevtović je imao neke minute, Ljuba će nam se pridružiti u Beogradu. Poremetila nas je povreda Pantića. Možda smo mogli da reagujemo sa nekim napadačem, ali eto to je jedina stvar sa priprema koja nas je poremetila."

Pohvalio je i mlađe igrače, poput Sameda Baždara koji je odbio ponudu Juventusa.

"Mogu da izdvojim Baždara i Milovanovića. Nameću se, Baždar se dosta popravio u odnosu na prethodne pripreme. To su mladi momci, zadovoljan sam i njima i svim ostalim igračima. Ne mogu svi na pripremama da budu u istoj formi, na početku su jedni, sredinu i kraj neki drugi. Natho je podigao formu takođe, jer nije trenirao neko vrijeme. Markovića smo odmorili, dugo nije bio prisutan."

Novinari su ga pitali i zbog čega Natha, koji je konačno ozdravio, uvijek izvodi iz igre oko 60. minuta meča.

"Generalno je moj način rada takav da u 60. minutu mijenjam ofanzivnu liniju, jer se najviše troše. Bočni igrači imaju mnogo zahtjeva u napadu i odbrani i ako tražim takve stvari od njih onda ih mijenjam tada, bez obzira na rezultat. Vidim da ga i selektor Izraela isto mijenja tada, ne znam da li je prepisao. Šalim se malo, tako funkcionišemo. Jedino je Rikardo taj koji je igrao stalno, pa se na kraju srušio pred Anortozis. Nije smiješno tada bilo, ali jeste malo sada. Ljekari su rekli da se preopteretio. Nadam se da će ga Milovanović odmjenjivati više."

PROMJENA FORMACIJE I SRPSKI STADIONI

Zbog zdravstvenih problema Obradovića i činjenice da je Urošević sada jedini pravi lijevi bek, Stanojević bi mogao da promijeni formaciju.

"Probali smo sa trojicom pozadi. Nama su dva-tri treninga dovoljna da pređemo na trojicu pozadi, radili smo to i u Beogradu. Lutovac može da igra i beka, možemo da igramo sa ofanzivnim krilima. Nije problem što se toga tiče. Nemam standardan tim, svejedno mi je ko će igrati u zavisnosti od protivnika, prekida, stanja terena, ako nam treba igra jedan na jedan, rotiraće se različiti tipovi igrača."

Na promjenu bi mogli da utiču i lošiji tereni na srpskim stadionima, poput onog u Nišu.

"Uložili su dosta u teren u Nišu, sređivali ga. Već sam pričao dosta o terenima. Kažu da je teren isti svima, ali to nije tačno. Ekipa koja napada i koja je favorit je u gubitku i problemu zbog toga. Ne možemo da promijenimo ništa, ne možemo ni da kukamo. Probaćemo da vježbamo način igre za određenu vrstu terena, tako je. Infrastruktura u srpskom fudbalu je problem, mora to da se popravi."

Tu su i moguće promjene u ofanzivnoj liniji, poput igre sa dvojicom napadača.

"Probali smo sa Rikardom i Milovanovićem na treningu. Moram Natha sada da koristim, izašao je iz povrede. Probaćemo i igraćemo kada bude bilo potrebno."

Zatim je pohvalio i Kvinsija Meniga koji je postao važan šraf u igri crno-bijelih.

"On je već pokazao u drugom dijelu jesenjeg dela da je to što smo tražili. Davao je golove, asistirao, pokazao je. Ne mora da se dokazuje, on jeste definitivno. Uradio je fenomenalne pripreme, malo ga je na kraju stigao umor, očekujem da nastavi u takvom ritmu. Prezadovoljan sam. Razumije zahtjeve, priča sa saigračima, on je stabilnost što se mene tiče."

KIKSEVI SU NORMALNI!

Na konstataciju novinara da bi, ako ne bude kikseva, vječiti derbi mogao da riješi pitanje šampiona Srbije, Stanojević je na to reagovao oštro.

"To nije normalno, neka utakmica mora da se izgubi. Mi imamo Surdulicu, Suboticu, Čukarički, pričam o gostovanjima. Tu je Niš i derbi. Samo u ovom prvom dijelu imamo dosta teških gostovanja. Nemoguće je da se nešto negdje ne desi. Ima i Zvezda teška gostovanja, pa onda dolazi plej-of. Nemoguće je da se sve pobijedi do kraja i da derbi odlučuje. Mi smo imali nevjerovatan niz, a na dvije-tri utakmice je moglo da se desi da remiziramo, da izgubimo od Proletera ili sa Čukaričkim, bilo je blizu. Kažem, smatram da je nemoguće."

Nastavio je u istom ritmu.

"Niš, pa Kragujevac koji se pojačao, ne znate stanje terena, imate dva meča sa Spartom. Težak ritam da bi mogli da razmišljamo da je jedna pobjeda u derbiju dovoljna za titulu. Ne razmišljam tako. Imaćemo 16 superfinala, svi od nas. Tako nastavljamo. To da će derbi odlučiti, ubijeđen sam da nije tako."

Partizan ima pet bodova prednosti pred nastavak sezone.

"Više volim da sam na +5, imao bih veći pritisak da sam na -5, srećan sam sa ovom vrstom pritiska. Jedna neriješena i već ste na tri boda. Nemam pritisak ni manji ni veći. Presija je svakog dana sve veća kako se približava kraj sezone, kada postoji znači da vrijedi to što radiš, znači da je dobro."

KRITIKE I PORUKA ZA NAVIJAČE

Pričao je Stanojević i o dijelu kojim nije zadovoljan sa priprema - golovima primljenim iz prekida.

"Bilo je kritika i uvijek će ih biti. Ne možemo da primamo golove na onakav način. BIli smo inferiorni prvo poluvrijeme protiv Bašakšehira. Ostalo sve mislim da smo dominirali. Ima grešaka koje smo pravili i koje ćemo ispravljati. Posebno kod prekida i tih statičnih situacija, to je lako ispraviti. Takve stvari možeš da rješavaš. Može neko da te nadskoči, da bolje skoči, ali ne da nisi fokusiran."

Na kraju se obratio navijačima.

"Volio bih da nam navijači pomognu, ako bude toplije vrijeme ,anadam se da će doći uvećem borju. Moramo svi da imamo uslove da privolimo navijača da dođe na stadion", zaključio je Stanojević.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC